Tai BNS sakė Vyriausybės kancleris Alminas Mačiulis po trečiadienį vykusio susitikimo su Vidaus reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų atstovais.

"Jie nori naują (numerį) įvesti, tam nėra pritarta. Iš kitos pusės, nėra pritarta ir panaikinimui tų trumpųjų numerių, kuriais susisiekiama su medikais - 03, 033, 103. Jie išlieka", - BNS sakė A.Mačiulis.

Tačiau, anot kanclerio, tęsiant numerio 112 sistemos diegimą, visi pagalbos skambučiai, tarp jų ir gaunami numeriais 03, 033 ir 103, bus koordinuojami iš vieno centro.

A.Mačiulio teigimu, tam reikia GMP dispečerinių funkcijas pirmiausia perduoti iš savivaldybių SAM, o tuomet iš ministerijos - Bendrajam pagalbos centrui (BPC). Taigi BPC ateityje turėtų dirbti ir medikai.

Jis pabrėžė, kad GMP tarnybos liktų, tik netektų dispečerinių funkcijos.

"Niekas nesikėsina perimti GMP tarnybų, aš kalbu tik apie dispečerinės funkciją. Kalbant apie dabartinius GMP centrus, kaip konsultacinė pagalba jie irgi išliktų ir jų medikai irgi galėtų teikti konsultacijas skubiais atvejais telefonu, jeigu prireiktų tos konsultacijos", - nurodė kancleris.

Pasitarti dėl pagalbos numerių ir, anot jo, "nugludinti kampų" A.Mačiulis trečiadienį pasikvietė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovus.

"Labai tikiuosi, galutinai sutarėme, kad SAM pateiks reikalingų teisės aktų projektus atskiriant GMP dispečerinius padalinius arba funkcijas ir jas skiriant BPC", - kalbėjo jis.

Susitikime svarstytas dviejų ministrų numatomas pasirašyti priemonių planas, kaip iki galo įgyvendinti BPC projektą.

"Nutarta iki pirmadienio, aptarus nesutarimus ar skirtingas pozicijas, jas išspręsti radus kompromisus ir pirmadienį pateikti galutinį plano projektą", - sakė kancleris.

A.Mačiulis patikino, kad iki šių metų pabaigos numerio 112 diegimas tikrai nebus galutinai pabaigtas. Anot jo, tai gali užtrukti iki 2015-ųjų pabaigos.

"Iki metų pabaigos galutinai tikrai nebus įdiegtas, manau, nėra tokio poreikio paskubomis diegti. Yra daug tokių dalykų, kur reikia laiko: patvirtinti grafikus abiejų dabartinių sistemų - GMP ir BPC - suderinimui, algoritmų suradimui... Tikimės, per dvejus metus tas projektas, ta sistema turės pradėti veikti. Aš nesakau, kad dabar neveiks sklandžiai, bet jau viskas bus užbaigta randant tuos kompromisus tarp medikų ir BPC", - sakė jis.

Medikų profsąjungos kelis kartus mitingavo prie Vyriausybės, reikalaudamos įvesti tiesioginį GMP iškvietimo numerį 113. Jos taip pat pasisakė prieš siūlymą BPC perduoti greitosios pagalbos dispečerines.

Klausimų dėl BPC veiklos efektyvumo kilo po to, kai rugsėjį Panevėžio priemiestyje du vyrai išžagino ir automobilyje sudegino septyniolikmetę merginą, kuri keletą kartų skambino bendruoju pagalbos numeriu, tačiau policijai ir BPC nepavyko nustatyti jos buvimo vietos. Po šios istorijos spalį iš pareigų pasitraukė centro vadovas Artūras Kedavičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)