Specialistai teigia, kad gripas užkrečia plaučius ir kitus kačių vidaus organus. Užkratą keturkojai gali perduoti vienas kitam. Taip laukinės katės gali užkrėsti žmogaus augintinę. Tuomet pavojus gresia ir naminių kačių šeimininkams.

Pavojus išlieka ir tuo atveju, jei katė į lauką neišleidžiama. Užkratą galima į namus parsinešti, pavyzdžiui, ant avalynės.

Užsikrėsti gali ir kiaulės

Šią informaciją taip pat patvirtino Lietuvos specialistai. „Baisu, jog virusas mutuoja. Žinoma, kad juo gali užsikrėsti net ir kiaulės. Tuomet būtų dar blogiau – galėtų užsikrėsti žmogus ir, virusui mutavus, užkrėsti kitus“, – baiminosi Lietuvos felinologų draugijos vadovė Jurgita Gustaitienė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai tikino žinantys, kad katės gali užsikrėsti ir viena kitai perduoti paukščių gripą.

„Tačiau dar nėra duomenų, kad nuo kačių užsikrėstų žmogus“, – aiškino šios tarnybos Gyvūnų sveikatingumo skyriaus vedėjas Vaidotas Kiudulas.

Tvarte įjungia lempą

Kol kas Lietuvoje susirūpinta tik tuo, kad į lauką nebūtų lei- džiami sparnuočiai. Draudimas lauke laikyti naminius paukš- čius įsigalios jį paskelbus „Valstybės žiniose“.

Šio nutarimo nepaisantieji gali būti baudžiami 5 tūkstančių litų bauda, o jų augintiniai bus sunaikinti. „Ekstra žinios“ nusprendė pasidomėti, kaip šalies kaimų gyventojai reagavo į šį draudimą.

„Vištos lauke lakstė ir pirmadienį. Tik vakare per televiziją sužinojau, kad negalima taip daryti. Gal nieko blogo?“ – lyg savęs klausė pas Skirgiškių kaimo (Vilniaus r.) ūkininką šei- mininke dirbanti Marytė.

Išgirdusi, kad paukščių negalima bus išleisti į lauką net iki gegužės 20 dienos, ji aiktelėjo.

„O Dieve! Tai juk visas kovas, balandis. Kažką reikės daryti. Juk vištoms būtina pabūti lauke. Joms reikia akmenukų palesti, žemę pakapstyti.

Tuomet ir kiaušinių lukštai stipresni. Gal šeimininkas ką sugalvos. Gal aptvertą plotą uždengs lentomis“, – svarstė moteris.

Vakar šioje sodyboje devynios vištos ir vienas gaidys buvo uždarytos tvarte kartu su arkliu. Specialiai vištoms tvarte buvo įrengta dienos šviesos lempa.

Kalakutai ir žąsys nesulauks palikuonių

Gelažių kaime ūkininkaujanti Teresė Balkevič vištas, žąsis, kalakutus, antis laiko uždariusi naujai įrengtame tvarte.

„Negaliu jų paleisti – kaimynai tuoj nugalabys“, – aiškino moteris.

Ji tikino, kad augintiniams paukščių gripas negresia. Bet bėdų gali turėti kaimynai, kurie savo vištoms leidžia vaikštinėti kur nori.

T.Balkevič nerimą kelia ir tai, kad jei nebus galima turguje nusipirkti patinų, palikuonių nesulauks jos auginami kalakutai, žasys.

Šios ūkininkės kaimynė pensininkė Juzefa Maksimovič rodė, kad jos keturios vištos ir vienas gaidys saugiai tupi tvarte. Nes dabar žiema ir nėra būtino reikalo išleisti į lauką.

Išliks tik stipriausi stručiai

Su paukščių gripo pavojumi gali susidurti ir egzotiškus paukščius auginantys ūkinin- kai. Netoli Vilniaus, Gineitiškėse, įkurto Tarptautinio stručių augintojų centro direktorius Alvidas Čepas pasakojo, kad savo auginamų 6 stručių į lauką neleis, nes nenori ir baudų mokėti, ir augintinių prarasti.

„Dar reikės pašiūrę tinklu uždengti. Į ją mėgsta balandžiai įskristi. Juk čia pilna pašarų. O per balandžius gali ir liga persimesti“, – kalbėjo A.Čepas.

Dėl to, kad stručiai ilgai nematys saulės, nukentės verslas. V.Čepas prognozavo, kad tik iš 20 procentų stručių kiaušinių išsiris jaunikliai.

Kaunietis stručių augintojas Stasys Gendrėnas taip pat žadėjo laikytis draudimo, nes jis vienodai galioja visiems. Vietos jo stručiams uždaroje patalpoje užteks. Tačiau dėl to kils papildomų problemų.

Kalėjimo sąlygų neištvėrusius, be mėgstamo bėgiojimo nusilpusius stručius teks pjauti. Išliks tik stipriausieji.

„Manau, kad nedaug kiauši-nių bus vaisingi. O jei ir išsiris jaunikliai, jie bus neatsparūs ligoms, daug jų gali kristi. Sau-lės negaunantys stručiai ve- getuos. Jaunikliai gims kaip inkubatoriuje ir bus silpni“, – pesimistiškai į ateitį žiūrėjo S.Gendrėnas.

Aferistai naudojasi paukščių gripu

Liberalų frakcija vakar pranešė gavusi iš gyventojų informaciją, kad, paskelbus draudimą leisti naminius paukščius į lauką, atitinkamų institucijų atstovais apsimetę sukčiai mėgina konfiskuoti esą netinkamai laikomus paukščius.

„Sulaukėme informacijos, kad Panevėžio rajone ūkininkę aplankė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovais prisistatę asmenys ir mėgino „netinkamai” laikomus paukščius konfiskuoti. Tik moteriai pamėginus susisiekti su tarnybos vadovybe, jie pasišalino”, – pranešime cituojamas Liberalų frakcijos seniūnas A.Kašėta.

Tiesa, teisėsaugininkai kol kas negali patikrinti informacijos apie tokius sukčių veiksmus. Panevėžio rajono policijos komisariato atstovė spaudai Irina Vaitiekūnienė patikino, kad apylinkės inspektoriai patikrino nurodytus tris kaimus bei aplink esančias gyvenvietes, tačiau visi gyventojai tvirtino, jog niekas iš jų apgaule nebandė atimti naminių paukščių.

Iš viso vakar iki pavakario buvo patikrintos 33 sodybos ir vienkiemiai. Pasak pareigūnų, kaimuose informacija sklinda labai greitai ir jei toks atvejis būtų pasitaikęs, policija apie tai žinotų.

Grėsmė – inkilai ir lesyklėlės

Sunerimę dėl galimo paukščių gripo, žmonės suskato naikinti prie namų įrengtus lesyklėles ir inkilus.

„Mano balkone yra inkilas. Auginu katę. Praėjusiais metais ji buvo pagavusi inkile apsigyvenusį paukštį. Jei tikrai katės gali užsikrėsti paukščių gripu, būtinai nuimsiu inkilą“, – „Ekstra žinioms“ pasakojo vienas vilnietis.