- Papasakok, kaip kilo mintis pradėti šį iššūkį?

- Tas pasižadėjimas išsimaudyti 30 dienų man asmeniškai tikrai naudingas. Šiaip atvažiuoti ir išsimaudyti dažniausiai pritrūktų ryžto ir valios. Atsirastų milijonas darbų, reikalų, kodėl aš negaliu šiandien išsimaudyti. Ir tikrai sau jausčiausi teisus! Jau ką mes mokam, tai teisintis, kai kažko nenorim. Kilo mintis ekspromtu, nuvažiavau naktį ir išsimaudžiau, nusifilmavau, kas vėlgi buvo tik spyris sau, kad nebebūtų kur trauktis.

- Koks pojūtis panirus į ledinį vandenį? Kiek ilgai jame būni?

Čia galėčiau paklausi, o koks pojūtis įsimylėjus? Kartais sunku įvardinti pojūčius. Gauni gerą dozę energijos. Norisi rėkti, užplūsta adrenalinas, euforija, jautiesi nugalėtojas. Nes tai padarai. Tai, kas pradžioje gal gąsdino ar atrodė neįmanoma. O juk visi mes mėgstame nugalėti. Ir tas jausmas nepraeina po valandos. Veidas išsiskiria iš minios visą dieną. Keistas jausmas kartais būna būti tarp žmonių, tu jautiesi žvalesnis, linksmesnis.

Vandenyje ilgai neišbūsi, bet ir nėra ko ilgai ten būti. Kelis kartus pasineriam ir lipam lauk. Tada nusišluostom rankomis, išsimasažuojam, išsitrinam visą kūną taip dar labiau suaktyvindami kraujotaką ir palinkime vieni kitiems geros dienos.

- Koks to tikslas?

- Tikslas išbandyti tai ne tik progomis, o kiekvieną dieną. Stiprinti valią ir grūdinti kūną. Ir tai nėra vien maudynės. Atėję ryte mes padarome mankštą, lengvai prasibėgame, kūnui sušilus neriame į ledinį vandenį. Visas šis kompleksas ir padaro tą sveiką efektą. Juk niekam ne paslaptis, kad mažai judame, kad trūksta aktyvumo. Daugiausiai laiko praleidžiame sėdėdami. O čia yra visai kitokia dienos pradžia. Tai toks ir tikslas - pradėti dieną kitaip. Užsikrovus energijos, pajudėjus ir su nugalėtojo šypsena.

- Tavo idėja it virusas apkrėtė ir aplinkinius. Papasakok, ar didelis susidomėjimas, iš kurių kraštų daugiausia jo, kokio amžiaus tai žmonės?

- Tikrai negalvojau, kad prisijungs tiek žmonių. Žmonės pradėjo maudytis Kaune, Šiauliuose, Kėdainiuose, Šilutėje, Radviliškyje ir visi kasdien kelia video su savo maudynėmis. Smagiausia, kad prisijungia vis nauji žmonės. Kad žmonės, kurie niekada nėra to darę, ateina ir nugali savo baimę ar seniai neįgyvendintą svajonę.

Iš pradžių, kai paskelbiau iššūkį, galvojau, kad kiekvieną dieną viską keisiu. Tiek vietą, tiek laiką, kirsiu vis naujas eketes ir darysiu fainus filmukus. Romantika... Kai nuo antros dienos pradėjo jungtis žmonės, jų vis daugėjo, jie klausinėjo kada, kur? Tai teko kitas malonumas, mokyti, parodyti, paaiškinti, kaip tai daryti naujokams. Aišku, tai tapo ir papildoma motyvacija nesustoti. 11 dieną padarėme net vakarėlį ant ledo, kai grupelė žmonių nėrė į ledinį vandenį. Buvo daug „pirmų kartų“, muzika, šviesos, tikras vakarėlis.

