Panevėžio rajone – 150 paskiepytų senjorų

Antradienio duomenimis, Panevėžio rajone buvo paskiepyta 150 senjorų, kurie išsakė norą gauti vakciną nuo COVID-19. Visi jie – vyresni 80 metų bei sergantys lėtinėmis ligomis. Panevėžio rajono savivaldybės poliklinikos vyr. gydytojos Neringos Šinkūnienės teigimu, sąrašus, kurie senjorai dėl lėtinių ligų turėtų gauti skiepą pirmieji, sudarė šeimos gydytojai.

Kaip pasakoja medikė, vakcinų liko ir Panevėžio rajonas galėjo paskiepyti pirmuosius vyresnio amžiaus žmones dėl to, jog savivaldybėje nėra didelių gydymo įstaigų. Be to, kai kurie darbuotojai nebuvo skiepijami, nes koronavirusui imunitetą jau turi, todėl vakcinų liko dar daugiau.

„Rajone sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojų yra tik apie 300, o kai kurių pagrindinė darbovietė yra mieste, todėl jie paskiepyti buvo Panevėžio miestui skirtomis vakcinomis. 60 medikų iš 300 jau buvo prasirgę koronavirusu, jų skiepyti nereikėjo. Dėl to mums liko vakcinų. Slaugos namuose ir socialinės globos įstaigose, kurios yra rajone, paskiepyti taip pat jau visi. Nemažai šių pacientų jau buvo persirgę, todėl skiepų jiems nereikėjo“, – paaiškino N. Šinkūnienė.

Pirmieji nuo COVID-19 paskiepyti senjorai Panevėžio rajone buvo sausio 14 dieną.

Skiepijimas nuo koronaviruso

Kaip pasakojo pašnekovė, iš pradžių buvo sudaryti sąrašai, kiek seniūnijose yra norinčių skiepytis vyresnio amžiaus žmonių. Vėliau pagal gyventojų skaičių buvo išdalintos vakcinos ir paskirtas skiepų laikas.

„Sudėtinga buvo, nes skiepijome visus ne poliklinikoje, o kiekviename kaime. Mūsų poliklinika yra Panevėžio mieste. Senjorus skiepijome jų seniūnijose, kurios yra aplink miestą ir į kurias jiems patogu atvažiuoti, dažniausiai senjorus atveždavo vaikai.

Į namus dar nevažiavome, nes kol kas nėra tokių leidimų. Dabar skiepijome punktuose, jie yra visame Panevėžio rajone, nes jis didelis. Yra Ramygalos ambulatorija, Paįstrio šeimos gydytojo kabinetas, Tiltagalių ambulatorija ir t.t.“, – kalbėjo vyr. gydytoja.

Pasak N. Šinkūnienės, toks skiepijimo būdas buvo pasirinktas tam, kad žmonėms nereikėtų važiuoti keliasdešimt kilometrų į Panevėžį, kuriame įsikūrusi Panevėžio rajono poliklinika.

„Visi buvo paskiepyti vietose, nes mūsų slaugytojos, dirbančios rajono poliklinikoje, turi teisę skiepyti, yra praėjusios kursus“, – pridūrė pašnekovė.

Pastebėjo didelį norą skiepytis

Medikė džiaugiasi, kad visi paskiepyti senjorai jaučiasi gerai, pašalinių reiškinių nepajuto, o ir skiepų procesas vyko sklandžiai. Taip pat pastebi, jog norą skiepytis pareiškė apie 80 proc. vyresnio amžiaus rajone gyvenančių žmonių.

„Visi senjorai jaučiasi gerai, nes šeimos gydytojai visiems jiems paskambino ir paklausė, kaip jaučiasi. Prašėme iškart skambinti, jei pasireikštų kokie nors pašaliniai reiškiniai. Bet jokių pašalinių reiškinių nebuvo“, – patikino N. Šinkūnienė.

Tačiau 150 paskiepytų vyresnio amžiaus žmonių – labai nedidelis skaičius, kadangi iš viso šiame rajone norą gauti vakciną pareiškė beveik 2 tūkstančiai asmenų, vyresnių nei 80 metų. Beje, pašnekovės teigimu, Panevėžio rajone skiepo laukia ir viena 100-metė.

„Skiepijome ir Panevėžio rajono poliklinikoje salėje, kad būtų didesni atstumai. Po to dar prašėme, kad pasiliktų po skiepo 15 minučių, kad pažiūrėtume, kaip jaučiasi. Nustebino, bet daug žmonių prašė dar ilgiau leisti pabūti poliklinikoje, nes jos labai pasiilgo“, – šypsojosi gydytoja bei pridūrė, kad senjorų noras skiepytis buvo tikrai didelis.

Kauno Centrinio pašto rūmuose vakcinuojami pirmieji medikai

Pašnekovės teigimu, asmenys, kurie serga sunkiomis lėtinėmis ligomis – po tranplantacijų, hemodializių, onkohematologiniai pacientai, imunosupresiniai pacientai, buvo paskiepyti jau sausio 8 dieną.

Kauno rajone situacija kitokia

Tuo metu Kauno rajonas pasidžiaugti pirmaisiais paskiepytais senjorais dar negali. Kol jas šiame rajone dar tik pradėta skiepyti ministro įsakyme nurodyta 1.5 prioritetinė grupė – likę asmens sveikatos priežiūros įstaigų specialistai.

