Kaip sakė A. Veryga, užsikrėtusieji naujojo tipo koronavirusu – iš Kauno, vyras ir žmona, 1980 ir 1985 m. gimimo - 40 ir 35 metų amžiaus.

Jie vasario 29 – kovo 7 dieną viešėjo Italijoje, slidinėjo.

Pora į Lietuvą grįžo automobiliu, tačiau įtardami, kad galėjo užsikrėsti, duomenis perdavė Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Šiuo metu pora yra Kauno klinikinėje ligoninėje, izoliuoti vienoje palatoje.

Grįžę sukarščiavo, pajuto simptomus, todėl išsikvietė greitąją pagalbą. Nuvežti į Kauno klinikinę ligoninę jie buvo apžiūrėti ir vėliau specialiu tyrimu porai buvo nustatytas koronavirusas.

Kauno klinikinės ligoninės generalinės direktorius prof. Albinas Naudžiūnas pasakojo, kad porai kovo 9 dieną pradėjo skaudėti gerklę, kovo 10 jiems pakilo temperatūra.

„Elgsimės taip pat, kaip Šiaulių ligoninė, kartosime tyrimus. Šiuo metu ligoninėje stebimi 8 žmonės, iš jų 2 vaikai. Visi jauni žmonės, slidininkai, grįžę iš Šiaurės Italijos“, – sakė A. Naudžiūnas.

Kaip sakė ligoninės generalinis direktorius, pakilusi temperatūra nebuvo labai aukšta, tačiau, įvertinę savo riziką, pora išsikvietė greitąją ir buvo išvežti į Kauno klinikinę ligoninę.

„Jie buvo izoliuoti bokse, kadangi yra pora, kad jiems būtų patogiau, viename bokse ir dabar yra. Temperatūra 37,5°C, jų klinikinė būklė yra gera, kraujo tyrimas yra normalus, viskas su jais yra neblogai“, – kalbėjo prof. Albinas Naudžiūnas.

Todėl galima sakyti, kad jų būklė nėra labai sunki, palyginus su kitais užsikrėtusiais.

Šiuo metu ligoninėje iš viso stebimi 8 žmonės, 6 iš jų yra suaugusieji, 2 vaikai. Iš šių 8 žmonių 2 koronavirusas yra patvirtintas. Suaugusieji yra jauni žmonės, slidininkai, grįžę iš Šiaurės Italijos, tačiau nesusiję tarpusavyje.

Sveikatos apsaugos ministras sakė, kad nuo vakar išplėstas aprašymas, kuriems žmonėms Lietuvoje gali būti atliekamas koronaviruso tyrimas. Nuo šiol dėl šio viruso bus tikrinami ne tik asmenys, buvę rizikos šalyse, bet ir tie, kuriems pasireiškė neaiškios kilmės pneumonijos.

Nuo šiol rizikingomis šalimis laikomos Kinija, Honkongas, Iranas, Japonija, Pietų Korėja, Singapūras, Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir visa Italija, t. y. ne tik 4 regionai, kaip iki šiol.

Grįžusi iš Italijos pora užpildė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) anketą. Kaip sako ministras, vyro ir moters sveikata yra patenkinama, sudėtingo gydymo jiems nereikia. Taip pat buvo nustatyti du artimi šių žmonių kontaktai, kurie turi didelę riziką irgi būti užsikrėtę. Jie yra izoliuoti namuose.

Šiuo metu vis dar renkama informacija, su kokiais žmonėmis galėjo bendrauti užsikrėtusieji. Pasak ministro, gali būti, kad jie pažeidė saviizoliacijos rekomendacijas, artimiausiu metu žadama, kad tai bus išsiaiškinta.

„Tai sudėtinga situacija susirgusiems žmonėms, kartais visuomenė sureaguoja neadekvačiai, juos stigmatizuoja, todėl būkime solidarūs ir gerbkime tų pacientų privatumą“, – supratingumo prašė A. Veryga.

Ministras taip pat tikino, kad informacijos nuo visuomenės neslėps, todėl prašo netrukdyti medikų darbo.

„Nuo rytdienos, kad nekiltų neaiškumų, per dieną duomenis skelbsime vieną kartą“, – kalbėjo A. Veryga.

Centras pavedė Susisiekimo ministerijai pateikti informaciją dėl galimybių siūlyti avialinijoms atšaukti ar apriboti tiek tiesioginius, tiek jungiamuosius skrydžius tarp Lietuvos ir Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Italijos, Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos. Į šias šalis kol kas nerekomenduojama vykti.

Pastaruoju metu grįžusiems iš šių šalių, apie save prašoma pateikti informaciją.

Užpildžius anketą, NVSC specialistai susisieks Jūsų nurodytu telefono numeriu arba elektroninio pašto adresu ir pateiks rekomendacijas.

Duomenys bus naudojami tik koronaviruso epidemiologinės priežiūros tikslais, kad virusas neišplistų šalyje. Asmens duomenys tvarkomi griežtai laikantis Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisės aktų, reglamentuojančių asmens duomenų apsaugą, reikalavimų.