Smagiai prasidėjo maudynės Kaune. Vieną dieną vyrukas atvažiavo net iš Kauno, jam čia viskas taip patiko, kad pradėjo burti į būrį kauniečius, dabar sėkmingai maudosi būrys ir laikinojoje sostinėje. Taip pat buvo su Kėdainiais. Atvažiavo vyrukas ir kitą dieną jau kvietė prisijungti prie jo Kėdainiuose. Kai žmonės nori, kilometrai tampa vieni juokai.

Aš pats pirmą kartą išsimaudžiau Sveikuolių sąjungos stovykloje. Viską parodė, paaiškino. Pirmą kartą šokant į vandenį tai tikrai gerai, ramu, nes žinai, kad viskas kas vyksta, kaip ir turi vykti. O vieni žmonės būna visko prisigalvoję. Pavyzdžiui, nenardina galvos, o galvą nardinti būtina, norint turėti pilną efektą ir nesusirgti.

- Ar reikia būti sveikuoliu, gal galėtum taip šast ir prisijungti?

- O kas yra sveikuolis? Kiekvienam šis apibrėžimas suprantamas skirtingai. Visiškam ligoniui, gulinčiam lovoje, žmogus sugebantis atsistoti yra sveikuolis, o užkietėjusiam žaliavalgiui vegetaras jau atrodo nesveikai besimaitinantis. Mano manymu, svarbiausia būti sveikam galvoje ir į viską žiūrėti saikingai.

Šokti į ledinį vandenį galima be jokio pasiruošimo, panerti pilnai su galva ir po to ilgai nekrykštaujant iš džiaugsmo rengtis. Kitas pirmą kartą išsimaudęs stebisi, kaip karšta ir kiek energijos ir apimtas euforijos vaikštinėja ir fotografuojasi. Reikia ilgai nesiblaškant šokti atgal į drabužius.

- Dabar iš sveikatos pusės. Kokias matai tokio užsiėmimo naudas ir galbūt pavojus?

- Iš sveikatos pusės yra daug informacijos, kuo ledinis vanduo naudingas mūsų organizmui. Mažina stresą, gerina imunitetą, kraujo apytaką... Man labiausiai imponuoja tai, kad žmogus įveikia save, nugali savo baimę, įgauna daug energijos visai dienai. Jei priimi 30 dienų iššūkį, tai neišvengiamai stiprinsi savo valią kasdien darydamas mankštą, maudynes. Užsidedi apsaugą nuo gripo, įgauni energijos ir žvalumo. Tai būdas atsikelti akimirksniu.

Jei baisu, ar galvoji, kad neturi sąlygų, galima lįsti ir po šaltu dušu. Bet man asmeniškai tai yra sunku. Tikrai lengviau įlįsti į eketę, nei kankintis vonioje. Kai žinai, kad yra dvi vandens svirtelės ir sukti tą šaltąją... br!

Kiti sako, kad šaltas vanduo padeda mesti svorį. Vienas žmogus, kuris maudėsi 7 dienas kartu, pastebėjo veido odos pasikeitimus, oda pasidarė švelnesnė, nebesausėjo taip, kaip sausėdavo prausiantis namuose, po šiltu dušu. Kitas žmogus, kuris maudosi jau 9 dienas, pastebi, kad jei anksčiau energijos užtekdavo iki 15-16 valandos dienos, dabar jos užtenka iki vėlaus vakaro.

Su gydytojais nesikonsultavau, bet ne kartą su gydytojais maudžiausi. Yra įvairių gydytojų, mokslininkų, teigiančių vienaip ar kitaip. Visada jų buvo ir bus. Man labiausiai patinka žiūrėti į žmones, į kuriuos norėčiau lygiuotis. Senas, 80 metų minantis dviratį ar skaitantis paskaitas, šviesių akių žmogus man yra geriausias mokslininkas ar daktaras. Žmogus, praėjęs savo patirtimi, kartais gali papasakoti daugiau nei daktaras, kuris pats taip negyvena. Man patinka matyti pavyzdį, kuris moko gyventi taip, kaip pats gyvena.

Eketės iššūkis

- Papasakok dar trumpai apie Palangos grandiozinį uždarymą?

