„Noriu pranešti, kad šiandien šioje mokykloje patvirtino diagnozę – adenovirusas. Vaikai dar buvo mokykloje, bet dabar juos paleido namo, o progimnazijoje daro dezinfekciją. Susirūpinau ir norėjau paviešinti šią žinią, kadangi progimnazija neturi teises nutylėti tokio dalyko. Dauguma tėvų net nežino apie tai ir veda savo vaikus į pamokas, nenutuokdami, kad ten dabar šis virusas, ir vienas nuo kito užsikrečia vaikai. Yra keletas vaikų, kurie iš tos progimnazijos jau guli ligoninėje, kitiems pasireiškė viduriavimas ir pykinimas.

Mano sesės vaikai taip pat lanko šią progimnaziją. Mergaitė prieš porą dienų užsikrėtė šiuo virusu, maža to, jie namuose turi dar beveik dviejų metukų sesutę, kuria taip pat užkrėtė - ir dabar abi stipriai vemia ir viduriuoja“, - rašė skaitytoja.

Adenovirusinės infekcijos šaltinis yra sergantys asmenys ar sveiki adenoviruso nešiotojai. Ši infekcija plinta daugiausia oro lašeliniu būdu per orą ir maistą, bet galima užsikrėsti ir per akių junginę maudantis baseinuose. Ligai ypač imlūs vaikai nuo 6 mėn. iki 3 metų.

Tėvai bus informuoti

Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Liudmila Pismak sakė negalinti patvirtinti adenoviruso protrūkio, tačiau pripažino, kad kone trečdalis mokinių pamokų šiuo metu nelanko.

„Pamokos vyksta, nėra dar jokio dokumento apie šią ligą. Dabar pagal tvarkaraštį vyksta šešta pamoka, jokių paleidimų nevyksta. Viskas yra gerai. Tiesa, šiandien patikrinau, kad serga apie 185 mokinukus. Iš viso progimnazijoje mokosi 687 vaikai, tad serga apie 27 proc. Visgi negalime patvirtinti, kad jie „pasigavo“ adenovirusą“, - sakė L. Pismak.

Paklausta, kuo tada serga tiek daug vaikų, direktoriaus pavaduotoja ugdymui vardijo daugybę priežasčių.

„Tai pasijuto blogai, kiti jau serga visą savaitę. Girdėjau, kad šiandien 5-6 vaikai išėjo dėl to, kad blogai pasijuto. Jie skundėsi pykinimu. Bet kad visi ūmiškai, masiškai kristų dėl to pačios problemos, nėra taip. Neseniai skambino visuomenės sveikatos centro specialistė ir informavo, kad užfiksuotas tik vienas atvejis, kai dėl ūmios žarnyno infekcijos kreiptasi į gydytojus. Dabar gavome nurodymą tėvams parašyti priminimą, kad jei vaikas serga, šie turėtų kreiptis į gydymo įstaigą ir būtų nustatyta tikra diagnozė“, - informavo L. Pismak.

Visgi, pasirodo, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tikrino šios progimnazijos valgyklą, kurios darbas šiandien sustabdytas.

„Preliminariai buvo pasakyta, kad valgykla čia „ne prie ko“. Galutiniai rezultatai bus pateikti pirmadienį. Dezinfekcija vykdoma valgykloje, tačiau mokykla veikia. Visiems vaikams duodamas sausas davinys, maisto netrūksta“, - nuramino L. Pismak.

Valgykla karšto maisto veikiausiai netieks ir pirmadienį.

Pavaduotoja informavo, kad jei mokinys informuoja apie prastą savijautą, yra susisiekiama su jo tėvais, kurie vaiką pasiima iš mokyklos. Jei vaikas vyresnis, jis išleidžiamas namo.

Priežasčių gali būti daug

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Zdanevičienė informavo, kad ketvirtadienį gautas vienas pranešimas iš gydymo įstaigos dėl žarnyno infekcijos įtarimų.

Birutė Zdanevičienė
„Dar neaišku, kokios kilmės ši infekcija – bakterinės ar virusinės. Rašo enteritas. Kadangi dėl vaiko kreiptasi ambulatoriškai, gydytoja tėvams pasakė, kad tyrimo negali padaryti, tad jei tėvai norėtų, reikėtų eiti privačiai į bet kurią labaratoriją, ten ir būtų nustatyta diagnozė“, - sakė vedėjo pavaduotoja.

Ūminį enteritą sukelia maisto toksinė infekcija, ūminės infekcinės ligos, apsinuodijimas grybais, cheminėmis medžiagomis, didelis kūno paviršiaus nušalimas ar nudegimas, alergija maisto produktams ir vaistams. Liga prasideda staiga, pilvo gurguliavimu, viduriavimu nuo kelių iki keliolikos kartų per parą.

Apie bambą jaučiamas skausmas ar net stiprus spazminis skausmas. Išsituštinus skausmas aprimsta, bet sergantysis jaučia silpnumą, išpila šaltas prakaitas. Gausiai ir dažnai viduriuojant organizmas netenka daug skysčių, atsiranda dehidratacija.

Specialistė pastebėjo, kad didelis mokinių sergamumas dar gali būti paaiškintas gripo ir peršalimo ligomis, be to, juk šiandien švenčiama Kaziuko mugė.

B. Zdanevičienė taip pat buvo informuota apie uždarytą progimnazijos maisto bloką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (186)