Kvaišalų mados keičiasi

Ir medikai, ir policija, ir jau patys pedagogai patvirtina: Aukštaitijos sostinėje nepilnamečiams narkotikai nebėra naujiena. Jų vartojimo atvejai fiksuojami netgi tarp mažamečių.

Specialistai vienbalsiai tvirtina: dabartinį jaunimą mažai bedomina alkoholis ir tabako gaminiai – juos vis labiau traukia narkotinių medžiagų turintys rūkalai.

Visgi problemos mastus galima tik nuspėti – Panevėžyje tyrimas dėl narkotikų paplitimo švietimo įstaigose paskutinį kartą atliktas dar prieš aštuonetą metų.

O šį pavasarį uostamiesčio mokyklose atliktas tyrimas atskleidė kraupią nūdienos realybę: iš tirtų beveik trijų dešimčių įstaigų tik vienoje neaptikta narkotikų pėdsakų.

Dažniausia švietimo įstaigose rasta narkotinė medžiaga nustebino net pačius Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro tyrėjus – kokainas.

Nepilnamečiai narkomanai

Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialo vadovo Dariaus Mačiulio teigimu, dar prieš metus į šią gydymo įstaigą policijos pareigūnai atveždavo nepilnamečių panevėžiečių patikrinti, ar nėra apsvaigę nuo narkotikų. Pasak vadovo, net 90 proc. tokių pacientų organizmuose išties būdavo aptinkama narkotinių medžiagų.

Darius Mačiulis

„Dėl itin didelio darbo krūvio tokių testų nebeatliekame. Juos daro Panevėžio ligoninė. Mūsų filiale negydomi ir nuo kvaišalų priklausomi nepilnamečiai, tokiems pagalba teikiama Kaune“, – sakė D. Mačiulis.

Medikai vieningai pabrėžia: nuo alkoholio priklausomo jaunimo gretos mažėja, tačiau daugėja vartojančiųjų vadinamąją žolę ar kitas narkotines medžiagas.

„Paprastai pirmasis suvartotas narkotikas ir būna toji „žolė“, kuri dabar jau kone legalizuota. Bėgant metams, priklausomiems žmonėms reikia vis stipresnių narkotinių medžiagų“, – teigė D. Mačiulis.

D. Mačiulis
Paprastai pirmasis suvartotas narkotikas ir būna toji „žolė“, kuri dabar jau kone legalizuota. Bėgant metams, priklausomiems žmonėms reikia vis stipresnių narkotinių medžiagų.

Iškalbingi faktai

Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistė Vaida Karalevičienė paaiškino, jog ši gydymo įstaiga tikrai teikia pagalbą kvaišalais apsinuodijusiems nepilnamečiams. Visgi dėl asmens duomenų apsaugos skaičių, kiek jų patenka į medikų rankas, ligoninė neskelbia.

Tačiau policija Panevėžio apskrityje vien nuo metų pradžios jau registravo 14-a atvejų, kai narkotines medžiagas vartojo moksleiviai.

Su tokiais atvejais pasakoja susiduriantis kaimyniniame Kėdainių rajone, Kalnaberžėje, netoli Panevėžio rajono ribos veikiančios priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenės „Vilties švyturys“ vadovas Albertas Lučunas.

Anot jo, šioje bendruomenėje sveikti padedama priklausomiems nuo kvaišalų žmonėms, sulaukusiems 17-os ir vyresniems. Pasak A. Lučuno, čia išsivaduoti iš priklausomybių atvyksta pacientai iš visos Lietuvos, tarp jų – ir panevėžiečiai.

„Pagalbos ranką tiesiame ir visai jauniems žmonėms, ir vyresniems. Dažnas prisipažino svaigintis pradėjęs dar būdamas moksleiviu“, – patikino A. Lučunas.

Narkotikai – už mokyklos durų

Narkotikų vartojimo problema tampa XXI amžiaus rykšte švietimo įstaigoms.

„Nesame kaip nors izoliuoti, gyvename visuomenėje, kur narkotikai plinta, jie ateina ir iki mūsų“, – sako Panevėžio mokymo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Nijolė Grybauskienė.

