Pastarosios idėjos autoriaus teigimu, slaptieji pacientai padėtų geriau identifikuoti smulkiąją korupciją medicinoje, t. y. atskleistų kyšio ėmimo atvejus.

Kalbėdamas apie sveikatos sistemos efektyvinimą ir būdus papildyti PSDF biudžetą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Stasys Jakeliūnas laidoje pabrėžė, kad pinigų daugiau neturėsime, tad reikia ieškoti naujų būdų surinkti juos iš šešėlio.

„Mes daug pinigų nesurinksime, reikia matyti tiek, kiek jų yra, o ne vaidinti, kad valstybė yra kažką skolinga. Valstybės biudžetas šiemet, kitąmet ir dar porą metų į priekį bus deficitinis. Ten yra daug prioritetų, taip pat ir gynyba, tad tikėtis, kad ten atsiras pinigų nedidinant mokesčių? Mes negalime didinti mokesčių, tai būtų labai nepopuliaru. Reikia surinkti tai, ką galime surinkti“, - sakė jis.

S. Jakeliūnas patarė neignoruoti kyšininkavimo ir korupcijos medicinoje temos.

„Apie finansavimą kalbėjome, pabrėžėme, kad valdymas turi būti daug efektyvesnis (tiek regionuose, tiek ne), tačiau yra dar viena problema. Gydytojų vadovų atstovė kalbėdama apie šešėlinę sveikatos sistemą išsakė viziją – jei tau nutinka bėda ir prireikia sveikatos apsaugos pagalbos sistemos pagalbos, kad tau nereikėtų niekam skambinti (red. past. - „per pažįstamus“). Tai yra vizija, kurios turėtume siekti. Ta visa korupcija, kuri veši, farmacijos pramonės įtaka, kyšiai kyšeliai, pirkimai, vadovų sandoriai, korupcinės bylos. Visa ši korupcijos išvalymo dilema taip pat turi įvykti. Medikų sąjudis, tikiuosi, prie to prisidės“.

S. Jakeliūnas sukritikavo Lietuvos medikų sąjūdžio vadovo Dariaus Jauniškio repliką, kad medikams pakėlus atlyginimus, korupcija medicinoje dings automatiškai: „pinigai nenaikina korupcijos, tam reikia laiko, kontrolės ir valdymo“.

„Seimas nubalsavo už slaptuosius pirkėjus vaistinėse, aš siūlau pradėti projektą „slaptasis pacientas“ - kas ten vyksta, kaip tai vyksta, kaip gauni lovas ar tam tikras paslaugas. Galbūt verta pamąstyti“, - tarstelėjo parlamentaras.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pritarė, kad orus atlyginimas medikams yra būtinas, bet tai automatiškai negarantuoja, kad sistema „ims valytis ir tvarkytis“.

„Nesu kontrolinių pacientų šalininkas, nes nežinau, ar toks fenomenas kur nors pasaulyje išvis egzistuoja, bet patys jaunieji medikai, kiek žinau, yra absoliučiai nusistatę prieš kyšius. Metas (pokyčiams, - red. past) yra geras“, - kalbėjo A. Veryga.

Būtinos sisteminės permainos

„Transparency international“ projektų vadovė Rugilė Trumpytė DELFI teigė, kad dabartinės valdžios ketinimai kovoti su korupcija sveikatos sistemoje yra sveikintini, tačiau vis dar keliantys abejonių.

„Korupcija sveikatos apsaugoje jau yra įsisenėjusi problema, todėl tikrai džiaugiuosi, kad pastaruoju metu pradėjome jai skirti daugiau dėmesio. Pavyzdžiui, Sveikatos apsaugos ministerija iki 2020 m. siekia sumažinti kyšininkavimą daugiau nei 2,5 karto. Tai iš tiesų ambicingas tikslas, tik šiuo metu neaišku, kaip mes jį pasieksime. Pati ministerija savo antikorupcinėje programoje numato daugiau nei aštuoniasdešimt priemonių, tačiau iš jų sunku suprasti, kurios priemonės yra prioritetinės“, - sakė ji.

Pašnekovės teigimu, pokyčiai yra būtini, nes Lietuva bendrame kontekste vis dar atrodo prastai.

