Dabar mokslininkai tvirtina, jog saikingas lepinimasis saule iš tikrųjų žmogaus sveikatai netgi naudingas – nustatyta, jog saulė gali sumažinti širdies ligų riziką. Paaiškėjo, jog širdies ir kraujagyslių ligos žymiai pavojingesnės tiems, kuriems trūksta vadinamojo saulės vitamino D, skelbia „The Daily Mail“.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog vitamino D trūksta net septyniems iš dešimtiems pacientų, kuriems atlikta koronarinė angiograma – tyrimas, kurio metu nustatoma, kaip kraujas keliauja į širdį. Paaiškėjo, jog vitamino D trūkumas tiesiogiai susijęs su širdies ligų rizika. Tiems, kurių organizme minėtojo vitamino kiekis mažiausias, šių negalavimų rizika siekia net 32 proc.

Trumpiau tariant, pacientai, kurių organizme vitamino D kiekis itin mažas (lyginant su tais, kurių organizme vitamino kiekis pakankamas), net du kartus labiau rizikuoja nukentėti dėl užsikimšusių arterijų sukeliamų problemų. 

Kardiologė iš Italijos Monica Verdoia teigia: „Gauti rezultatai leidžia teigti, jog vitamino D trūkumas gali būti priežastis, o ne besikemšančių arterijų pasekmė. Nors įrodymų, jog vitaminas D tikrai padeda palaikyti širdies ir kraujagyslių sveikatą, dar trūksta, natūralūs būdai, kaip padidinti šio vitamino kiekį kraujyje, turėtų būti svarstomi kaip minėtųjų negalavimų profilaktika“.

Anot gydytojos, vitamino D trūkumas – nepriklausomas širdies ligų rizikos veiksnys, tačiau kol kas neaišku, ar jo papildai padėtų riziką sumažinti.

Specialistės komanda tyrė šio vitamino kiekį 1484 pacientų, sergančių širdies ligomis, organizme. Širdies būklę įvertinti padėjo tyrimai, atskleidžiantys arterijų užsikimšimo mastą.

Anot mokslininkės, tokie maisto produktai (kuriuose gausu vitamino D) kaip žuvis, avižos ir kiaušiniai bei saikingi pasivaikščiojimai gryname ore būtini ne tik širdies problemų turintiems, bet ir sveikiems žmonėms.

Vitaminas D stimuliuoja imuninę sistemą bei slopina uždegiminius procesus, kurie ir sukelia ligas.
Mokslininkų skaičiavimais, vitamino D trūksta daugiau nei pusei suaugusių amerikiečių. Jungtinėje Karalystėje ši problema taip pat labai aktuali.

Vitaminas D jau seniai tiriamas dėl galimo jo ryšio su keliomis sveikatos problemomis, įskaitant diabetą, didelį kraujospūdį, išsėtine skleroze, įvairiomis autoimuninėmis ligomis, kaulų ligomis ir kelių rūšių vėžį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)