„Kauno rajono savivaldybė nėra pradėjusi skiepyti vyresnių žmonių dėl labai paprastos priežasties – mes vakcinos gavome tiek, kad tik pradėjome skiepyti prioritetinę grupę 1.5, tai yra sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, kuriuos planuojame pabaigti skiepyti kitą savaitę, jei gausime pakankamą vakcinų kiekį“, – kalbėjo Kauno rajono savivaldybės gydytoja Milda Labašauskaitė.

Pasak pašnekovės, skiepijimas Lietuvoje vykdomas labai netolygiai, dėl to buvo kreiptasi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM).

„Kai kalbėjome su Sveikatos apsaugos ministerija, iškėlėme šį klausimą ir paprašėme, kad vienoje Lietuvoje nebūtų „60 lietuvų“, nes kitos savivaldybės iš likusių vakcinų jau pradėjo skiepyti senjorus. Tada tarp gyventojų būna sumaištis. Šią savaitę ir mes sulaukėme labai daug skambučių, kaip kai kuriose savivaldybėse jau daromi vyresnio amžiaus norinčių pasiskiepyti žmonių sąrašai, o Molėtuose jau skiepijami senjorai ir panašiai“, – problemas vardijo M. Labašauskaitė.

Gydytojos teigimu, SAM pažadėjo, kad tos savivaldybės, kurios dar nepradėjo skiepyti vyresnių žmonių, gaus tiek vakcinų, kad pasivytų kitas savivaldybes, kurios vyresnius jau skiepija.

Kitą savaitę, pasak M. Labašauskaitės, Kauno rajone turėtų būti paskiepytos prioritetinės grupės, kurios dar liko neskiepytos, o nuo vasario 1 dienos turėtų prasidėti vakcinacija tų žmonių, kuriems jau reikia antro skiepo. Tad artimiausias dvi savaites senjorų skiepyti neplanuojama.

„Kitose savivaldybėse jau skiepijami senjorai todėl, kad tai yra mažos savivaldybės, mažai medicinos darbuotojų, vaistininkų. Jiems liko vacinų. Nėra tokios tvarkos, kad vakcinas viena savivaldybė gali perduoti kitai, tai tiesiog buvo pradėta skiepyti kita prioritetinė grupė, vyresni žmonės“, – paaiškino pašnekovė.

Senjorai neskiepijami visuose didžiuosiuose miestuose

Nuo sausio 19 dienos vyresnio amžiaus žmonės skiepijami ir Šilalės rajone. Jame jau paskiepyta apie 150 asmenų. Pasak rajono atstovų, norinčiųjų sąrašai dar pildosi, bet kol kas daugiau vakcinų savivaldybė nebeturi.

Vis dėlto kituose didžiuosiuose miestuose bei rajonuose situacija tokia pat, kaip ir Kauno rajone.

„Delfi“ žiniomis, Klaipėdos mieste senjorai, gyvenantys ne globos įstaigose, taip pat dar neskiepijami, nes nėra pakankamai vakcinų.

Tokia pat situacija ir Vilniaus, Kauno, Šiaulių miestų savivaldybėse ir rajonuose, taip pat ir Panevėžio bei Klaipėdos mieste. Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, jei vakcinų tiekimas nestrigs, tikėtina, kad šių asmenų vakcinavimas galėtų prasidėti vasario viduryje.

SAM pripažįsta, kad skiepijimas vyksta skirtingai

Antradienį SAM paklausus, ar turi kokių nors duomenų apie senjorų skiepijimą Lietuvoje, ministerija atsakė, kad duomenų apie vyresnio amžiaus žmonių vakcinavimą neturi.

Trečiadienį SAM išplatino pranešimą, kuriame informavo, kad vakcinacijos pažanga savivaldybėse skiriasi.

Kaip rašoma SAM pranešime, kiekviena savivaldybė, įvertinusi aplinkybes, vakcinavimo procesą organizuoja taip, kad jis atitiktų konkrečios savivaldybės poreikius, o pristatomi vakcinos kiekiai priklauso nuo iš anksto pateikto vakcinų dozių poreikio.

„Kai kuriose savivaldybėse konkrečios prioritetinės grupės vakcinacija prasideda anksčiau nei likusioje šalies dalyje dėl įvairių priežasčių: vakcinavimo dieną, atlikus antikūnų testą, paaiškėja, kad atėjusieji skiepytis jau yra persirgę COVID-19, numatytą vakcinavimo dieną asmuo negali atvykti, numatytą vakcinavimo dieną asmuo atsisako skiepytis, savivaldybių sudaromų rezervinių asmenų sąrašai (pagal prioritetines grupes) yra skirtingos apimties, skiriasi savivaldybių gyventojų skaičius ir konkrečios prioritetinės grupės tam tikroje savivaldybėje dydis“, – buvo rašoma pranešime.

SAM patikina, kad nuolat stebi savivaldybių vakcinacijos pažangą ir, planuodama kitos savaitės paskirstymą, įvertinusi pažangą, vakcinas skirsto taip, kad būtų užtikrinta kuo tolygesnė pažanga visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)