Anot jos, moksleiviams ieškoti narkotikų toli nereikia – įtariama, kad platintojai jų atneša net prie mokyklos.

„Matome po mokyklos teritoriją vaikštančius žmones, keliančius įtarimų, kad platina narkotikus. Pamatę reikalaujame palikti teritoriją, pagrasiname, kad kviesime policiją“, – pasakojo pedagogė.

Kad narkotikų būna pavartoję patys moksleiviai, anot pavaduotojos, galima suprasti iš jų pasikeitusio elgesio: atsiranda nervingumas, nekantrumas, negebėjimas susikaupti, toks jaunuolis nevaldo emocijų.

„Jei moksleiviai nepilnamečiai, pranešame tėvams ir prašome pasirūpinti savo vaiku, tirti, aiškintis, ar nevartoja narkotikų. O pilnamečiams, nors galima įtarti pavartojus narkotinių medžiagų, bet jie nieko blogo nėra iškrėtę, mokyklos vadovybė net ir neturi teisės ką nors daryti“, – aiškino N. Grybauskienė.

Ji taip pat atkreipusi dėmesį, kad šiandienos jaunimas nebevartoja arba mažai vartoja svaigiųjų gėrimų. Alkoholį išstumia narkotikai.

„Tikrai atsimenu, anksčiau bent mokykloje pamatydavome iš vakaro „šventusius“ moksleivius, dabar su tokia problema nebesusiduriame“, – teigė pavaduotoja.

Parūkiusios mažametės nualpo

Per šiuos mokslo metus incidentai dėl, kaip įtarta, narkotinių medžiagų vartojimo sukrėtė dvi mokyklas Panevėžio mieste ir rajone.

Marihuanos suktinė

Mažametės moksleivės išvežtos į ligoninę po to, kai parūkiusios nualpo.

Visai netrukus faktas, kad Panevėžio rajono mokyklos mažametė tikrai buvo vartojusi narkotinių medžiagų, pasitvirtino.

Miesto mokyklos, kurios moksleivei taip pat teikta medikų pagalba, direktorė patikino žinių, jog jų auklėtinė būtų tikrai rūkiusi narkotinių medžiagų pripildytą elektroninę cigaretę, neturinti.

Mokyklos vadovė tvirtino, jog tai vienintelis kartas, kai ant šios mokymo įstaigos krito narkotikų vartojimo šmėkla.

Ji įsitikinusi, kad narkotikų jos vadovaujamos progimnazijos moksleiviai tikrai nevartoja.

Pagalba vartojantiems

Ar tarp Panevėžio moksleivių gali būti paplitęs narkotinių medžiagų vartojimas, miesto Visuomenės sveikatos biuro specialistai aiškinos tik 2015-aisiais, imdami paviršių mėginius.

„Toks tyrimas buvo atliktas pagal Panevėžio savivaldybės užsakymą, tirta penkiolika švietimo įstaigų, jokių narkotinių medžiagų pėdsakų tąkart jose neaptikta“, – aiškino biuro Psichikos sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja Justina Buikauskienė.

Ji sako neatmetanti galimybės, kad tokie tyrimai bus pakartoti artimiausiu metu.

Pasak J. Buikauskienės, šiuo metu Savivaldybės Švietimo skyriaus, Sveikatos poskyrio ir Visuomenės sveikatos biuro specialistai buriasi į darbo grupes ieškoti sprendimų.

„Kad mokiniai tikrai vartoja kvaišalus įrodo faktas, kad mūsų biure teikiama pagalba į priklausomybes linkusiems nepilnamečiams pasinaudojo jau daugiau nei dvi dešimtys jaunuolių“, – sako J. Buikauskienė.

Pagalbos reikalingus jaunus žmonės į šią grupę, pasak J. Buikauskienės, paprastai nukreipia medikai, atveda tėvai ar globėjai.

„Grupė tikrai populiari, lankančiųjų nestinga“, – pastebi Psichikos sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja.