Vaiką norėjo užregistruoti

„Turiu 7 savaičių kūdikį. Pagal visas rekomenduojamas procedūras, kūdikis iki 3 mėnesių amžiaus turėtų būti apžiūrėtas ortopedo. Šeimos gydytojas išrašė siuntimą ir rekomendavo užsiregistruoti bet kurioje Vilniaus poliklinikoje, pas bet kurį ortopedą. Gavusi siuntimą, iškart tą padariau – apskambinau Vilniaus poliklinikas“, – laiške rašė motina Laura.

Moteris pasakojo, kad nei vienoje poliklinikoje, į kurią į skambino (teigia kreipėsi į visas Vilniaus poliklinikas), anksčiausiai užsirašyti vizitui galima tik po 2,5 mėnesių. Daugumoje poliklinikų nėra galimybės užregistruoti paciento vėliau nei už 2 mėnesių, o laukti eilėje nėra galimybės.

„Poliklinikose darbuotojai rekomendavo skambinti kasdien ir teirautis, ar neatsirado laisva vieta. Akivaizdu, kad kol vaikui sukaks 3 mėnesiai, apžiūros atlikti nepavyks. Atrodo, kas čia tokio – juk tai nėra skubi pagalba, tačiau pradėjus gilintis, toliau aiškėjo nemalonūs dalykai, – laiške rašė Laura.

– Visų pirma, ilgi laukimo terminai susidarė ne dėl to, kad Lietuvoje gimė daugiau kūdikių (būtų smagu, jei taip būtų), o dėl to, kad beveik visi ortopedai viešose poliklinikose dirba po 1-2 dienas per savaitę.

Antra, tos pačios gydytojų pavardės figūruoja daugumoje privačių klinikų, kur „mokamai“ vaiką apžiūrėtų nors ir rytoj.

Trečia, Kaune tokios apgailėtinos situacijos nėra – pasirodo, ten ortopedai mielai priimtų nors ir šią ar kitą savaitę. Taigi kyla klausimas: ar situacija Vilniuje nėra dirbtinai propaguojanti privačias klinikas? Suprantu, kad atlyginimai gydytojų nėra dideli ir jie turi „prisidurti“ iš kažkur kitur, bet už ką aš ir mano vyras mokam tokius mokesčius?“

Vilnietė Laura sako, kad šią situaciją priversta išspręsti kreipdamasi į privačias klinikas arba važiuoti į kitą miestą.

„Man atrodo, kad situacija yra nenormali ir taip neturėtų būti. O būsimoms mamoms rekomenduoju užsiregistruoti pas šios srities specialistą dar iki gimdymo“, – pataria jauna mama.

Ortopedo traumatologo profilaktinis tikrinimas nėra privalomas

Situaciją pakomentavo SAM ir VLK atstovai.

SAM Ryšių su visuomene projektų vadovė Alina Žilinaitė pabrėžia, kad pagal vaikų profilaktinių tikrinimų tvarką, kūdikiams ortopedo traumatologo profilaktinis tikrinimas nėra privalomas.

„Apie gydytojų specialistų konsultacijų reikalingumą visuomet sprendžia gydantis gydytojas, tad jei šiuo atveju šeimos gydytojas įtarė, jog kūdikis gali turėti atitinkamų sveikatos sutrikimų, išrašė siuntimą pas gydytoją specialistą, – DELFI komentavo A. Žilinaitė.

– Kiekvienas pacientas turi teisę pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje ir pas kokį specialistą jis nori konsultuotis. Tai galima padaryti nuvykus į gydymo įstaigos registratūrą, paskambinus telefonu arba registruojantis per sergu.lt sistemą. Registruojantis šioje sistemoje nemokamą gydytojo ortopedo traumatologo konsultaciją Vilniuje galima gauti per artimiausias 3 savaites.

Suprantame mamos norą pas gydytoją pakliūti kuo greičiau. Kiekvienam kūdikiui yra privalomi tam tikri sveikatos tikrinimai, pavyzdžiui, tik gimusiems vaikams tikrinama klausa ir rega, atliekami skydliaukės veiklos nepakankamumo, įgimto medžiagų apykaitos sutrikimo, antinksčių žievės funkcijos sutrikimo, angliavandenių apykaitos sutrikimo ir kt. tyrimai, vaikai yra skiepijami pagal vaikų skiepų kalendorių.“

Pasak SAM atstovės, pilės pas gydytojus egzistuoja visose šalyse – ne išimtis ir Lietuva. „Eilių mažinimas yra viena iš prioritetinių sveikatos apsaugos sričių. Apie neseniai buvo rašyta“, – sakė A. Žilinaitė. Skaitykite daugiau, – čia.

Kreiptis siūlo ne tik į didžiąsias poliklinikas

VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus patarėja Vaida Momkuvienė sako, kad neretai gyventojai, gavę šeimos gydytojo siuntimą, skundžiasi ilgomis laukimo eilėmis pas gydytoją specialistą, todėl, pasak specialistės, visiems pravartu žinoti keletą dalykų, padėsiančių neužstrigti eilėse ilgam laikui.

„Pirmiausia, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apsidraudęs pacientas, turintis siuntimą, gali pasirinkti gydytoją specialistą bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje, turinčioje sutartį su jo gyvenamosios vietos teritorine ligonių kasa (TLK) dėl reikalingų paslaugų teikimo. Siunčiantis gydytojas turi suteikti informaciją pacientui, kur tokios paslaugos teikiamos (turi nurodyti bent 3 įstaigas). O pacientas gali pats pasirinkti gydymo įstaigą, kurioje yra mažiausia eilė paskirtoms sveikatos priežiūros paslaugoms gauti, – sako V. Momkuvienė.

Iš klausiančiosios laiško matome, kad dėl vizito pas vaikų ortopedą ji kreipėsi tik į Vilniaus poliklinikas, tuo tarpu vaikų ortopedo traumatologo paslaugos Vilniuje yra teikiamos ne tik didžiosiose poliklinikose, bet ir kitose gydymo įstaigose. Norėtume atkreipti dėmesį, kad jei pacientas yra apsidraudęs PSD, o įstaiga – taip pat ir privati – turi sutartį su teritorine ligonių kasa reikiamoms sveikatos priežiūros paslaugoms apmokėti, pacientas jas gauna nemokamai. Šiuo konkrečiu atveju, visų Vilniaus gydymo įstaigų ir visų jose dirbančių gydytojų specialistų sąrašus galima pamatyti Vilniaus TLK interneto svetainėje.“

VLK atstovės sako, kad TLK atlieka paslaugų laukimo eilių stebėseną ir kiekvieną mėnesį atnaujina informaciją apie gydymo įstaigose teikiamų paslaugų, kurių išlaidos apmokamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, laukimo eiles.

„VLK turimi (gydymo įstaigų pateikti) duomenys rodo, kad paprastai yra galimybė rasti gydytoją specialistą, pas kurį tenka laukti trumpiau. Konkrečiai šiuo atveju, viešai skelbiamais gegužės 24 dienos duomenimis, vaikų ortopedo traumatologo paslaugas buvo galima gauti per dvi savaites – devyniose, per 15-30 kalendorinių dienų – šešiose, o per 31 ir daugiau kalendorinių dienų – keturiose Vilniaus gydymo įstaigose“, – komentuoja V. Momkuvienė.

Laukimo eilių stebėsenos duomenys rodo, kad dažnai sveikatos priežiūros paslaugų ilgiau reikia palaukti aukščiausio lygio gydymo įstaigose, nes pacientai pageidauja paslaugas gauti būtent jose.

„Patariame žmonėms įvertinti tai, kad pasirinkę kitą gydymo įstaigą ar kitą gydytoją tokią pat paslaugą galėtų gauti žymiai greičiau. Todėl raginame pacientus, prieš registruojantis pas gydytojus, pirmiausia pasidomėti laukimo eilėmis ir rinktis tą gydymo įstaigą, kurioje reikiamos paslaugos laukimo eilė yra trumpiausia, – sako VLK atstovė.

– Dar kartą atkreipiame dėmesį, kad visos Lietuvos gydymo įstaigų, sudariusių sutartis su TLK – tiek valstybinių, tiek privačių – laukimo eiles pas šalies gydytojus galima pasižiūrėti VLK interneto svetainės skyrelyje „Apie eiles“ bei visų TLK interneto tinklalapiuose.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)