Jaunesniems vyrams geriau „Pfizer“

Šiuo metu revakcinacijai arba kitaip sustiprinančiai dozei Lietuvoje galima rinktis 3 vakcinas – „Pfizer“, „Moderna“ arba „Janssen“. Tiesa, pastarąją rinktis galima tik tiems, kurie ir pirmą dozę gavo „Janssen“. Visiems kitiems lieka tik mRNR („Pfizer“ ir „Moderna“) vakcinos.

Jei žmogus nenori laukti 6 mėnesių ir revakcinuotis nori anksčiau (anksčiausiai tai galima padaryti po 4 mėnesių nuo pirminės vakcinacijos), galima gauti tik „Pfizer“ vakciną. Tuo metu „Moderna“ galima gauti tik praėjus 6 mėnesiams.

Pasak Nacionalinio vėžio instituto (NVI) gydytojo onkoimunologo dr. M. Striogos, moterims ir vyresniems nei 40 metų vyrams revakcinacijai galima rinktis ir „Pfizer“, ir „Moderna“ vakcinas.

„Jei nebuvo stiprių pašalinių reakcijų į buvusias vakcinas, geriau „Moderna“. O vyrams, jaunesniems nei 40 metų, visgi geriau būtų „Pfizer“ dėl miokardito rizikos. Kad ir nedidelė rizika, bet jei galime valdyti ją valdyti, tai geriau padaryti tai, ką galime“, – sakė dr. M. Strioga.

Jei iš pradžių buvote paskiepytas „AstraZeneca“ ar „Janssen“, po sustiprinančios dozės, pasirinkus bet kurią mRNR vakciną („Moderna“ ar „Pfizer“), didelė tikimybė, kad susidarys itin gera apsauga.

Marius Strioga

Nors šiuo metu Lietuvoje po „Janssen“ leidžiama pasiskiepyti dar kartą pastiprinančia „Janssen“ doze, tačiau to skatinti, pasak gydytojo, nereikėtų. Po pirmos „Janssen“ dozės geriau imti „Pfizer“ ar „Moderna“. Toks vakcinų maišymas, pasak pašnekovo, duoda pranašumą.

Pasak dr. M. Striogos, nėra didelio skirtumo maišant dvi mRNR vakcinas. Visgi, galite rinktis „Moderna“, jei iš pradžių skiepijotes „Pfizer“, kadangi net ir pusė revakcinacijai nustatytos „Moderna“ dozės yra stipresnė nei „Pfizer“. Tačiau „Moderna“ nepatariama rinktis jaunesniems nei 40 metų vyrams, taip pat tiems žmonėms, kurie po pirminės vakcinacijos patyrė stipresnius šalutinius reiškinius.

Svarbiausia – gauti trečią vakciną

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS cento vadovas prof. S. Čaplinskas pabrėžia, jog visų pirma, svarbiausia yra ne kokia vakcina bus pasirinkta, bet kad žmogus apskritai nuspręstų revakcinuotis.

„Jei trumpai – geriausia ta vakcina, kuria žmogus pasiskiepija. Nes jei nepasiskiepys, tai vakcina neveiks“, – pajuokavo profesorius.

Lietuva yra viena iš nedaugelio šalių, kurioje turime privilegiją rinktis vakcinas, nes jų turime užtektinai.

„Camelia“ vaistinėje

„Didelio skirtumo nėra, nes nežinome, kaip kokiam žmogui vakcina suteiks atsaką ir kokia sukels mažiau pašalinių reiškinių. Tikėtina, kad „Moderna“ sukels kiek stipresnį imuninį atsaką, nes yra stipresnė. Bent jau pirminės vakcinacijos metu buvo pastebėta, kad po „Modernos“ ilgiau išlikdavo neutralizuojančių antikūnų atsakas nei po „Pfizer“. Bet esminio skirtumo nėra“, – sakė pašnekovas.

Profesoriaus teigimu, nėra aiškių įrodymų, kad maišant „Pfizer“ ir „Moderna“ susidarys geresnė apsauga, tačiau taip daryti tikrai galima: „Aš sau taip ir padariau, iš pradžių pasiskiepijau „Moderna“, o trečią dozė „Pfizer“. Tačiau, kad susidarys didesnė apsauga, yra tik teorinė prielaida.“

Profesoriaus teigimu, miokardito rizika po „Modernos“ jauniems vyrams yra ypač retas reiškinys. Tačiau, jei kam nors dėl to kyla nuogąstavimų, patariama rinktis „Pfizer“.

„Sustiprinančioji dozė yra vienareikšmiškai rekomenduojama. Ją praleisti būtų neapdairu ir neprotinga.

Kai žmogus perserga ir pasiskiepija arba pasiskiepija ir perserga, susidaro didžiausia apsauga. Tačiau rizikuoti susirgti ir tik tada skiepytis, tikrai nepatartina, nes liga gali būti nenuspėjama. Ypač, jei žmogus bus nepaskiepytas“, – pridūrė pašnekovas.

Saulius Čaplinskas

Taigi, besirenkantiems trečiąją arba sustiprinančią vakcinos dozę verta prisiminti šiuos patarimus:

- Moterims ir vyresniems nei 40 metų vyrams galima rinktis ir „Moderna“, ir „Pfizer“;
- Jei po pirminės vakcinacijos jautėte didesnius šalutinius reiškinius, geriau rinktis „Pfizer“, nes „Moderna“ vakcina stipresnė;
- Jei sunkių šalutinių reiškinių nejautėte ir esate moteris arba vyresnis nei 40 metų vyras, tikėtina, kad „Moderna“ gali sudaryti kiek didesnę apsaugą;
- Jei prieš tai skiepijotės „Janssen“ vakcina, sustiprinančiai dozei vėl galite rinktis tą pačią vakciną, tačiau rekomenduojama geriau rinktis „Moderna“ arba „Pfizer“;
- Jei norite revakcinuotis greičiau nei po 6 mėnesių, rinktis galima tik „Pfizer“.

„Delfi“ primena, nuo gruodžio 28 dienos keisis galimybių paso išdavimo tvarka. Jis nebebus išduodamas tiems, kuriems po antrojo skiepo nuo COVID-19 ligos praėjo daugiau nei 7 mėnesiai, o sustiprinančioji vakcinos nuo koronaviruso dozė dar negauta.

Vaikams nuo 12 metų galimybių pasas suteikiamas ne tik po vakcinos, tačiau ir po greitųjų testų, kurie periodiškai atliekami ir mokyklose kaupinių metodu. Toks galimybių pasas galioja savaitę. Taip pat galimybių pasą vaikams suteikia testas, atliktas mobiliajame punkte.

Artimiausiu metu planuojama persvarstyti galimybę įtraukti serologinių antikūnų tyrimo rezultatus į galimybių paso išdavimo tvarką, nes, įvertinus omikron atmainos plitimą, svarstomas šio klausimo aktualumas.

Sustiprinančią vakinos dozę galima gauti visiems suaugusiems asmenims nuo 18 metų, praėjus 4 mėnesiams po imunizacijos (ligos ar vakcinos). Turintiems sunkias ligas, dėl kurių nesusidaro imunitetas, sustiprinančią vakciną galima gauti greičiau, tačiau dėl to reikia pasitarti su savo gydytoju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės