Pasak moters, labiausiai jai rūpi užauginti savo mažiuką. „Ir man nesvarbu, kad susensiu, nesvarbu, kad gal kažkas pasmerks mane. Žinau viena, aš turėsiu tiesiog paprastą šansą – gyventi. Pritariu aktorės sprendimui, kad ir kaip skausminga fiziškai ir psichologiškai tai būtų“, – teigia jauna mama.

Kaip DELFI patvirtino Nacionalinio vėžio institutas, kiaušidžių šalinimo operacijos atliekamos ir Lietuvoje, nors mūsų moterys joms ryžtasi tik kraštutiniu atveju.

Psichologiškai ginekologiniai organai labai siejami su moteriškumu. Kaip pastebi specialistai, būtent todėl moterys su jais atsisveikina labai sunkiai, tik kraštutiniu atveju.

Kita priežastis, kad kiaušidės tapatinamos su moters jaunyste, o jų veiklos silpnėjimas – su senatve. Tad kaip atrodo moters gyvenimas be jų?

Menopauzės padariniai ir išvaizdos pokyčiai

Kaip DELFI yra sakiusi Nacionalinio vėžio instituto Onkoginekologijos skyriaus onkologė ginekologė Birutė Intaitė, moters savijauta po kiaušidžių šalinimo priklauso ne tik nuo fiziologijos, bet ir nuo psichologinio nusiteikimo. Yra moterų, kurios nejaučia jokių nemalonių simptomų, tačiau yra tokių, kurios reaguoja nepaprastai jautriai, joms pasireiškia menopauzės padariniai su karščio bangomis ir kitais nemaloniais simptomais, o vartoti pakaitinę hormonų terapiją ne visada galima, nes tai gali paskatinti vėžio atsinaujinimą.

Tokiais atvejais po kiaušidžių šalinimo tenka verstis su augaliniais preparatais, sportu, psichoterapija. Po kiek laiko organizmas paprastai prisitaiko prie naujos būklės ir papildomų priemonių gerai savijautai palaikyti nebereikia.

„Senėjimo procesas iš tiesų susijęs su kiaušidžių silpnėjimo veikla. Kai tam tikri receptoriai, išsidėstę visame organizme, negauna kiaušidžių gaminamų hormonų, organų funkcijos keičiasi, pavyzdžiui, oda tampa ne tokia elastinga, taip pat kinta kraujagyslės. Tačiau senėjimas priklauso ne tik nuo hormonų, bet ir nuo bendros žmogaus biologijos“, – atkreipė dėmesį onkologė ginekologė.

„Didžiausia kiaušidžių vėžio rizika – 55-70 metų moterims, tačiau jis nustatomas ir jaunesnėms. Išgyvenamumas nėra didelis, nes kiaušidžių vėžį retai pavyksta diagnozuoti laiku. „Jei rizika iš tiesų didelė, gal saugiau gyventi be kiaušidžių, aišku, viskas priklauso nuo moters amžiaus“, – apibendrino onkologė ginekologė.

Kada ir kodėl patariama šalinti kiaušides

Kaip rašė DELFI, ankstyvos stadijos kiaušidžių vėžys diagnozuojamos tik atsitiktinės patikros metu, o 75 proc. atvejais jis nustatomas jau trečios arba ketvirtos stadijos. Todėl jei iš tiesų yra didelė genetinė rizika sirgti kiaušidžių vėžiu, moteriai, kuri jau nėra reprodukcinio amžiaus ir jos kiaušidžių veikla nėra tokia aktyvi, patariama kiaušides šalinti.

Jei moteris sirgo krūties vėžiu, išlieka nemaža rizika, kad jis atsinaujins kiaušidėse arba gimdos ertmėje. Gydytoja B. Intaitė minėjo turinti net keletą pacienčių, pagijusių po žarnyno vėžio, tačiau dabar joms metastazės – kiaušidėse.

Tas pats būna ir su krūties vėžiu. Todėl onkologai visada stengiasi žengti vienu žingsneliu toliau nei būtina, nors jei nėra rizikos, sveikų organų tikrai niekas nešalina.

Krūties vėžio rizika siekė 87 proc., kiaušidžių vėžio – 50 proc.

Diskusijas apie radikalią kiaušidžių vėžio prevenciją šalinant kiaušintakius ir kiaušides paskatino radikaliam žingsniui pasiryžusi garsi aktorė Angelina Jolie, kuriai prieš pora metų buvo atlikta dviguba mastektomija, o prieš pora savaičių – pašalinti kiaušintakiai ir kiaušidės.

„The New York Times“ išplatintame atvirame laiške aktorė prisipažino, kad praėjusią savaitę ji ryžosi operacijai, po kurios ji nebegalės turėti vaikų.

Kaip yra nurodžiusi A. Jolie, dėl vieno geno mutacijos jai gresia 87 proc. krūties vėžio ir 50 proc. kiaušidžių vėžio išsivystymo rizika.

„Padariau tai ne vien dėl geno BRCA1 mutacijos – ir noriu, kad tai išgirstų kitos moterys“, – rašė A. Jolie, pabrėždama, jog teigiamas BRCA testas nereiškia, kad reikia griebtis chirurgijos.

„Mano atveju Rytų ir Vakarų (šalių) gydytojai sutarė, kiaušintakių ir kiaušidžių šalinimas yra geriausia išeitis, nes yra ne vien (mutavęs) BRCA genas, bet ir trys moterys mano šeimoje mirusios nuo vėžio“, – rašo ji.

Aktorės gydytojai patarė prevencinę operaciją atlikti likus daugmaž dešimtmečiui iki amžiaus, kada buvo užfiksuotas ankstyviausias susirgimo vėžiu atvejis tarp jos giminaičių. A. Jolie motinai kiaušidžių vėžys buvo diagnozuotas, kai jai buvo 49 metai. Aktorei dabar 39-eri.

A. Jolie nesitiki, kad pavyks išvengti išvaizdos pokyčių

Brad Pitt, Angelina Jolie
Po operacijos A. Jolie taikoma pakaitinė hormonų terapija. „Nepaisant to, mano organizme vyksta menopauzė“, – teigė aktorė. – Nebegalėsiu turėti vaikų, manau, kad nepavyks išvengti ir fizinių pokyčių. Tačiau esu pasirengusi ramiai priimti viską, kas manęs laukia. Ne todėl, kad esu stipri, o todėl, kad tai gyvenimo dalis. Nėra ko bijoti“.

„Oskaru“ apdovanota aktorė supranta, jog neįmanoma atsikratyti visų įmanomų rizikų ir fakto, kad turi polinkį susirgti vėžiu. „Ieškosiu natūralių būdų, kaip stiprinti imunitetą. Jaučiuosi moteriška ir rami dėl sprendimų, kuriuos priimu dėl savęs ir savo šeimos. Žinau, kad mano vaikams niekada neteks ištarti žodžių: „Mano mama mirė nuo kiaušidžių vėžio“, – pabrėžė ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)