Prie gydytojo kabineto – ne ilgiau nei 10 minučių

Kaip pasakojo gydytojas odontologas A. Šeikus, kol kas rekomendacijos dėl apsauginių priemonių odontologų darbo metu dar nėra priimtos, tačiau jos jau pateiktos į Sveikatos apsaugos ministeriją. Todėl iki galo nėra aišku, kaip tiksliai atrodys darbas po gegužės 18 dienos.

„Kaip žinote, jau porą mėnesių odontologinės paslaugos nėra teikiamos, tik būtinoji odontologijos pagalba. Kam teko susidurti su būtinąja pagalba jau matė, kaip dabar atrodo odontologai ir kaip atrodo odontologijos kabinetai“, – kalbėjo A. Šeikus.

Galimi keli odontologų apsaugos scenarijai. Pats griežčiausias lygmuo – penktas. Tokiu atveju tektų dėvėti respiratorius, apsauginį chalatą ar kombinezoną, pirštines, antbačius, veido skydą ar akinius bei chirurginę kepurę ir visą aprangą keisti po kiekvieno kontakto su pacientu.

Dantisto kabinetas

„Šiuo metu mes pasiūlėme trečią lygmenį. Ir tos Europos sąjungos šalys, kuriose yra netgi daugiau mirčių ir sergančiųjų, taip pat naudojo tokią apsaugą“, – sakė pašnekovas.

Trečiam apsaugos lygiui reikia kvėpavimo takų apsaugos – respiratoriaus ar vienkartinės medicininės kaukės, vienkartinių medicininių pirštinių, vienkartinio chalato su neperšlampama prijuoste arba vienkartinio neperšlampamo chalato, veido skydo ar priglundančių prie veido apsauginių akinių, vienkartinės chirurginės kepurės.

„Pagal mokslininkų rekomendacijas, tokia apsauga turėtų 99 proc. apsaugoti nuo koronaviruso, – kalbėjo gydytojas odontologas.

– Srautų valdymas taip pat yra labai svarbus, kad pacientai nesusitiktų laukiamuosiuose, kad ateitų po vieną, nes kuo daugiau kontaktų, tuo didesnė tikimybė užsikrėsti. Taip pat svarbu, kad pacientai neateitų anksčiau nei 10 minučių iki vizito.“

Todėl laukiamajame pacientai laukti savo vizito ilgiau nei 10 minučių, kaip galėdavo seniau, dabar tikrai negalės.

Atnaujinti darbą gali ne visi kabinetai

„Odontologai visada dirbo rizikingą darbą – paciento burna 20 centimetrų nuo gydytojo, pacientas be kaukės, o koronavirusas plinta per orą lašaliniu būdu. Be to, odontologų antgaliai purškia orą, tai pavojus yra didelis, – kalbėjo A. Šeikus.

– Apskritai pavojus užsikrėsti įvairiomis infekcijomis mums labai didelis, pavyzdžiui, seniau ir tuberkuliozė siautė. Bet, kiek žinau, nei vienas odontologijos kabinetas netapo infekcijos šaltiniu. Todėl manau, kad odontologai atnaujinti savo paslaugas yra pasiruošę.“

Pasak pašnekovo, odontologijos kabinetų darbo atnaujinimas gyventojams turėtų smarkiai palengvinti gyvenimą, nes šios paslaugos yra labai svarbios. Kaip sakė A. Šeikus, atsinaujinti galės visos paslaugos, tačiau svarbiausia bus užtikrinti sąlygas, kurios bus numatytos ministerijos.

Burnos higiena

„Galėtų atsinaujinti visos procedūros, tik klausimas, kaip mums reikės saugotis. O galbūt reikėtų diferencijuoti, nes odontologų yra ir rizikos grupėje, kuriems jau virš 60. Galbūt pradedant darbus odontologams leis testuotis, galbūt pacientams reikėtų išsitirti prieš ateinant“, – svarstė pašnekovas.

A. Šeikus neatmeta galimybės, kad kai kurios įstaigos gali ir ne iškart atnaujinti savo paslaugas.

„Gali būti, kad dar ne visos odontologijos klinikos pasiruošusios, galbūt ne visos turi apsaugos priemones, tos atsidaryti dar negalės. Kitos klinikos, kiek teko bendrauti, viską jau turi pasiruošusios ir laukia leidimo atsidaryti“, – sakė gydytojas odontologas.

Dėl leidimo dirbti – džiaugiasi

Praėjusią savaitę vykusioje spaudos konferencijoje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sakė, kad patys odontologai prašo neatnaujinti paslaugų, nes jiems dirbti – itin didelė rizika. Paklausus pašnekovo, ar tokia nuomonė tarp odontologų vyrauja vis dar dabar, A. Šeikus atsakė, kad tokių pareiškimų negirdėjo.

„Aš nežinau, iš kur ministras Veryga gauna tą informaciją ir kodėl odontologai nenori atnaujinti. Odontologija taip pat yra verslas. Verslas, kuris nedirbo du mėnesius, yra klinikų, kuriose įdarbinta po 20-30 žmonių ir daugiau. Visiems reikia išsilaikyti, o valstybė nieko nepadeda. Kuo ilgiau tai tęsiasi, tuo verslui blogiau. Ir pacientams, ir verslui. Visi nori dirbti ir sukurti pridėtinę vertę ir teikti paslaugas“, – kalbėjo pašnekovas.

Trečiadienį vykusioje SAM spaudos konferencijoje ministras sakė, kad kol kas rekomendacijos odontologams, jų darbui ir saugumui nėra paruoštos, tad plačiai apie tai kalbėti A. Veryga negali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)