Tačiau ne kiekvienas žino, ką daryti, pajutus COVID-19 simptomus.

„Tiesą sakant, nelabai žinau, visada darydavausi prie oro uosto. Girdėjau, kad kažkur poliklinikose, bet nežinau, esu pasiskiepijusi tris kartus“, – LNK žinioms sakė kalbinta vilnietė.

Kiti praeiviai svarstė, jog reikėtų skambinti šeimos gydytojui, o jis užregistruotų į mobilų testavimo punktą.

COVID-19 testavimo punktas Kaune

Deja, bet šeimos gydytojas į patikros punktą neregistruos, nes jų nebeliko, o karštoji linija 1808 registracijos nebevykdo. Poliklinikose atliekami greitieji antigeno testai, kurie iškart parodo teigiamą arba neigiamą atsakymą.

„Pacientai, turintys COVID-19 ligos simptomų, yra testuojami įstaigoje, tačiau tik su gydytojo siuntimu ir jam daromi tik greitieji antigeno testai, PGR nebedaromi“, – sakė Karoliniškių poliklinikos slaugos administratorė Vaida Danielė.

Atsiranda besibaiminančių, kad atlikus greitąjį testą poliklinikoje, šio rezultatas nebus įtrauktas į e.sveikatą. O tai apribos keliavimą užsienyje. Tačiau medikai tokias kalbas paneigia.

Greitasis Covid-19 testas

„Atsiranda sertifikatas e.sveikatoje ir pacientui užregistruojama COVID-19 liga“, – sakė V. Danielė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad nemokami PGR tyrimai daromi tada, jei gydytojas priima tokį sprendimą.

„Tam tikrais atvejais užtenka greitųjų antigenų testo, kai reikės, bus paskiriamas PGR“, – sakė A. Dulkys.

Tačiau tai labiau išimtis nei taisyklė, nes PGR testai brangesni nei greitieji.

„Aišku, kiekvienas žmogus turi teisę užsisakyti šią paslaugą mokamą“, – kalbėjo ministras.

Arūnas Dulkys

PGR testai gali būti reikalingi keliaujant, nes kai kurios šalys įsileidžia tik paskiepytus arba PGR tyrimą atlikusius žmones. Privačios laboratorijos pastebi, kad pasibaigus pandemijai atliekamų testų apimtys smarkiai sumažėjo.

„Testavimo apimtys mažėja. Greičiausiai, kad privačiai testuojasi tie žmonės, kuriems testai reikalingi kelionėms arba jei šiaip susiduria su situacijomis, kai reikalaujamas PGR“, – sakė „Antėjos“ padalinio veiklos vadovė Indrė Šireikienė.

PGR testas privačiose laboratorijose dabar kainuoja vidutiniškai 72 eurus. Jei norima išvengti kontakto poliklinikose, Sveikatos apsaugos ministras rekomenduoja kiekvienam namuose turėti greitųjų testų.

„Mūsų gyvenime turėtų tapti įprasta turėti kiekvienam su savimi tiek greitųjų antigenų testų, tiek medicininių kaukių“, – kalbėjo A. Dulkys.

Yra abejojančių greitųjų testų patikimumu, tačiau medicinos specialistai tikina, kad į Lietuvos rinką patenka tik sertifikuoti testai, kuriais galima pasitikėti. Greitieji testai vidutiniškai kainuoja 4 eurus.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: