Pasak specialistės, dėl užspringimo žuvies ašakomis ar vištienos kaulais į priėmimą kiekvieną savaitę atvežamas vaikas ar du, o Kalėdų laikotarpiu pacientų akivaizdžiai padaugėja.

„Kadangi ašaka – aštri, dažniausiai įsmingą į liežuvio šaknį, tonzilę arba burnaryklės gleivinėje. Kartais gali įstrigti netgi gerklose, kur nukeliauja ryjant. Čia įstrigusi ašaka itin pavojinga, nes gali sukelti asfikciją – springimą, bronchų spazmą, vaikas gali netgi uždusti“, – pasakojo daktarė.

Antroje vietoje pagal pavojingumą specialistė minėjo vištienos kaulus, kurie aštrūs ir jei praryjami, gali pridaryti bėdų.

Suaugusiam žmogui įstrigusios ašakos šalinimas dažniausiai paprasta procedūra. Jei reikia, taikomas vietinis nuskausminimas ir svetimkūnis instrumento pagalba ištraukiamas.

„Tuo tarpu vaikams tai – stresinė situacija, juos reikia žiodyti, nes nenori išsižioti. Daktaras jaudinasi, kad ašaka gali iš vietos, kurioje įstrigusi, nukristi ant gerklų ir patekti į kvėpavimo takus, o tuomet jau reikėtų bronchoskopijos. Tėvai jaudinasi, kad vaikui, stresas, reikia jį laikyti, dažnai net nepajėgia suvaldyti, nors reikia“, – pasakojo D. Šukytė.

Prireikia narkozės

Pasitaiko, kad gydytojas apžiūros metu net negali ištraukti ašakos, tad prireikia narkozės. „Nešneku apie atvejus, kai ašaka ar kaulas įstringa apatiniuose kvėpavimo takuose. Tuomet kitos išeities, kaip narkozė, tiesiog nėra. Tačiau pasitaiko, kad apžiūrėdamas pacientą gydytojas tiesiog nemato svetimkūnio ryklėje, burnaryklėje ar gerklose ir reikia tikrinti, ar ji neįstrigusi stemplėje, kvėpavimo takuose. Kartais tokiu atveju nepadeda ir rentgenas, nes, kaip nurodoma literatūroje, kai kurių žuvų ašakų rentgenogramose tiesiog nesimato“, – sakė gydytoja.

Jos praktikoje buvusi kurioziška situacija, kai nemokantį kalbėti ir nė dvejų metukų neturintį vaiką tėvas maitino karpiu, o paskui atvežė su gerklose įstrigusia didele ašaka: „Vaikui seilėtekis stipriausias, vargšas verkia... Iš tiesų labai gaila tokių vaikų, tad norėtųsi paraginti tėvelius, kad mažiukų nemaitintų žuvimi arba itin kruopščiai išrinktų ašakas, siūlytų maltos žuvies kotletų, filė be ašakų, ypač jei vaikas nuo 6 mėnesių iki 5 metų amžiaus“.

Karpis, lydeka, ešerys – vienos pavojingiausių žuvų, kurių ašakos gana dažnai įstringa. Paklausta, kokios pavojingesnės – didelės ar mažos – specialistė negalėjo pasakyti, nes „mažos ašakos dažniau patenka įkvėpavimo takus, o didelės užstringa ryklėje.

Bandė ištraukti padeginta žvake

Daktarės praktikoje buvo ketverių mergaitė, kuri valgė žuvies ir įstrigo ašaka. Jos mama internete pasiskaitė, kad ašakai ištraukti naudojama vaškinė žvakė. „Tą žvakę uždegė, o kai aptirpo vaškas, užgesino ir kišo vaikui į burną. Matyt, tikėjosi, kad ašaka prilips prie vaško, tačiau ne tik neištraukė svetimkūnio, bet dar ir nudegino liežuvį. Toks būdas – žiauriai pavojingas, nes juk ir vaško galėjo pritekėti į gerklas!“ – saviveikla įspėjo neužsiiminėti gydytoja.

Užspringus žuvies ašaka specialistė taip pat nepatarė valgyti juodos duonos, kaip nuo seniausių laikų liaudyje siūloma. „Jeigu ta ašaka tikrai įstrigo, vaikas nenorės nei valgyti, nei gerti, nes bus seilėtekis, skausmas, o jeigu ašaka pateko į kvėpavimo takus, gali pradėti dusti. Todėl geriausia kreiptis į gydytoją“, – pakartojo daktarė D. Šukytė.

Kreiptis į medikus specialasitė patarė ir tuo atveju, jei vaikas nesiskundžia ar nemoka pasakyti, kad kažkas ne taip, tačiau matyti, kad nepraeina seilėtekis, mažylis nevalgo, neryja, neramus, verkia, sunkiai kvėpuoja. Pastebėjus, kad žmogus mėlynuoja, dūsta, reikia gaivinti, jei mokame, arba kviesti greitąją medicinos pagalbą.

„Teisingai atlikti gaivinimą turėtų mokėti kiekvienas žmogus, nes gyvenime visokių situacijų pasitaiko“, – sakė gydytoja, kuriai studijų laikais du kartus teko gaivinti žmones ne ligoninėje, o mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)