Kauno klinikų medikai buvo pastebėję traumų, sukeltų fejerverkų ar petardų, sumažėjimą, tačiau pastaruoju metu vėl fiksuoja didėjantį nukentėjusiųjų skaičių.

Pagal Kauno klinikų duomenis, 2014 metais gydymo įstaigoje ambulatoriškai lankėsi 58 fejerverkais ar petardomis sužaloti pacientai. Ligoninėje buvo gydomi 20 pacientų. Dėl riešo ir plaštakos traumų stacionare buvo gydomi 6 pacientai.

2017 metais tokių pacientų Kauno klinikose apsilankė 30 daugiau – 86. 31 pacientas gydytas ligoninėje, dėl riešo ir plaštakos traumų stacionare – 19.

2018 metais jau ambulatorinių pacientų buvo 60, dėl riešo ir plaštakos traumų stacionare buvo gydomi 42.

„Pradėjome analizuoti, kodėl taip atsitiko, išsiaiškinome, kad yra naujas herojus rinkoje, tai petarda arba sprogdukas „Dum bum“, – sakė Kauno klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos klinikos vadovas prof. Rytis Rimdeika. – Toks gaminys pardavinėjamas internete, kaina nesiekia nei 2 eurų. Jis klasifikuojamas kaip visiškai nepavojingas sprogmuo. Jo svoris yra iki 7 g.“

Nudegimai

Vienintelis reikalavimas norint įsigyti šią petardą – kad žmogus būtų sulaukęs 16 metų.

„Kadangi gaminys atrodo sąlyginai nepavojingas, žmonės neįsiskaito į naudojimo instrukciją ir atsiranda didžiuliai sužalojimai, po kurių žmonės lieka visam gyvenimui sužaloti – be pirštų, nes laikoma rankose ir jis sprogsta“, – pasakojo chirurgas.

– Norėjome atkreipti dėmesį į tokius sužalojimus, pasakyti, kad šitie sprogmenys gal ir gali būti parduodami legaliai <...>, tačiau žmonės, naudojantys tokius gaminius, turėtų labai atkreipti dėmesį į naudojimo instrukciją.“

Gydytojas sako, kad „Dum Bum“ negalima laikyti rankoje, juos reikėtų padėti saugiu atstumu, padegti per ištiestą ranką ir bėgti kiek įmanoma greičiau nuo to gaminio, kol jis sprogs.

„Iš tikrųjų žmonės laiko jį uždegtą rankoje, per 1-2 sek. įvyksta sprogimas, kurio rezultatas – nuplėšti vienas ar keli pirštai, sudraskytos plaštakos“, – pasakojo prof. R. Rimdeika.

Kaip pasakojo gydytojas, po sprogimo vietoje rankos lieka mėsos gabalas, po daugybės plastinių operacijų išvaizda pagerėja, tačiau plaštaka vis tiek lieka nefunkcionali.

„Noriu atkreipti dėmesį žmonų, mamų, kurių vaikai arba vyrai prisipirko tokių sprogdukų – jūs šeimoje galite turėti žmogų su negalia, jei leisite, kad šie pavojingi sprogmenys, petardos, fejerverkai bus naudojami neatsargiai“, – įspėja gydytojas.

Daugiau apie petardų ir fejerverkų galimus pavojus žiūrėkite Kauno klinikų spaudos konferencijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)