- Palangos ruonių maudynės bus vasario 18 dieną. 10 valandą prasideda registracija Palangos gimnazijoje, bus pranešimai apie grūdinimąsi, motyvaciją tam. Bus daug žmonių, iš kurių bus galima mokytis sveikos gyvensenos. Su minia nerti į jūrą sugebėtų kiekvienas - tai daug lengviau nei lįsti po šaltu dušu. Ir tai gali būti puiki pradžia. Pradžia, žmogus pats nuspręs kam. Pradėti sveikiau gyveni, pradėti daugiau judėti ar grūdintis. Daugiau informacijos čia.

Gydytoja: toks iššūkis tinka ne visiems

S. Dailidės idėją kiek skeptiškai vertina Kauno klinikų Kardiologijos klinikos I kardiologijos skyriaus vadovė docentė Olivija Gustienė. Jos teigimu, be visų ledinio vandens naudų, yra ir pavojų.

Gydytoja pasakojo, kad žiemos maudynės yra malonumas, susijęs su daugeliu teigiamų poveikių sveikatai sveikiems, treniruotiems tam žmonėms. Reguliarios žiemos maudynės sukelia aprašomus poveikius: teigiamą poveikį imuninei sistemai, antioksidacinį poveikį, išsiskiria daugiau endorfinų- laimės hormonų- patiriamas energijos, aktyvumo antplūdis, gerinama kraujotaka, deginamos kalorijos, net gali būti teigiamas poveikis seksualiniam aktyvumui, rečiau sergama infekcinėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, sumažėja sąnarių, raumenų skausmai sergant polimialgija.

Kardiograma

„Tačiau šaltame vandenyje padažnėja kvėpavimas - hiperventiliacija, padažnėja širdies darbas - tachikardija. Praradus kvėpavimo kontrolę, galima nuskęsti. Neretai staigios mirtys įvyksta varžybų metu, dėl konkurencinės simpatinės ir parasimpatinės nervų sistemos aktyvacijos ir to pasekoje sukeliamų širdies ritmo sutrikimų. Fiziologinės fraumenų funkcijos pokyčiai nepatyrusiems ir netreniruotiems plaukikams taip pat gali baigtis nesėkme.

Žiemos plaukiojimas, ypač reguliarus, sukelia nemažai teigiamų poveikių sveikiems asmenims, bet asmenims su širdies ir kraujagyslių ligomis, kvėpavimo organų ligomis, nutukusiems, su aukštu kraujospūdžiu ar širdies ritmo sutrikimais, taip pat vaikams ir senyvo amžiaus žmonėms gali būti pavojingas“, - perspėjo O. Gustienė.

Jos žiniomis, nėra pilnai ištirtas ilgalaikio žiemos maudynių poveikio rezultatas.

„2014 m. Kinijos mokslininkų publikuoti duomenys apie daugiau kaip 800 žiemos maudynes praktikuojančių asmenų per 30 metų stebėjimo laikotarpį. Buvo daugiau mirčių dėl miokardo infarktų ir insultų, lyginant su bendra populiacija. Tačiau detalesniam šių komplikacijų įvertinimui reiktų daugiau mokslinių tyrimų ir stebėjimo.

Asmenims, jau sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, turėtume patarti vengti ekstremalių sporto ir maudynių rūšių, individualiai konsultuojant juos gydytojui“, - sakė pašnekovė.

Patarimai, nepratusiems ir netreniruotiems šalto vandens maudynių:

- Negalima šokti į šaltą vandenį - vietoj to, panirti lėtai
- Plaukti netoli kranto
- Paimkite šiltus drabužius, nes po maudynių jaučiamas sušalimas
- Imtis papildomų atsargumo rezervuaruose, kurie yra gilesni ir šaltesni nei ežerų ir upių vanduo
- Drebulys ir kalenimas dantimis yra pirmieji hipotermijos - sušalimo - simptomai, nurodantys, kad reikia baigti maudynes ir sušilt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)