Pirmieji požymiai to, ką mokslininkai vadina ūminiu vangiuoju mielitu (Acute Flaccid Myelitis, AFM), buvo pastebėti 2014 m. kartu su sunkios kvėpavimo takų infekcijos, kurią sukėlė virusas EV-D68, protrūkiu. Dauguma nukentėjusių vaikų buvo sveiki, kol infekcija nesukėlė karščiavimo arba peršalimo simptomų; maždaug po savaitės jie ėmė netekti raumenų jėgos, teigia JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro pareigūnai. Iki šiol nustatyta apie 570 ligos atvejų.

Daugelis tų vaikų turėjo draugų ar brolių ir seserų, kurie persirgo virusu be jokių problemų, sako mokslininkai, ir vis dar neaišku, ar kaltinti reikėtų virusą EV-D68. Nėra žinoma, nei kaip užkirsti ligai kelią, nei kaip ją gydyti, ir gydytojai vis dar negali prognozuoti, kuriems vaikams išsivystys paralyžius. Tiems, kurie paralyžiaus neišvengia, raumenų glebumas ir silpnumas gali trukti keletą mėnesių ir nėra aišku, kiek iš jų visiškai pasveiks.

„Norime, kad gydytojai ir tėvai šiais metais būtų pasiruošę galimai reikšmingam protrūkiui, – konferenciniame pokalbyje su žurnalistais pabrėžė CDC direktoriaus pavaduotoja Anne Schuchat. – Viena iš priežasčių, kodėl apie tai pranešame jau dabar, liepos mėnesį, yra ta, kad kiekvieną rugpjūtį pradedame stebėti ligos atvejų pagausėjimą.“

Potencialių pacientų identifikavimas pačioje ligos pradžioje – labai svarbu, nes būklė gali greitai pablogėti nuo silpnumo galūnėse iki rimto kvėpavimo takų sutrikimo, kuriam reikalinga intensyvi medicininė priežiūra, teigia CDC. Vidutinis sergančių vaikų amžius – maždaug penkeri metai.

Agentūros mokslininkai išnagrinėjo 233 atvejus, per 2018 m. užfiksuotus 41 valstijoje, kad geriau suprastų ligos eigą. Beveik visi pacientai buvo hospitalizuoti, 60 proc. atsidūrė intensyviosios terapijos skyriuje ir 27 proc. buvo prijungti prie aparatų, kurie padėjo jiems kvėpuoti, teigia pediatras Tomas Clarkas, CDC virusinių ligų departamento direktoriaus pavaduotojas.

Ankstesniame tyrime nustatyta, kad daugiau nei 70 proc. pacientų praėjus keliems mėnesiams nuo ligos pradžios tebejuto silpnumą galūnėse.

„Mes labai tikimės, kad ankstyva ir agresyvi fizinė terapija ir reabilitacija padės AFM sergantiems vaikams sustiprinti funkcijas, – pabrėžė T. Clarkas. – Deja, neturime tvirtų įrodymų apie bet kurios iš šių procedūrų naudą. Tai svarbus klausimas, todėl stengiamės išnagrinėti kiekvieną atvejį.“

Ligos protrūkis tipiškai įvyksta kas antrus metus. Iki šiol 2019 m. buvo pranešta apie 11 atvejų, kaip ir paprastai nelyginiais metais, pastebėjo A. Schuchat.

CDC įspėja gydytojus kuo skubiau pranešti apie kiekvieną įtariamą atvejį savo valstijos sveikatos departamentui. Agentūra tiria kiekvieną atvejį, o ankstyvas budrumas suteikia ligos stebėtojams geresnes galimybes suprasti, kas vyksta. 2018 m. paprastai prireikdavo nuo 18 iki 36 dienų, kol apie naują susirgimo atvejį būdavo pranešama CDC, ir agentūra tikisi, kad šiais metais gydytojai reaguos greičiau.

„Mes prašome jūsų pagalbos atpažįstant ankstyvuosius AFM simptomus“, – pabrėžė A. Schuchat. Kai gydytojai diagnozuoja, surenka mėginius ir praneša apie atvejus anksčiau, „mes turime daugiau galimybių suprasti AFM ir pasikartojančių ligos protrūkių priežastis bei sukurti diagnostinį testą. Greitas įspėjimas padeda anksti nustatyti ligą ir reaguoti į protrūkius, kad galėtume įspėti kitus gydytojus bei visuomenę.“