Vienos rūšys ankštinių yra paplitusios tropiniuose ar šiltuosiuose kraštuose, kitos – vidutinio ar vėsesnio klimato regionuose. Daugelyje pasaulio kraštų ankštiniai yra itin vertinami ir laikomi svarbia mitybos raciono dalimi, kadangi yra palyginti nebrangus mitybos šaltinis, turi daug kompleksinių angliavandenių, baltymų bei skaidulinių medžiagų ir santykinai nedaug riebalų.

Ankštiniai ne tik maistingi, jie yra labai universalūs, gali būti naudojami įvairiausiuose patiekaluose, derinami su grūdais, daržovėmis bei prieskoniais ir yra skanūs, pasižymintys švelnia, sodria tekstūra ir subtiliu riešutų skoniu.

Dalas (dahl)

Dalas, dažnai minimas ajurvedinėje virtuvėje, yra ne kas kita kaip džiovinti ir skaldyti nuimta odele ankštiniai (lęšiai, žirniai arba įvairios pupelių rūšys), naudojami beveik kiekvieno valgio metu, ir netgi desertams ar užkandžiams.

Šis maisto produktas yra vienas svarbiausių baltymų šaltinių vegetarinėje mityboje, labai reikalingas audinių, ypač, raumeninio, formavimuisi ir augimui. Tik reikia žinoti, kad gauti iš ankštinių baltymai yra sunkiau virškinami. Todėl visus ankštinius svarbu labai gerai nuplauti prieš verdant, ar net pamirkyti, gardinti virškinimą lengvinančiais prieskoniais – asafetida, kumino sėklytėmis, šviežiu imbieru ir juodaisiais pipirais ir būtinai labai gerai išvirti.

Lęšiai

Tai leidžia išvengti arba sumažinti tokius nemalonius pojūčius, kaip pilvo pūtimas bei dujų kaupimasis, kurie dažnai siejami su šių produktų vartojimu. Taip pat patartina ankštinius įtraukti į savo mitybos racioną palengva, jei anksčiau jie nebuvo dažnai naudojami. Reguliariai vartojant, organizmas prisitaiko ir virškinimas palengvėja.

Raudonieji lęšiai

Skaldytos spindulinės pupuolės ir raudonieji lęšiai – vieni lengviausiai virškinamų ankštinių. Todėl apie juos – daugiau.

Raudonieji lęšiai ne tik nesunkiai virškinami, bet turi ir daug kitų naudingų savybių. Todėl, net ir tie, kurie sunkiai virškina kitus ankštinius, gali reguliariai mėgautis patiekalais iš raudonųjų lęšių. Šie ankštiniai turi gyvybiškai mums svarbių maistinių medžiagų užtaisą: augalinės kilmės geležies ir baltymų, B grupės vitaminų, folio rūgšties, cinko, fosforo, mangano, skaidulinių medžiagų, vario ir kalio. Beje, neskaldyti lęšiai turi daugiau skaidulinių medžiagų nei skaldyti. Suskaldyti jie netenka dviejų tipų amino rūgščių. Valgant lęšius su grūdais, gaunamas pilnas baltymų kompleksas. Todėl vedinėje virtuvėje dalas dažniausiai patiekiamas su ryžiais, duonos paplotėliais ar kitais grūdais. Neskaldytus lęšius galima mirkyti ir daiginti. Įdomu tai, kad sudygę lęšiai turi visų reikiamų baltymų.

Ši lęšių rūšis yra salstelėjusio su vos jaučiamu aitrumu skonio, tampa kreminės, švelnios konsistencijos, kai gerai suverda. Pagaminti su trupučiu riebalų ir šildančiais prieskoniais tinka visų tipų žmonėms, todėl pagal ajurvedą dar vadinami tridošinais. Raudonieji lęšiai yra vieni iš nedaugelio ankštinių, laikomų satviniais. Tai reiškia, kad jie ramina protą – tobulas maisto produktas, padėsiantis meditacijai ar jogos praktikai. Jie yra maistingi, stiprinantys ir net padeda išvalyti organizmą. Turintys silpną ir nepastovų virškinimą, neturėtų valgyti ankštinių kasdien, tačiau keletą kartų per savaitę galima.

Spindulinės pupuolės (mung dalas)

Dar viena labai vertinama ankštinių rūšis yra geltonosios spindulinės pupuolės. Tai žalios spalvos spindulinės pupuolės (mung beans), tik išgliaudytos ir suskaldytos. Šios pupuolės greitai išverda, yra lengvai virškinamos ir tinka satviniams (raminantiems ir balansuojantiems protą) patiekalams gaminti. Skaldytos spindulinės pupuolės tūkstantmečius naudojamos organizmo valymo tikslais ajurvedoje bei tradicinėje kinų medicinoje. Išvirtas su virškinimą lengvinančiais prieskoniais bei žolelėmis iki sviesto minkštumo konsistencijos, skaldytas mung dalas padeda subalansuoti visas tris došas, todėl jį valgyti gali net turintys silpną virškinimą žmonės, sveikstantys po ligos ar maži vaikai.

Vakarų mitybos požiūriu, skaldytos spindulinės pupuolės turi daug skaidulinių medžiagų, mažai sočiųjų riebalų, druskų ir neturi cholesterolio. Skaldytos spindulinės pupuolės turi baltymų, vitamino C, folio rūgšties, geležies, cinko, kalio, magnio, vario, mangano, fosforo, tiamino, todėl šie skaldyti ankštiniai labai naudingi imuninei sistemai, metabolizmui, širdžiai bei kitiems organams, padeda ląstelių augimui, apsaugo nuo laisvųjų radikalų, puikus geležies šaltinis sergantiems anemija.

Daugiau informacijos ir vertingų receptų ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)