„Džiaugiuosi, kad medikams kels atlyginimus. Tai, manau, gali tapti ne tik priemone gerinant darbo sąlygas, bet ir siekiant antikorupcinių pokyčių. Labai tikėčiausi, kad padidinus atlyginimus gydymo įstaigos aiškiai įsipareigotų sumažinti korupciją sveikatos apsaugoje bei turėtų kriterijus, pagal kuriuos galėtume vertinti jų darbą.

Tai ypač svarbu, nes Europos kontekste išsiskiriame kaip šalis, kurios gyventojai vis dar moka kyšius medikams – kas ketvirtas prisipažįsta juos davę ligoninėse“, - informavo ji.

Visgi, R. Trumpytės teigimu, slaptieji pacientai vargu ar išspręstų sistemines bėdas.

„Vis tik pranešančių apie pastebėtas negeroves nedaug - tik 7 proc. susidūrusių su galimos korupcijos atvejais apie tai pranešė. Labai tikiuosi, kad sudarysime Lietuvos gyventojams saugias galimybes pranešti, ypač kai šiandien Seime bus svarstomas Pranešėjų apsaugos įstatymo projektas. Be pranešėjų apsaugos ir saugių, konfidencialių kanalų vargu ar galime tikėtis sumažinti korupciją sveikatos apsaugoje ar bet kurioje kitoje srityje. Juolab, kad prie kiekvienos institucijos slaptų pirkėjų ar pacientų nenusiųsi – būtinos sisteminės ir kryptingos permainos“, - pabrėžė ji.

Idėjai nepritartų

Jaunųjų gydytojų asociacijos valdybos pirmininkė Simona Stankevičiūtė pristatė JGA poziciją šios teorinės idėjos atžvilgiu.

- Ar galite, prašau, pakomentuoti - pirmiausia, kaip Lietuvoje kovojama su smulkiąja korupcija medicinoje?

- Smulkioji korupcija yra visų pirma tik išraiška įsisenėjusių sveikatos sektoriaus problemų. Šiuo metu skatinama, kad pacientai ir gydytojai praneštų apie kyšio reikalavimą arba siūlymą. Pacientai yra informuojami apie jiems priklausančias nemokamas paslaugas (tai vis aktyviau atlieka VLK). Taip pat jau kurį laiką Lietuvos medicinos studentų asociacija (LiMSA) vykdo akciją, kuria primena, kad “geriausia padėka gydytojui - jūsų šypsena”. Visgi reikia suprasti, jog smulkioji korupcija atsiranda iš pacientų nepasitikėjimo, neretai ir nesupratimo sveikatos sistemos detalių. Ji - tik problemų išraiška.

- Ar, jūsų manymu, slapto paciento idėja teoriniame lygmenyje yra svarstytina? Ar pakanka esamų priemonių?

- Slapto paciento iniciatyva nespręstų jokių problemų ir nesiūlo jokio sprendimo.

Gydytojo ir paciento santykis yra ne anoniminis: gydytojas žino koks pacientas ateis, ir dažnai žino su kokia problema. Taip pat žinoma iš pacientų, TILS ir JGA gydytojų apklausos, kad neformalų atsiskaitymą ar kyšį inicijuoja pats pacientas.

Gydytojų neatsparumas tokioms dovanoms ir sąlygotas per mažų atlyginimų, tačiau visam reiškiniui paaiškinti yra išskirtos dar 5 pagrindinės priežasčių grupės. Pagal 2013 metais atliktą studiją „Neoficialūs mokėjimai už sveikatos priežiūros paslaugas: politiniai iššūkiai ir sprendimai”, pagrindinės priežastys korupcijai sveikatos apsaugos sektoriuje yra:

Asmeninės naudos siekimas.
Nepakankamas finansavimas ir neracionalus biudžetinių lėšų panaudojimas.
Ydingos tradicijos bei „dovanų gydytojui“ nesuvokimas kaip korupcijos.
Pernelyg maži sveikatos priežiūros specialistų atlyginimai.
Nepakankama kontrolė ir atsakomybė.

Kurią iš tų priežasčių turėtų spręsti slapto paciento idėja? Nė vienos, bet slaptas pacientas leis parodyti pirštu į asmenis, kurie paėmė kyšį, nepaminint tų, kurie juos duoda. Tad norint tai išspręsti, reikia spręsti visas problemų grupes, o ne rodyti pirštu į gydytoją, kuris yra reiškinio smaigalyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (359)