Plačiau apie šią nelaimę spaudos konferencijoje papasakojo Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. dr. Mindaugas Kliučinskas ir Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis.

Atliko cezario pjūvį

Gydytojas M. Kliučinskas pasakojo, kad pacientė į Kauno klinikas iš LSMU Kauno ligoninės buvo atvežta spalio 21 dieną. Ji pervežta į Kauno klinikas dėl blogėjančios kvėpavimo funkcijos. Tuo metu buvo 39 nėštumo savaitė.

Mindaugas Kliučinskas

Kadangi nėštumas buvo nepilnas, o natūraliais būdais gimdyti dar nebuvo galima, nuspręsta atlikti cezario pjūvį. Gimė sveika, išnešiota mergaitė.

Gimusi mergaitė koronavirusu neužsikrėtė, šiuo metu yra prižiūrima Kauno klinikose, jai skiriamas donorinis pienas. Vėliau mergaitė iškeliaus pas savo šeimą.

Patekus į reanimaciją būklė ženkliai blogėjo

„Pacientė toliau buvo gydoma akušerijos skyriuje, COVID-19 padalinyje. Skirtas adekvatus, patvirtintas ir visiems šiuo metu skiriamas gydymas. Tačiau spalio 26 dieną, blogėjant moters kvėpavimo būklei, ji buvo perkelta į intensyvios terapijos klinikos COVID-19 reanimaciją, kur buvo toliau gydyta“, – prisiminė profesorius.

T. Tamošuičio teigimu, pacientė į intensyvios terapijos kliniką pateko 26-osios naktį. Tuo metu jos būklė ženkliai blogėjo, progresavo kvėpavimo nepakankamumas.

Tomas Tamošuitis

„Buvo taikyti visi įmanomi ir šiuo metu įprasti kvėpavimo palaikymo gydymo metodai. Jie iš pradžių lyg ir davė rezultatą, tačiau plaučių pažaidai labai greitai progresuojant, pacientė kitą dieną, 11 valandą, po ilgai trukusio gaivinimo mirė.

Pagrindinė mirties priežastis yra COVID sukelta plaučių pažaida, kuri galimai komplikavosi masyviomis trombotinėmis komplikacijomis ir plaučių tromboze“, – patikslino doc. dr. T. Tamošuitis.

Gretutinių ligų neturėjo

Mirusi gimdyvė nebuvo pasiskiepijusi, teigė gydytojas M. Kliučinskas, patikslinęs, kad tai yra pirmoji Lietuvoje gimdyvės, sirgusios COVID-19 infekcija, mirtis. Jos užsikrėtimo aplinkybės nežinomos.

Moteris, kaip pasakojo gydytojai, nėštumo metu buvo sveika, neturėjo sunkių nėštumo komplikacijų. Jokiomis gretutinėmis ligomis, galėjusiomis nulemti tokią tragišką baigtį, moteris taip pat nesirgo.

Galima komplikacija dėl COVID-19 – priešlaikinis gimdymas

„Šiandien yra galimybė kreiptis į nėščiąsias, taip pat į akušerius, akušerius ginekologus ir kviesti, raginti nėščiąsias ar planuojančias nėštumą moteris, skiepytis.

Skiepas, kaip žinome iš atliktų tyrimų, neturi jokių pašalinių poveikių nei nėščiajai, nei vaisiaus vystymuisi“, – paaiškino profesorius M. Kliučinskas, paraginęs skiepytis nėščias moteris, nes koronavirusas gali sukelti didžiules komplikacijas.

COVID-19 gydymas Kauno klinikose

Pasak profesoriaus, iki šiol Kauno klinikose buvo gydyta maždaug 100 nėščių moterų, susirgusių COVID-19, tačiau visos sėkmingai pagimdė. Visos gydytos moterys buvo nesiskiepijusios.

Kaip rodo tyrimai, nėščiosioms COVID-19 eiga dažnai būna daug sudėtingesnė, neretai jas tenka gydyti reanimacijose. Palyginti su tokio pat amžiaus ne nėščiomis moterimis, nėščiosios nuo koronaviruso dažniau miršta.

Taip pat COVID-19 ligą ir nėštumą apsunkina cukrinis diabetas, arterinė hipertenzija. Itin dažna COVID-19 komplikacija – priešlaikinis gimdymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės