Ispanijoje patvirtintas kiaulių gripo atvejis

Europoje patvirtintas pirmasis susirgimas kiaulių gripu. Pietryčių Ispanijoje jaunam vyrui rastas kiaulių gripo virusas, dar 17 žmonių tiriami, pranešė Ispanijos sveikatos apsaugos ministerija.

Madride vykusioje spaudos konferencijoje Ispanijos sveikatos apsaugos ministrė Trinidad Jimenez patvirtino, kad Albasetės provincijoje Almansos miesto ligoninėje pacientui rastas virusas.

Praėjusį trečiadienį 23 m. vyras grįžo iš Meksikos karščiuodamas. Šeštadienio naktį jį paguldė į ligoninę.

Mažiausiai 17-a žmonių nuo Madrido iki Maljorkos, nuo Barselonos iki Baskų krašto (autonominė sritis) tiriami, jiems įtariamas kiaulių gripo virusas.

Visi ligoniai neseniai grįžo iš Meksikos. Nė vieno paciento gyvybei pavojus negresia.

Virusas gali sukelti pandemiją

Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės Infekcinių ligų centro vadovo prof. Arvydo Ambrozaičio teigimu, pandemija vadinama visą pasaulį apimanti epidemija. Tokios pandemijos kyla maždaug kas 30-40 metų – kaip tik laikas naujai pandemijai, tačiau kada ji įvyks, niekas nežino.

„Pandemija kyla, kai atsiranda naujas gripo A subtipas, kuriam visuomenė neturi jokio imuniteto, nes niekada nebuvo susidūrusi. Virusas piktas, patogeniškas ir įgyja savybę plisti tarp žmonių. Šiandien jau yra įrodymų, kad sergantis žmogus užkrėtė sveiką žmogų. Tačiau tai dar reikia galutinai patvirtinti. Kita vertus, dar nereiškia, kad pandemija būtinai kils. Tokie protrūkiai buvo fiksuoti ir anksčiau, pavyzdžiui 1997 m. Honkonge, bet pandemija nekilo“, - teigė medikas.

Nuo 2003 m., kai buvo registruotas paukščių gripo protrūkis pietryčių Azijoje, apie pandemijos pavojų kalbama nuolat, tačiau pastarasis virusas iki šiol neperduodamas žmogaus žmogui.

„Pandemija gali prasidėti nebūtinai rudenį, kaip sezoninės gripo epidemijos. Jos klinikinė simptomatika – labai įvairi. Sezoninio gripo virusas nepatenka į kraują, jis lokalizuojasi viršutiniuose kvėpavimo takuose, retai patenka į apatinius kvėpavimo takų organus. Pandeminis virusas yra piktesnis, pakenkia kitus organus. Dažniausiai žmonės miršta nuo pneumonijos“, - aiškino A. Ambrozaitis.

Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas patikino, kad šiuo metu Lietuvai grėsmės nėra. „Penktadienį vakare gavome informaciją, kad nustatyti keli kiaulių gripo atvejai Kanadoje, 11 – JAV ir didelis skaičius pneumonija sergančių žmonių Meksikoje. 81 žmogus mirė, tačiau su kiaulių gripu tikrai siejama tik 20 mirties atvejų. Taip pat nustatyta, kad 18 žmonių tikrai serga kiaulių gripu“, - tikino ministerijos atstovas.

Į informaciją iš karto sureagavo Pasaulinė sveikatos organizacija, surengusi audivizualines konferencijas. Naujas ekstremalių situacijų komiteto posėdis numatytas antradienį. Anot Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktoriaus Vytauto Gailiaus, šiuo metu ES apribojimai kelionėms į Meksiką ar JAV netaikomi. Sveikatos specialistams rekomenduojama būti budresniems ir atkreipti dėmesį į žmones, neseniai viešėjusius Meksikoje ar tose JAV valstijose, kuriose užfiksuoti kiaulių gripo atvejai.

Situacija gali pasikeisti

M.Siruso nuotr.
Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovo Lietuvoje Roberto Petkevičiaus teigimu, PSO gan stipriai susirūpinusi, kadangi virusas – potencialus pandemijos sukėlėjas, situacija labai greitai keičiasi, o esamos vakcinos nuo gripo šio viruso neveikia.

„Tačiau yra ir teigiamas faktas – efektyvūs antivirusiniai vaistai. O dėl vakcinos PSO jau tariasi, kad būtų pradėti jos tyrimai. Šiuo metu paskelbta trečia pasirengimo pandemijai fazė. Iš visos jų yra šešios. Jei bus patvirtinta, kad virusas tikrai perduodamas žmogaus žmogui, gali būti pereita prie ketvirtos fazės“, - sakė R. Petkevičius.

Naujos vakcinos sukūrimas nuo ligos protrūkio užtrunka apie 6 mėnesius.

Anot R. Sabaliausko, Lietuva teisės aktų lygyje visiškai pasiruošusi pandemijai. Artimiausiu metu gydymo įstaigos, kelionių agentūros bus informuojamos papildomai, žmonėms bus siūloma į pavojingus taškus nevykti. Antivirusinio vaisto, kuris šiuo metu parduodamas pagal receptą, sukaupta daugiau nei 4 proc. šalies gyventojų. Vaistas kainuoja per 100 litų.

„Šiuo metu infekcijos Lietuvoje nėra ir artimiausiu metu ji vargu ar pateks, nebent bus koks vienetinis atvejis. Kalbama ne apie pandemiją, o apie tai, kad ji neįvyktų. Jei bus imtasi tinkamų priemonių, ji ir neįvyks. Pavyzdžiui SŪRS virusas, 2003 m. prasidėjęs Kinijoje ir taip pat grėsęs pandemija, buvo likviduotas per pora mėnesių“, - tikino ministerijos sekretorius.

Anot R. Sabaliausko, jei į Lietuvą atvyks sergantis žmogus, tačiau laiku kreipsis į medikus, jis esą nesukels aplinkiniams jokio pavojaus.

Praėjusį šimtmetį per pasaulį praūžė 3 pandemijos. Paskutinė jų nuvilnijo 1968 m. Kiekviena pandemija, anot specialistų, nusinešdavo vis mažiau žmonių gyvybių. Tai pirmiausiai siejama su tobulėjančiais gydymo metodais. Tikimasi, kad nauja pandemija, kada ji beįvyktų, pareikalaus dar mažiau gyvybių.

Danijoje ir Švedijoje stebima 10 žmonių, įtariamų užsikrėtus kiaulių gripu

Danijoje ir Švedijoje stebima mažiausiai 10 žmonių, kurie gali būti užsikrėtę kiaulių gripu, kai lankėsi Meksikoje ir pietinėse JAV valstijose, pranešė pirmadienį šių šalių sveikatos pareigūnai.

Pasak Švedijos nacionalinio infekcinių ligų kontrolės instituto atstovės Mia Mrytting, kaip nurodo naujienų agentūra TT, šalyje tiriami mažiausiai penki sergantieji, kurių ligos simptomai panašūs į kiaulių gripo.

Danijoje, trys moterys ir vienas vyras, praėjusią savaitę grįžę iš Meksikos ir Jungtinių Valstijų, stebimi Hvidvorės ligoninėje, į vakarus nuo Kopenhagos, sakė televizijos TV2 naujienų laidai šios ligoninės vyriausiasis gydytojas.

Penktasis danas, sergantis gripu, guli Alborgo ligoninėje; jis galėjo užsikrėsti būdamas JAV pietuose prie Meksikos sienos.

Dar dviem atvejais danų pareigūnai atmetė kiaulių gripą - šie du žmonės pateko į ligoninę savaitgalį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją