Kaip „Lietuvos ryto televizijai“ pasakojo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Jūratė Poškaitė-Genienė, trims mokiniams pirmadienį pasidarė bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, informuoti mokinių tėvai ir iškviesti į gimnaziją, o įvykio aplinkybėms nustatyti iškviesta policija.

Policijos teigimu, mokiniai buvo apsinuodiję neaiškiomis narkotinėmis medžiagomis.

Pasak klinikinės toksikologijos gydytojos, gydytojos anesteziologės-reanimatologės Gabijos Laubner-Sakalauskienės, specialistams nekelia nuostabos el. cigaretėse randami žiurknuodžiai.

„Žmonės tai nusiperka dažniausiai patys nežinodami, o žiurknuodžiai sustiprina kanapių poveikį. Į el. cigarates galima įdėti viską, ką nori. Pati cigaretė yra tik įrankis, kaip koks švirkštas. Į švirkštą galima įdėti vaistą, ir bus suleistas vaistas, jei bus narkotikas, suleisi narkotiką. Taip pat ir su el. cigaretėmis. Galima užpildyti nikotino turinčiais produktais arba tabaku, o galima ir psichoaktyviomis medžiagomis“, – „Delfi“ sakė G. Laubner-Sakalauskienė.

Gabija Laubner

Gydytojos teigimu, jau buvo ne vienas atvejis, kai žmonės į ligoninę pateko dėl apsinuodijimo po el. cigarečių parūkymo. Tuo metu tiek JAV, tiek Europoje yra užfiksuota itin sunkių atvejų, kai po el. cigarečių kai kurie netgi mirė.

Neaišku, koks poveikis bus ateityje

Kiek anksčiau portalui „Delfi“ gydytoja pasakojo, kad elektroninių cigarečių poveikis ištyrinėtas dar labai mažai, todėl nėra iki galo aišku, koks jis bus ilgalaikėje perspektyvoje.

Viskas daug paprasčiau su įprasta, tradicine cigarete – kadangi ji gaminama jau ilgą laiką, ilgalaikis poveikis gerai žinomas – rūkymas siejamas su širdies, kraujagyslių, smegenų ligomis, vėžiu.

Neapsigaukite – visiems gerai žinomas alkaloidas nikotinas, pasirodo, yra abejose šiose cigaretėse. Tačiau tradicinėje cigaretėje yra daugiau dervų, kai tuo metu elektroninės cigaretės kaitinamasis skystis yra pagamintas riebalų pagrindu, kuriame ir susiformuoja toksinės medžiagos.

O pastarųjų elektroninėje cigaretėje – daugybė. Ir ne visos jos gerai ištirtos.

Elektroninė cigaretė

„Toksinių medžiagų elektroninėje cigaretėje yra labai daug. Geriausiai ištirtos yra maždaug 20. Vienų jų yra ir elektroninėse, ir tradicinėse, bet kai kurios dozės skiriasi. Pavyzdžiui, elektroninėje cigaretėje sunkiųjų metalų yra mažiau, bet jie skirtingi. Kol kas dar neaišku, ar jų skirtingumas yra nuodingesnis, ar ne“, – kalbėjo gydytoja toksikologė.

Pasak pašnekovės, elektroninėje cigaretėje esančių degių produktų ilgalaikis poveikis plaučiams ir sveikatai dar visai nežinomas. Tiesa, galima sakyti, kad toksinių medžiagų joje mažiau, tačiau nereikia dėl to pernelyg džiaugtis – jų įtaka gali būti stipresnė nei tradicinių.

Užpildoma ne tik nikotinu, bet ir narkotikais

Nežinomybė dėl ilgalaikio tokių produktų poveikio nėra vienintelė problema. Elektroninę cigaretę galima užpildyti praktiškai bet kuo – tiek nikotino turinčiais produktais, tiek psichoaktyvių medžiagų turinčiais produktais. Tai reiškia, jog visiškai realu, kad mokinys, rūkydamas elektroninę cigaretę, bus paveiktas ne tik nikotino, bet ir kanapių, sintetinių katinonų, kanabinoidų.

Pašnekovė pastebi, kad šiomis narkotinėmis medžiagomis paaugliai nevengia svaigintis naudojant elektronines cigaretes.

„Žinoma, paaugliai iš viso neturėtų rūkyti jokių cigarečių, nes tai psichoaktyvi, nikotino turinti medžiaga. Jie net neturi jų įsigyti. Jei jų įsigyja nelegaliai, į vidų gali būti pridėta įvairių produktų“, – kalbėjo G. Laubner.

Gydytojos teigimu, plačiai nuskambėjusios mirtys dėl elektroninių cigarečių taip pat siejamos su jose buvusiais tam tikrais kanapių daviniais bei sintetiniais katinonais, kanabinoidais. O tiesioginis plaučių pažeidimas, pasak pašnekovės, gali būti nuo riebalų, esančių šioje cigaretėje.

Atkeliauja iš Kinijos

Kaip pasakojo G. Laubner, vieša paslaptis, kad visi šie produktai atkeliauja iš laboratorijų Kinijoje.

„Visoms technologijoms žengiant į priekį, iš smulkių laboratorijų Europoje visos peržengė į dideles laboratorijas Kinijoje ir dabar šie produktai gaminami pramoniniu būdu. Anksčiau reikėdavo eiti į gatvę, kad gautum psichoaktyvią medžiagą. Dabar viskas vyksta internetu. Viską gali gauti neatsistojęs nuo kėdės“, – sakė pašnekovė.

Narkotinės medžiagos, pasak gydytojos, šiuo metu dažniausiai yra įsigyjamos 3 būdais. Pirma – vadinamieji „klubiniai“ narkotikai, juos žmonės nusiperka pasilinksminimo vietose. Antras būdas – nusiperkame gatvėje, lietuvišku atveju tai vykdavo tabore. Trečia – internetu. Tai populiariausias pasirinkimas.

„Nuo valstybės išsivystymo lygio priklauso, kur perkami narkotikai. Na, o Lietuva juk „europėja“, todėl dauguma juos gauna internetu, jie pristatomi kaip legalios medžiagos į namus. Tos medžiagos gali būti skirtingai pavadintos, pavyzdžiui, maisto papildai, buitinė priemonė, trąšos. Bet, tie žmonės, kurie perka, ir kurie parduoda, tikrai labai gerai žino, kas ten yra“, – pasakojo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)