Net ir tokiems onkologiniams ligoniams Lietuvoje dažniausiai nustatomas 45-55 proc. darbingumas, atitinkamai ir mažiausia trečio (lengviausio) lygio invalidumo pensija. Minėtos tarnybos sprendimą atkaklesnieji onkologiniai ligoniai skundžia, tačiau skundo išnagrinėjimo dažnas nesulaukia, nes miršta, rašo „Lietuvos žinios“. 

Kaip rašo dienraštis, prieš dvejus su puse metų sostinėje dirbančią valstybės pareigūnę pribloškė baisi diagnozė – jai nustatytas ketvirtos stadijos vėžys.  Atlikusi nustatytas dokumentų rinkimo ir kitokias procedūras moteris itin nustebo, kad Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) onkologiniams ligoniams Lietuvoje dažniausiai išrašo 44-55 proc. darbingumo pažymėjimą, tai yra pripažįsta iš dalies darbingais (buvusi III invalidumo grupė), net jeigu ligoniai serga ketvirtos stadijos onkologine liga. „Kai apsilankiau NDNT Vilniaus I teritoriniame skyriuje su peruku (buvau nuplikusi nuo chemoterapijos), gydytojas uždavė vienintelį klausimą: „Kaip jaučiatės?“ Atsakiau klausimu: „Kaip galima jaustis po chemoterapijos seanso? Vakar jį patyriau.“ Tuo vertinimas baigėsi, gydytojas pasakė, kad jam viskas aišku ir kad atsakymą dėl nedarbingumo pateiks raštu“, - prisiminė moteris.  Paskutinės stadijos vėžiu sergančiai vilnietei atsiųstame atsakyme NDNT nurodė, kad jai pripažintas 55 proc. darbingumo lygis, tai, pasak jos, reiškia, kad ji savo vadovaujamą darbą biure gali toliau dirbti, apribojimai tėra nustatyti dėl tam tikrų sąlygų – darbo su dulkėmis ar pan.

„Lietuvos žinių“ herojė prisipažino girdėjusi, kad gaunantiems didesnę algą ligoniams Lietuvoje stengiamasi specialiai „numušti“ nedarbingumo  lygį, kad nereikėtų mokėti didesnių invalidumo pensijų. Moteris  skaičiavo, kad jai nustačius antrą nedarbingumo lygį, jos „invalidumo“ pensija siektų iki 1500 litų ir tuomet ji tikrai galėtų nedirbti.

„Atsižvelgiant į asmens sveikatos sutrikimą įtakojančias ligas, NDNT Sprendimų kontrolės skyrius mano, jog asmuo negali dirbti su jonizuojančia spinduliuote, negali kelti krovinių rankomis, kai krovinio svoris daugiau negu 10 kg, dirbti darbo, susijusio su nuolatiniu vaikščiojimu, dirbti daugiau negu 1,3 metro aukštyje ir naktinio darbo“, - tokį atsakymą gavo ketvirtos stadijos kiaušidžių piktybiniu naviku serganti ligonė.

Dienraščiui  atsiųstame SADM atsakyme teigiama, kad darbingumo lygis nustatomas tik dėl nuolatinių asmens sveikatos funkcinių sutrikimų – vertinami ligos sukelti padariniai ir sutrikusios asmens sveikatos funkcijos po taikyto visaverčio gydymo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (357)