Matydami eiles prie gydytojų kabineto, už galvų imasi ir VšĮ Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos gydytojai. Staiga padaugėjus norinčiųjų gydytis dantis, nepadeda jokia tvarka.

Anksčiau pacientai pas odontologą būdavo registruojami kartą per mėnesį, dabar tai daroma pirmą ir penkioliktą mėnesio dieną nuo 9 valandos.

„Sekundės“ korespondentams užsukus į polikliniką, talonėlį pas odontologą besitikinčiųjų gauti minia lūkuriavo ne registratūroje, o tiesiog prie gydytojų kabineto. Čia juos po vieną į sąsiuvinėlius registruojanti įstaigos darbuotoja su nerimu žvelgė į pasipiktinusius pacientus – mat talonėlių dviem savaitėms į priekį skirta mažiau nei susirinko žmonių.

„Kas čia per tvarka. Argi normalu, kad turi nuo šeštos valandos ryto stipti lauke, kai skauda dantį“, – vienas per kitą žurnalistams savo nepasitenkinimą liejo rajono gyventojai.

Jie piktinosi neva neprofesionaliai dirbančiais gydytojais, baisia medicinos sistema Lietuvoje, netgi ir pačiais ligoniais. Rajono gyventojus itin piktina, kad sumanyta tvarka leidžia jų poliklinikoje gydytis ir miestiečiams.

„Jau ir taip eilės ilgos, kam dar tiems miestiečiams čia brautis“, – karščiavosi pensinio amžiaus moteris.

Tačiau paprašyti prisistatyti, susirinkusieji sukosi į šoną. „Neduok Dieve, jei mūsų pavardes parašysit, o jei dar ir nuotrauką į laikraštį įdėsit, tuomet jau niekada savo eilės nesulauksim. Gydytojai – labai kerštingi žmonės, tuo jau seniai įsitikinau. Aš labai bijau jų“, – būgštavo minios gale trypčiojanti moteriškė.

Medikai mokosi

Tačiau Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos Odontologijos skyriaus vedėja Dina Vasiliauskienė į susidariusią situaciją žvelgė ramiai: „Mes nepajėgiame patenkinti tokio didelio poreikio“.

Rajono poliklinikoje dirba penki specialistai, jų darbo sąlygos itin sunkios. Pacientus jie priima susibrukę viename nedideliame kabinete.

Skausmo kamuojami gyventojai, vedėjos teigimu, niekada nelieka atstumti – po trisdešimt kas dieną priima budintis gydytojas. Tačiau kai kurie kartais turi ir palaukti. Paprastai, pasak vedėjos, spėjama priimti visus užsiregistravusiuosius, tačiau ir medikai kartais suserga ar privalo kelti kvalifikaciją specialiuose kursuose. Taip, pasak jos, ir šįkart atsitiko –mokytis kuriam laikui išvyko net trys gydytojai.

Prisikviesti naujų odontologų labai sunku. „Reikia specialistų, ypač jaunesnių, nes likome vien pagyvenę. Tačiau į valdišką darbą niekas nesiveržia. Daugelis odontologų lieka Vilniuje arba įsidarbina privačiuose odontologijos kabinetuose“, – apie darbuotojų trūkumą pasakojo D.Vasiliauskienė.

Naudojasi ir miestiečiai

„Kur valdiškas darbas – visur eilės. Nemokamo gydymo poreikius labai sunku patenkinti“, – „Sekundei“ sakė gydytoja. Pigios paslaugos ypač traukia kaimo žmones. Jie, pasak pašnekovės, rečiau nei miestiečiai renkasi privačių specialistų kabinetus.

20-40 litų tekainuojantis dantų gydymas vilioja ir panevėžiečius. „Pas mus lankosi didžioji dalis netoli poliklinikos esančių gatvių gyventojų. Juk privačiai niekur nerasite, kad plomba kainuotų keturis, o daugiausiai – dvidešimt penkis litus“, – teigė D.Vasiliauskienė.

Be to, rajono poliklinikoje itin patogu gydytis – čia, kitaip nei miesto įstaigoje, ir terapeutų, ir odontologų, ir protezavimo paslaugos tiekiamos viename pastate. Nepriimti miesto gyventojų medikai neturi teisės – mat medicinos sistema jiems leidžia prisiregistruoti ir gydytis rajono poliklinikoje.

Priklauso ir nuo oro

Pacientų antplūdį, pasak Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos vyriausiojo gydytojo Adolfo Šlekio, lemia ir metų laikas. Atšilus orams žmonės susizgrimba taisyti dantis, gerokai daugiau pacientų sulaukia ir protezuotajai.

Eilės, A.Šlekio teigimu, nusidriekia ir dėl moksleivių gydymo programos. Vaikai iš rajono mokyklų atvežami vieną dieną per savaitę. Tuomet kiti pacientai pas odontologus nepriimami.

„Gerai, jeigu mokytojai būna stropūs ir surenka pilnas grupes mokinių, tačiau būna ir taip, kad atveža porą vaikų ir sugaišina mus mūsų dieną. Nenorime pasakyti, kad gydyti reikia tik pensininkus, o mokinių – ne. Tačiau tokia situacija iš kitų žmonių atima galimybę greičiau sulaukti savo eilės“.

Matydamas išaugusias eiles prie odontologų kabineto, vyriausiasis gydytojas tokios padėties nedrįsta vadinti katastrofiška. Nuo dar didesnės apgulties įstaigą gelbsti bene penkiolika odontologų, dirbančių rajono ambulatorijose. Specialistus turi Ramygala, Naujamiestis, Velžys, Smilgiai, Krekenava ir kiti miesteliai.

Ten, pasak mediko, žmonės labai palankiai vertina odontologų paslaugas ir jomis mielai naudojasi. Nors eilių miesteliuose, pasak A.Šlekio, niekada nebūna, pacientų visą etatą turintys gydytojai nestokoja.