Į vieną didžiausių Panevėžio lopšelių-darželių „Kastytis“ antradienį atėjo tik pusė jį lankančių vaikų. Grupes ištuštino įtarimai, jog į ikimokyklinę įstaigą įsisuko salmoneliozė. Jos židinys vis dar nerandamas.

Apie dvi vienerių ir ketverių metų salmonelioze susirgusias mergaites darželio vadovai informacijos iš Respublikinės Panevėžio ligoninės sulaukė prieš penketą dienų. Tą pačią dieną darželyje tuoj pat apsilankė Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, įpareigota vykdyti operatyvią kontrolę. Įtariant, kad vaikai užsikrėtė nuo darželyje valgyto maisto, įstaigoje paskelbta ekstremali padėtis ir uždaryta virtuvė.

Paaiškėjo, kad Nacionalinio sveikatos centro Panevėžio departamento specialistai dar spalio 30-ąją buvo gavę žinią dar apie du panašiai sunegalavusius vaikus iš to paties lopšelio-darželio. O per praėjusį savaitgalį į ligoninę kreipėsi ir kiti du įstaigos auklėtiniai.

Pastariesiems keturiems vaikams salmoneliozė nenustatyta. Jie gydosi namuose. Rimčiau susirgusios mergaitės liko ligoninėje.

Pradėtas tyrimas dėl infekcijos protrūkio darželyje „Kastytis“.

Užkrato neaptiko

Po mėginių paėmimo iš darželio virtuvėje buvusios vištienos ir kiaušinių praėjus beveik penkioms paroms tiesa nepaaiškėjo. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba produktuose neaptiko salmoneliozės sukėlėjų.

„Nustatyti ligos židinį – sudėtingas procesas, gali būti, kad bakterijų buvo ant ankstesnės vištienos partijos. O dėl kiaušinių, ant vienų jų būna salmonelių, ant kitų ne. Ir kaip sugaudyti“, – teigė Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotoja Jūratė Vaitiekūnienė.

Vis dar tiriami šios tarnybos paimti mėginiai iš darželio virtuvės nuoplovų. Rezultatai turėtų paaiškėti dar po penkių dienų.

Jei ir jie bus geri, darželio virtuvė galės tęsti darbą. Iki tol čia turės būti atlikta profesionali dezinfekcija, darbuotojai privalės pasitikrinti sveikatą ir dar kartą išklausyti informaciją apie privalomos higienos reikalavimus.

Apėjo klūpomis

Darželio-lopšelio „Kastytis“ direktorė Stasė Šešeikienė patikino, kad jos darbuotojai jau perėjo įstaigą klūpomis dezinfekuodami pačius giliausius kampelius. Šį darbą atliko ir samdyta įmonė. „Viską išvirinome, išvalėme, negailime pinigų geroms priemonėms, profesionaliai pagalbai. Kai licencijuota dezinfekavimo įmonė dar kartą išvalė mūsų patalpas, niekas net nesuputojo – taip paprastai būna, kai chemija sureaguoja su bakterijomis. Stengiamės kiek įmanydami, kad tik viskas būtų tvarkinga ir jaudinamės dėl susidariusios situacijos. Visi pasitikrinsime sveikatą, išklausysime, kas reikia“, – tikino direktorė.

Sužinojusi, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos inspekcijos paimti mėginiai neparodė ligos židinio, darželio vadovė dar labiau sutriko. Ji esą ir pati šiomis dienomis svarstė, kaip čia galėjo nutikti, nes virtuvė turėjo naują inventorių, dirbo tos pačios virėjos, kurios čia nesikeitė du dešimtmečius.

Net ir maisto produktų tiekėjai direktorei dievagojosi, kad salmoneliozė negalėjo ateiti iš jų rankų. „Maisto tiekėjai aiškino, kad mus pasiekė vienos partijos produktai, kuriuos gavo ir dar šimtai pirkėjų. Tokiu atveju salmoneliozė turėjo išplisti ir kitur, bet taip neatsitiko“, – svarstė S. Šešeikienė. Anot jos, ir susirgę darželinukai iš skirtingų grupių, valgė skirtingus pietus.

Nuostolingi pietūs

Kol kas „Kastyčio“ direktorei lieka tik laukti galutinių rezultatų. Ji tikina nuolat bendraujanti su visomis atsakingomis tarnybomis bei medikais dėl kilusios infekcijos.

Apie pavojų dėl užkrato asmeniškai pranešė visiems darželį lankančių daugiau nei 200 vaikų tėveliams. Paskutiniai duomenys skelbiami ir darželio internetinėje svetainėje.

Dauguma tėvų, pasak S. Šešeikienės, suprato keblią situaciją ir vaikų šią savaitę į darželį neveda. Taip dažniausiai daro nedirbančios, kelis mažylius auginančios mamos. Nors darželis pats pietų laikinai negamina, jį lankantys auklėtiniai maitinami. Jiems maistą tiekia viena Panevėžio kavinių.

Tokių pietų kaina vienam darželinukui siekia 2,50 Eur ir tai dvigubai brangiau, nei gamindavo paties darželio virėjos. Tačiau direktorė tvirtina, jog tėvelių mokesčiui šios permainos įtakos neturės. Tikimasi, kad trūkstamų lėšų dėl šio ypatingo atvejo skirs Panevėžio savivaldybė.

„Mes nei pinigų, nei jėgų negailime, kad tik viskas būtų gerai. Negalime teigti padarę absoliučiai viską, kad šiandien neturėtume problemų. Bet labai ieškome būdų, kaip jų atsikratyti“, – patikino S. Šešeikienė.