Net ir mūsų dienomis indėnai ciberžole gydo žaizdas, vėjaraupius ir vabzdžių įkandimus.

Kiti ciberžolę skiria sergantiesiems urologinėmis ligomis, kirmėlių sukeliamomis infekcijomis ir netgi tiems, kuriems diagnozuotas vėžys.

Vis tik mokslininkai nusprendė kartą ir visiems laikams išsiaiškinti, kaip yra iš tikrųjų. Ciberžolei priskiriamos teigiamai organizmą veikiančios savybės siejamos su jos sudėtyje esančia medžiaga kurkuminu. Vis tik atlikus visus reikiamus tyrimus kurkumino reikšmingumas nepasiteisino, rašo qz.com.

Mokslininkų teigimu, kurkuminas – tai nestabilus, reaktyvus ir biologiškai neprieinamas junginys, todėl ši medžiaga itin netinkama vaistams gaminti. Daugumos vaistų poveikis grįstas sąveika su tam tikrais baltymais. Aiškėja, kad kurkumino cheminė struktūra skatina klaidingų signalų siuntimą, t. y. šis junginys nesąveikauja su baltymais, o štai tyrimų rezultatai rodo, kad sąveikauja. „Kurkuminas – pamokanti istorija“, – įsitikinęs Michaelis Waltersas iš Minesotos universiteto.

Patekęs į žmogaus organizmą kurkuminas skyla į chemines medžiagas, pasižyminčias skirtingomis savybėmis. Kartais jos užteršiamos kitais junginiais, pasižyminčiais savotišku biologiniu aktyvumu, klaidingai priskiriamu kurkumino poveikiui. Maža to, kurkuminas dėl ultravioletinių spindulių poveikio tampa fluorescentinis. Šia jo savybe tyrėjai dažnai pasinaudoja siekdami nustatyti, ar cheminė medžiaga sąveikauja su tam tikrais baltymais.

„Kurkuminui tirti skirta daug pastangų ir pinigų“, – patikino „Journal of Medical Chemistry“ leidinio vyriausioji redaktorė Gunda Georg. Mokslinėje literatūroje skelbti mažiausiai 15 kurkumino tyrimų rezultatai. Vis tik dauguma žmonių, dirbančių šioje srityje, nieko nežino apie šias netinkamas savybes, kuriomis pasižymi kurkuminas.

Taigi labiausiai tikėtina, kad visa esmė šiuo atveju – tai placebo efektas. Kitaip tariant, norint savimi pasirūpinti dažnai vartojama karštų gėrimų, kurie suteikia jaukumo ir saugumo.

Buvo ir tokių, kurie neprarado vilties. Tyrėjai Julie Ryan klinikiniu bandymu nepavyko įrodyti, kad kurkuminu galima išgydyti dermatitą, bet ji mano, kad vertėtų atlikti daugiau tyrimų.

Ciberžolėje yra daugybė cheminių medžiagų, tačiau M. Waltersas per daug nesitiki rezultatų. „Gali būti, kad ciberžolė ar kurkumino ekstraktai turi gydomojo poveikio, tačiau iki to prisikasti sudėtinga, o gal net neįmanoma“, – sakė jis leidiniui „Nature“.

Jo argumentas svarus, lėšas, skiriamas sudėtingam kurkumino tyrimui, galbūt vertėtų skirti tūkstančiams dar neišbandytų cheminių medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)