„Preliminarūs duomenys rodo, kad ji gali būti labiau užkrečiamas už delta atmainą. Bet kol kas neaišku, kiek omikron gali tapti labiau dominuojančia už delta variantą.

Iš šiandien turimų duomenų, [užsikrėtusiųjų omikron ligos] atvejai yra lengvi. Tačiau turime surinkti daugiau įrodymų, kad nuspręstume, ar ligos, nulemtos omikron, sunkumo spektras skiriasi nuo susirgimų, kuriuos sukėlė iki šiol cirkuliavę variantai. Tai parodys tik laikas“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Europos vaistų agentūros (EVA) Biologinių sveikatos grėsmių ir vakcinų strategijos skyriaus vadovas daktaras Marco Cavaleri.

Kaip pažymėjo EVA atstovas, preliminarūs duomenys rodo, kad turimos vakcinos yra veiksmingos prieš omikron atmainą. Tačiau dar reikia surinkti daugiau duomenų apie tai, kokio stiprumo imunitetą sukuria skirtingos vakcinos ir/ar natūralus susidūrimas su virusu.

„Šiuo metu mes neturime pakankamai duomenų apie tai, kaip šis viruso variantas paveiks patvirtintų vakcinų veiksmingumą“, – prisipažino M. Cavaleri, pridūręs, kad EVA pasiruošusi greitai reaguoti, jeigu to prireiks.

„Camelia“ vaistinėje

Vakcinų kompanijų reikalaujama pateikti laboratorinius rezultatus apie vakcinų veiksmingumą, neutralizuojant omikron atmainą, ir aptarti galimus variantus su EVA atstovais.

Tačiau M. Cavaleri pabrėžė: „Dar per anksti atsakyti, ar reikės keisti vakcinų sudėtį. Tai parodys laikas“.

Kartu EVA atstovas priminė: „Epidemiologinė situacija Europoje vis dar kelia didelį nerimą dėl didelio delta atmainos išplitimo“ ir paragino visus kuo greičiau skiepytis nuo koronaviruso, taip pat ir sustiprinančiąją doze.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės