Kaip to išvengti, o jei nepavyko – gydytis ir kada dėl nudegimų, vabzdžių sukandimų ar išryškėjusių bėrimų būtina kreiptis į gydytoją, DELFI klausė dermatovenerologės Ingos Kisielienės.

Gausaus prakaitavimo sukelta problema

Drėgnu, šiltu oru gausiai prakaituojant odos sudirgimai daliai žmonių tampa opia problema.

„Linkių vietose oda ne tik parausta, bet ir šlapiuoja, niežti. Šiuos simptomus tinka mažinti alkoholio neturinčiomis dezinfekcinėmis priemonėmis ir naudojant cinko oksido turinčius preparatus, nes jis sausina ir mažina uždegimą. Sudirgintos odos vietose, gali prasidėti grybelinė infekcija, tokiais atvejais skiriami priešgrybeliniai vaistai. Kai kurie jų parduodami ir be recepto, tačiau prieš naudojant būtų gerai pasirodyti gydytojui“, – sakė I.Kisielienė.

Žmonėms, kurie vargsta dėl minėtos problemos, dermatovenerologė patarė dėvėti laisvesnius, natūralaus pluošto drabužius. Pirmoji pagalba, jei pradeda rausti, šlapiuoti oda – cinko oksido turintys preparatai.

Naudoti ar ne antiperspirantus?

Kai kurie žmonės prakaito erzinamas kūno vietas tepa pieštukiniais antiperspirantais. Daktarės I. Kisielienės žodžiais, kai nėra prakaito, nėra ir dirginančio veiksnio, o antiperspirantai slopina prakaitavimą. „Tačiau jei jau prasidėjęs uždegimas, antiperspirantas gali dar labiau sudirginti odą“, – įspėjo dermatovenerologė.

Purškiamas dezodorantas

DELFI skaitytojai klausė, ką išduoda dilgėliniai bėrimai, atsirandantys vasarą? Tačiau DELFI kalbinta gydytoja negalėjo tiksliai atsakyti, nes dilgėlinis bėrmas gali lydėti skirtingas ligas.

„Yra ir atskira liga dilgėlinė, kuriai neturi įtakos sezoniškumas, ji gali prasidėti ir vasarą, ir žiemą. Kartais dilgėliniai bėrimai gali pasireikšti po vabzdžių įkandimų kaip reakcija į žoles, skysčius, vaistus ir pan. Tačiau vien nuo karščio, prakaito, saulės – ne“, – sakė I. Kisielienė, pabrėždama, jog kiekvieną atvejį būtina vertinti individualiai.

Kas padeda nudegus iki pūslių

Dėl kokių vasarai būdingų odos problemų į dermatologus kreipiasi pacientai? Kaip pastebi I. Kisielienė, dažniausiai dėl odos reakcijų po vabzdžių įkandimų, fototoksinių, alerginių reakcijų ir – be abejo – nudegimų.

Pacientai pagalbos ieško, kai labai stipriai nudega saulėje, parausta, patinsta oda, kurią kartais nusėja net pūslės.

„Jei oda labai stipriai nudega saulėje, palengvinti būklę gali šalti kompresai. Kefyro gal nerekomenduočiau, bet visai tinka alijošiaus preparatai, odos atsinaujinimą skatinantis pantenolis, kai oda lupasi – drėkinantys losjonai, pieneliai.

Mėgstantiems degintis saulėje I. Kisielienė primena, jog tai žalinga, pavojinga, nesveika ir jau nebemadinga. „Įprotis degintis turi būti keičiamas, tačiau tam reikia laiko. Pastebiu, kad mada degintis slūgsta, tačiau pacientų sulaukiame. Šiandien taip pat vienas pacientas dėl to į mus kreipėsi. Deginosi, nes jam rudas kūnas – gražu“, - sakė specialistė.

Vabzdžių įkandimai nėra nekalti

Dėl vabzdžių įkandimų į dermatologus vasarą kreipiasi nemažai pacientų. „Paprastai kiekvienas žmogus vienaip ar kitaip į tai reaguoja, įkandimo vieta parausta, paburksta, gali atsirasti pūslelė, niežėti, o nukasius – atsirasti šašelis“, – sakė specialistė.

Kai kurie žmonės turi jautresnę imuninę sistemą ir reakcija gali būti stipresnė: labiau niežėti, plačiau išplisti tinimas, paraudimas. Jei žmogus yra alergiškas tam tikro vabzdžio įkandimas gal net pasireikšti silpnumu, dusuliu.

Kada jau kreiptis į gydytoją, I. Kisielienės žodžiais, priklauso nuo alerginės reakcijos ir paties žmogaus. Jeigu įkandimų nėra daug, niežėjimas – pakenčiamas, specialisto skirtas gydymas nebūtinas.

„Tačiau kartais iš tiesų žmogų vabzdžiai labai sukanda, nukasius niežinčias vietas patenka infekcija, bėrimai plinta ir sunkiai gyja. Tada jau reikėtų rimtesnės pagalbos“, – mano dermatovenerologė.

Trys patarimai vasarai

Paprašyta išvardyti tris pagrindinius patarimus vasarai, DELFI pašnekovė pirmiausia palinkėjo nenudegti ir neįdegti. Nepamirškite, jog poilsiaujant gamtoje, sodybose, prie ežerų reikėtų vengti tiesioginių saulės spindulių nuo 12 iki 16 val.

„Jei esme saulėje, nepamirškime skrybėlės, saulės akinių. Vietose, kur yra vabzdžių, naudokime repelentus, prisiminkime, kad nuo kraujasiurbių apsaugo ir drabužiai. Jei sukando vabzdžiai pravartu naudoti niežėjimą mažinančių priemonių, pavyzdžiui su mentoliu, stengtis nesikastyti“, – tai trečias dermatovenerologės I. Kisielienės patarimas, kad vasara būtų atsipalaidavimo, džiaugsmo, o ne odos sveikatos problemų sprendimo laikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)