DELFI.ee pateikia 10 patarimų, kaip pailsinti ir pastiprinti akis, jei kasdien prasėdite prie kompiuterio 6 – 12 valandų.

1. Taisyklingai sėdėkite. Susireguliuokite kėdės aukštį. Viršutinis kompiuterio ekrano kraštas turėtų būti akių lygyje, kad žiūrėtumėte į ekraną šiek tiek iš aukščiau.

2. Apšvietimas. Šviesa turi sklisti nuo lubų, jei reikia, pasistatykite dar ir lempą iš šono. Daugelis mėgsta sėdėti prie kompiuterio patamsyje. Šis įprotis labai žalingas jau vien todėl, kad nukreipdami žvilgsnį nuo ryškaus ekrano į tamsų kambarį varginame akis. Apskritai kompiuteris neturi būti ryškesnis už aplinkos šviesą.

3. Kompiuterio ekranas. Sumažinkite ekrano ryškumą ir kontrastingumą, tada žymiai sumažės apkrova akims. Būtų gerai kaitalioti minėtus parametrus,, priklausomai nuo darbo pobūdžio.

Pavyzdžiui, jei žiūrite nuotraukas, padidinkite, jei skaitote elektroninius laiškus, sumažinkite. Jeigu nepaisant visų gudrybių dienos pabaigoje akys vis tiek ašaroja, reikia keisti ekraną.

4. Mityba. Akims būtini vitaminai (A, E, C ir B grupės vitaminai) ir mikroelementai (ypač kalis). Galima vartoti maisto papildus, vitaminus, tačiau geriausia valgyti daug daržovių, vaisių, medaus ir kokybiško aliejaus (geriausia alyvuogių), sviesto. Jei tikite, kad morkos ir mėlynės sveika akims, valgykite jų.

5. Pertraukos. Šiuo požiūriu pasisekė rūkoriams – jie kas pusantros ar pora valandų pasidaro pertraukėlę. Vertėtų pasekti jų pavyzdžiu, tik nereikia perimti žalingų įpročių, juo labiau, kad rūkymas kenkia ir akims. Nusistatykite mobiliajame telefone priminimą, kad periodiškai atsistotumėte ir pavaikščiotumėte, bent koridoriuje.

6. Poilsis akims. Mankštindamiesi stenkitės pažiūrėti pro langą, ypač jei pro jį matosi gražus vaizdas. Arba pasikabinkite kabinete ant sienos gražų kalendorių, paveikslą su peizažu. Akims sveika žiūrėti stereogramas – tada sąmoningai išfokusuojate regėjimą. Nepamirškite kuo dažniau mirksėti.

7. Pratimai. Yra daugybė pratimų akims. Jie puikūs tuo, kad juos galima atlikti darbo vietoje.

8. Akiniai treniruokliai ir specialūs akiniai darbui su kompiuteriu. Daugelis žmonių jau yra išbandę tokiu akinius. Paskaitykite jų atsiliepimus, pasvarstykite, galbūt nutarsite įsigyti.

9. Jei nešiojate akinius. Trumparegiams patartina turėti antrą silpnesnių akinių porą. Apskritai, jei jūsų regėjimas nėra idealus, visi išvardinti pratimai jums dvigubai aktualesni.

10. Atostogos. Per atostogas leiskite akims visiškai pailsėti nuo kompiuterio. Rečiau įsijunkite televizorių, skaitykite popierines knygas, nežaiskite žaidimų mobiliajame telefone. Ir kuo dažniau žiūrėkite į akis artimiems, mylimiems žmonėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)