Informaciją apie save galima pateikti ir šiais būdais:

tel. nr. 8 5 2124098
el. paštu info@nvsc.lt

Bendrasis NVSC konsultacijų numeris – 852649676

Keliaujantiems URM rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje. Informacija nuolat atnaujinama.

Paklausus, ką daryti lietuviams, kurie šiuo metu yra Vokietijoje, Prancūzijoje ar kitose smarkiai koronaviruso paveiktose šalyse, ministras atsakė, kad reikia laikytis tų pačių rekomendacijų.

„Reikėtų pasižiūrėti žmonėms, iš kokių vietų jie grįžinėja. Jei tai yra koronaviruso židinys, rekomendacijos yra tos pačios, saviizoliacija, kontaktų vengimas, užsiregistravimas sistemoje, savo duomenų pateikimas. Tos pačios rekomendacijos, kaip buvo su Italija. Žinoma, žmonės grįš, ir geriau yra grįžti čia, nei likti kažkur izoliuotiems. Bet net ir Šiaurės Italijoje žmonės, pasirodo, nėra izoliuoti, juos išleidžia grįžti namo. Tiesiog reikia laikytis rekomendacijų“, – sakė A. Veryga.

Ministras pataria vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems gretutinių ligų, stengtis likti namie, ypač rekomenduojama vengti didelių žmonių susibūrimų.

Kauno klinikinė ligoninė

Šiuo metu Lietuvoje dėl prevencijos yra paskelbta gripo epidemija.

Bendras užsikrėtimų skaičius šalyje išaugo iki 3. Pirmasis užsikrėtimo koronavirusu atvejis Lietuvoje nustatytas vasario 28 dieną iš Italijos grįžusiai šiaulietei.

SAM: svarstoma, riboti ar drausti skrydžius į koronaviruso teritorijas

Dėl pasaulyje plintančio koronaviruso Lietuvoje svarstoma galimybė apriboti ar visiškai uždrausti skrydžius į koronaviruso paveiktas teritorijas ir iš jų, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, būtina maksimaliai pasirengti visiems galimiems scenarijams.

Įvertinus gautus duomenis, bus sprendžiama dėl tolesnių veiksmų. Dėl koronaviruso grėsmės Lenkija pasienyje su Lietuva nuo antradienio įveda sanitarinę kontrolę. Kaip informavo Lenkijos ambasada Lietuvoje, autobusais vykstančių asmenų prašoma pateikti anketas su kontaktine informacija.

„Prašome visų keleivių dėl jų pačių sveikatos sąžiningai pildyti anketas, o vežėjų bei operatorių – pagal galimybę pateikti keleiviams anketas užpildyti iš anksto, kad kontrolė prie sienos galėtų vykti greitai ir sklandžiai“, – teigiama ambasados pranešime.

Kas yra COVID-19?

Kinijoje protrūkį sukėlęs koronavirusas (COVID-19) yra naujos struktūros koronavirusas, kuris niekada anksčiau nebuvo sukėlęs infekcijų žmonėms. Apskritai koronavirusai yra didelė grupė virusų, kurie gali sukelti įvairių ligų. Dažniausiai koronavirusai sukelia lengvas ar net besimptomes infekcijas, tačiau gali sukelti ir sunkias kvėpavimo takų infekcijas, tokias kaip Artimųjų Rytų respiracinio sindromo (ARRS) ar sunkaus ūminio respiracinio sindromo (SŪRS) koronavirusines infekcijas.

Kokie simptomai pasireiškia žmonėms užsikrėtus COVID-19?

Simptomai yra panašūs į gripą, žmogų kankina karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai, raumenų skausmai ir nuovargis. Pažengusiais ar sunkesniais ligos atvejais virusas sukelia sepsį (kraujo užkrėtimą) ir septinį šoką, plaučių uždegimą, inkstų nepakankamumą ar mirtį.

Ką daryti, jei grįžote iš šalies, kurioje yra koronaviruso protrūkis?

Rekomenduojama likti namuose (izoliuotis) 14 d. po paskutinės buvimo paveiktoje teritorijoje dienos ir būti pasiekiamam visą izoliavimosi laikotarpį telefonu ir el. paštu, kad su jumis galėtų susisiekti ir apie jūsų sveikatą pasiteirauti specialistai.

Nesilankyti viešose vietose, pvz., mokykloje, darbe, universitete, masinio susibūrimo vietose, visą izoliavimosi laiką nepriimti svečių namuose; kasdien matuoti kūno temperatūrą, stebėti sveikatą ir pranešti jums skambinančiam visuomenės sveikatos specialistui apie atsiradusius sveikatos pokyčius. Taip pat galima gauti 14 dienų nedarbingumą, tereikia susisiekti su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru.

Kas gali padėti apsisaugoti nuo viruso?

- Atsisakykite nebūtinų kelionių, ypač į šalis, kuriose yra koronaviruso protrūkis;

- Kuo dažniau plaukite rankas, tai darykite kaskart po kontakto su svetimais paviršiais. Rankas plaukite kruopščiai. Jei turite, galite naudoti pirštines, bet jas taip pat būtina plauti;

- Venkite rankomis liesti veidą, tai galima daryti nebent iškart, kai nusiplovėte rankas;

- Kuo dažniau vėdinkite patalpas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1409)