Taurių terapija vadinamas gydymo metodas pradėtas taikyti kinų medicinoje. Paprasta gydymo metodika ir jos efektyvumas lėmė, jog šis, tūkstantmečius skaičiuojantis gydymo būdas, medicininėje praktikoje naudojamas iki šiol.

Gydymas taurėmis gali būti vertinamas dviprasmiškai. Dėl gan primityvios šio gydymo metodikos, yra žinomi atvejai, kuomet taurių terapija sukėlė ir nepageidaujamų reakcijų.

Kaip DELFI pasakojo vilnietė Aistė (pakeistas vardas, redakcijai žinomas), moterys dažniausiai šią procedūrą renkasi dėl kosmetinių priežasčių – vakuuminis terapijos metodas rekomenduojamas gydant celiulitą, norint sulieknėti. „Prieš įmonės vakarėlį nusprendžiau pasimėgauti šia procedūra, - asmenine patirtimi dalijasi Aistė. Po procedūros, visą savaitę ant rankų ir kojų laikėsi mėlynės, todėl teko aiškintis bendradarbiams, kodėl atrodau kaip vyro sumušta“. Moteris teigia, jog po pirmosios procedūros gydomojo metodo efekto nepastebėjo.

Lietuvos Sporto medicinos centro (LSMC) vyriausiasis gydytojas Edmundas Švedas sako, kad taurių terapijos metodas yra modernus, atliekamas saugiai: „Šiandien gydymui taikomos vakuuminės taurės, kuriose įtaisytas prietaisas savaime ištraukia orą, taigi tinka ir jautresnei odai. Anksčiau gydymui naudotos stiklinės taurės reikalaudavo iš jų pašalinti deguonį – spiritu ar ugnimi. Šalinant deguonį ugnimi, pasitaikydavo nudegimų“.

Pasak E. Švedo, sporto praktikoje šis gydymas taip pat naudojamas, nors ir nelabai plačiai. „Lietuvos sportininkų delegacija Olimpinėse Rio de Žaneiro žaidynese taip pat naudoja gydomųjų taurių komplektus“, - prideda jis.

Edmundas Švedas
Taurių terapijos veikimo principas – reflekso metodas, kuris suaktyvina kraujotaką, stimuliuoja centrinę nervų sistemą.

Kaip teigia LSMC vyriausiasis gydytojas, šio metodo taikymas netraumuoja sportininko kūno, yra naudingas sveikatai keliais atžvilgiais: „Taikant taurių terapiją, gerinama kraujo apykaita, pašalinami šlakai. Šis metodas padeda normalizuoti kraujo spaudimą, pašalinti nuovargį. Jis taikomas sportininkams, kuriems reikia greitos ir efektyvios pagalbos“.

E. Švedo nuomone, taurių terapija savo veikimu panaši į limfodrenažą, yra pakankamai efektyvi, gerinanti organų funkcionavimą. Tačiau taip pat pabrėžia, jog profesionaliems sportininkams dažniausiai taikomi kelių rūšių terapiniai gydymo metodai, papildantys vienas kitą, ir taip leidžiantys pasiekti geriausius gydymo rezultatus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)