„Jei nesiplėsime ir liksime tokie, kokie esame dabar, vieną dieną būsime priversti užsidaryti“, – pesimistiškai dabartinę situaciją apibūdino Naujamiesčio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Nijolė Ulienė.

Kaip „Sekundei“ sakė pašnekovė, sveikatos priežiūros įstaiga, kurios paslaugų reikia 16 tūkst. rajono gyventojų, jau prie griuvimo ribos. Dėl reikalavimų neatitinkančių ligoninės sąlygų naujamiestiečiai ne kartą buvo įspėti priežiūros tarnybų: pavojų kelią pasenusi elektros instaliacija, išgverę langai.

Daugybę metų paprasčiausio remonto nemačiusiose patalpose, pasak gydytojos, nejauku ir ligoninės darbuotojams, ir pacientams.

Galimybė prisikelti šiai įstaigai atsirado pradėjus vykdyti Sveikatos apsaugos ministerijos sveikatos priežiūros įstaigų antrojo etapo restruktūrizavimo projektą. Panevėžio rajono palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėse sveikatos priežiūros paslaugas siekiama integruoti su socialinėmis paslaugomis.

Į šį projektą jau įsitraukė Ramygala ir Krekenava. Jų ligoninėse įrengti modernūs globos namai vienišiems, pagalbos iš artimųjų nesulaukiantiems gyventojams.

Tęs remonto darbus

Kada panašaus socialinių paslaugų skyriaus sulauks Naujamiestis, neaišku, nes projektas dar tik rengiamas.

Tokiems planams įgyvendinti prireiks 2 mln. litų. Jų bus ieškoma iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Už tuos pinigus ketinama įrengti 15 lovų skyrių su reikalingais baldais ir įranga.

„Dar šiais metais iš gautos paramos nusprendėme suremontuoti savo ambulatoriją, joje lieka šiek tiek tuščių patalpų. Čia galėsime įkurdinti apie 10 vienišų, vyresnių nei 75 metų senelių. Kitur jų apgyvendinti nėra galimybių, nes visa ligoninė užimta. Tačiau turime kaip nors suktis, kad išsilaikytume“, – teigė ligoninės gydytoja N.Ulienė.

Medikė tikisi, kad šie darbai leis tęsti rekonstrukciją ir visoje ligoninėje. Per trejus metus, padedama projektų, įstaiga planuoja susiremontuoti nusidėvėjusius pastatus, susitvarkyti skalbyklą ir virtuvę.

Gąsdina nuostoliai

Pasak N.Ulienės, įkūrus socialinių paslaugų centrą, medikų paslaugos šioje įstaigoje liks tos pačios, tik priglaustieji čia galės gyventi neribotą laiką. Dabar ligoninėje pacientams leista gydytis ne ilgiau nei 120 dienų.

Būsimų gyventojų išlaikymu Naujamiesčio ligoninėje, N.Ulienės teigimu, turės pasirūpinti Panevėžio rajono savivaldybė. Kiek tai gali kainuoti, moteris dar nesiryžo skaičiuoti. Tačiau dabar, anot jos, viena para vienam ligoniui rajono biudžetui 73,10 lito.

„Mūsų paslaugų įkainiai vis didėja, nes šildomės malkomis, daug išleidžiame vaistams. Todėl valdžiai toks skyrius pelno tikrai neatneš – mano manymu, tai gali būti ir nuostolinga“, – spėjo gydytoja.

Nuostolius išlygins

Šiuo klausimu kol kas tyliai būgštaujama ir valdžioje. Dėl Naujamiesčio ligoninės pertvarkos diskutavę Panevėžio rajono savivaldybės tarybos Biudžeto ir ekonomikos komiteto nariai posėdyje užsiminė, ar tai nebus toks pat nuostolingas reikalas, kaip buvo restruktūrizavus Ramygalos palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę.

Tačiau šios sveikatos priežiūros įstaigos vyriausioji gydytoja Irena Laucienė teigė, kad jau beveik metus veikiantys socialinės globos namai baigia įstoti į savo vėžes. Tik iš pradžių, anot jos, buvo kiek sunkiau ir susidarė nedideli nuostoliai, nes pusę metų nebuvo dirbta. Nuostolį atnešė ir virtuvės remontas – maistą vienišiems seneliams teko gabentis iš kavinės.

„Tai nedidelės kliūtys, jas žadam ištaisyti ir viskas stabilizuosis“, – sakė pašnekovė.

Tokie globos namai šioje ligoninėje buvo įkurti vietoje iškeldinto vaikų skyriaus. Po tokios reorganizacijos laisvas liko visas pirmas ligoninės skyrius. I.Laucienės įsitikinimu, dideles patalpas laikyti tuščias tikrai neekonomiška, todėl įsteigti globos namus buvo protingas žingsnis.

Galimybe čia gyventi domisi labai daug žmonių. „Dabar visos šešiolika vietų užimtos, savo eilės laukia dar apie dešimt žmonių“, – tvirtino vyriausioji gydytoja.

Integravimas pasiteisino

Socialinių paslaugų plėtra patenkinti ramygaliečiai vėl plečiasi. Ligoninės valgykloje suremontuotos patalpos ir įrengtas Neįgaliųjų dienos socialinių paslaugų centras. Jame neįgaliems ir pagyvenusiems žmonėms bus tiekiamos įvairios nestacionarios paslaugos – veiks dušas, masažo kambarys, kinezeterapijos treniruokliai, internetas, skalbykla. Šiam projektui įgyvendinti skirta 155 tūkst. litų.

„Socialinių paslaugų integravimas tikrai pasiteisino. Ramygalos žmonės iki šiol džiaugiasi galimybe gyventi globos namuose, kur medicininė pagalba tiesiog pašonėje. Tik pažiūrėkit, kokia moderni tapo Krekenavos ligoninė“, – patenkinta rajono savivaldybės Globos ir rūpybos skyriaus vedėja Aldona Paškevičienė.

Ant jos, tai ne tik didžiulis ramstis vienišiems gyventojams, bet ir puikus ištuštėjusių ligoninės patalpų panaudojimas: „Už šildymą juk reikia mokėti, tai kam laikyti tuščius plotus – tai neapsimoka“.

Tačiau dėl tokių globos namų gyventojų išlaikymo išlaidų pašnekovė nebuvo taip džiaugsmingai nusiteikusi.

Jos teigimu, vieno globotinio išlaikymas per dieną kainuoja 32 litus. Dalis išlaidų padengiama iš jų pensijų. Socialinėms bei medicinos paslaugoms apmokėti paimama 80 procentų šių pinigų. Iš viso globos namų gyventojų išlaikymas Ramygaloje kainuoja 1500 litų per mėnesį.