Perspėjimas, paskelbtas agentūros svetainėje praėjusį antradienį, reiškia, kad maždaug du trečdaliai amerikiečių gali susidurti su didesnėmis rizikomis.

Agentūros teigimu, beveik 40 proc. suaugusių amerikiečių yra nutukę (ir šį faktą CDC susiejo su liūdnais infekcijos padariniais birželio pabaigoje) ir apie 32 proc. – turi antsvorį. Nutukę žmonės dažniau suserga sunkia COVID-19 forma ir hospitalizuojami, be to, kuo didesnis kūno masės indeksas, tuo didesnė yra mirties nuo infekcijos rizika, teigia CDC.

Gydytojai, apskaičiuodami žmogaus kūno masės indeksą (KMI), tai yra ūgio ir svorio santykį, nustato, ar žmogus yra nutukęs ar turi antsvorį, Žmonių su antsvoriu kūno masės indeksas sudaro 25-30. Nutukimas diagnozuojamas, kai kūno masės indeksas siekia 30 ar daugiau.

Pavyzdžiui, vyras, kurio ūgis yra 1,80 m, o svoris apie 90,7 kg, turi antsvorio. Pridėkite dar 11-12 kilogramų, ir jis jau bus laikomas nutukusiu.

JAV prezidento Donaldo Trumpo, kuriam prieš daugiau nei savaitę buvo diagnozuotas COVID-19, kūno masės indeksas siekia apie 30,5.

Dolandas Trumpas

D. Trumpas buvo hospitalizuotas ir gydomas tokiais vaistais, kaip priešuždegiminis deksametazonas, įmonės „Gilead Sciences Inc.“ sukurtas antivirusinis remdesiviras ir „Regeneron Pharmaceuticals Inc.“ bendrovės eksperimentinis antikūnų kokteilis. Jo gydytojas neseniai pranešė, kad prezidentas sveiksta ir kad jam nebepasireiškia simptomai.

Medžiagų apykaitos sutrikimai, susiję su antsvoriu, mažina imuninės sistemos gebėjimą kovoti su liga, ir tai greičiausiai turi įtakos koronaviruso sukeltos ligos eigai ir padariniams, sakė Barry‘is Popkinas, Šiaurės Karolinos universiteto mitybos procesorius. Fiziniai veiksniai, kurie kartais gali pasireikšti esant nutukimui, tokie kaip sumažėjusi gyvybinė plaučių talpa ir miego apnėja, taip pat gali būti svarbūs, sakė jis.

Rugpjūtį atlikta 75 COVID-19 duomenų ir KMI tyrimų apžvalga, kurios vienas iš autorių buvo B. Popkinas, nustatė glaudų ryšį tarp žmonių, kurie turėjo antsvorį ir buvo nutukę, ir hospitalizacijos rizikų bei būtinybės taikyti intensyviąją terapiją. Apžvalga taip pat iškėlė klausimų, ar kuriamos vakcinos nuo koronaviruso, panašiai kaip vakcinos nuo gripo, tokioms asmenų grupėms gali būti mažiau veiksmingos.