Sidnėjaus universiteto daktaras Nickas Fulleris sako, kad netradicinė medicina yra viena sparčiausiai besiplečiančių rinkų pasaulyje, rašo dailymail.co.uk. Jo teigimu, maža įrodymų, kad margainiai ar pienės valo organizmą. Kepenys natūraliai šalina žalingas medžiagas per šlapimą ir išmatas.

N. Fulleris pataria nešvaistyti pinigų brangiems preparatams, tiesiog kuo mažiau vartoti alkoholio ir sveikai maitintis. Kepenys – natūralus organizmo detoksifikatorius. Jos atlieka daug funkcijų – skaido riebalus, angliavandenius ir baltymus į medžiagas, kurias organizmas gali įsisavinti.

Kepenys kaupia šias medžiagas (taip pat ir vitaminus bei mineralus) ir išskiria jas, kai jų reikia organizmui. Pavyzdžiui, kai sumažėja cukraus lygis kraujyje, kepenys išskiria glikogeno. Kepenys taip pat skaido toksinus į nežalingas medžiagas, šalina toksinus iš organizmo.

Ar įmanoma išvalyti kepenis? Mums klaidingai peršama koncepcija, kad organizmas valomas detoksifikuojamomis dietomis. Pirmiausia reikia išsiaiškinti, kas yra toksinai. Toksinai – žalingos medžiagos, kurios patenka į organizmą iš aplinkos. Pavyzdžiui, anglies monoksidas iš automobilių, bisfenolis A iš plastiko ir t. t.

Detoksifikacija reikalinga, kai žmogus apsinuodija ir atsiduria ligoninėje. Kitais atvejais kepenys šalina nepageidaujamas medžiagas su šlapimu ir išmatomis. Tai ir toksiški šalutiniai produktai iš maisto. Pavyzdžiui, per didelis kiekis baltymų kenksmingas kepenims. Kitas klausimas – ar tikrai kepenys reaguoja į preparatus, neva detoksifikuojančius organizmą?

Daugelis preparatų gaminami margainių ir pienių pagrindu. Juose taip pat yra seleno, amino rūgščių, artišokų lapų, žaliosios arbatos lapų, ciberžolės šaknies. Ar iš tiesų minėti ingredientai veiksmingi?

Ar margainis tikrai superaugalas?

Tvirtinama, kad preparatai su margainiu valo kepenis. Margainiuose yra aktyvus ingredientas silimarinas. Deja, dauguma apie margainio naudą atliktų tyrimų yra menko patikimumo, tad šių augalų nauda kepenims abejotina.

Yra įrodymų, kad margainiai mažina cholesterolio lygį kraujyje, taip pat švelnina uždegimus. Tačiau įrodymų, kad margainiai detoksifikuoja kepenis, nėra.

Kas pasakytina apie pienes? Nuo senų laikų pienėmis buvo gydomos kepenų ir blužnies ligos. Bet šiuolaikiniai tyrimai menki, dauguma bandymų buvo atliekami tik su gyvūnais. Panašiai kaip margainių atveju, nėra įrodymų, kad pienės šalina toksinus, detoksifikuoja keepnis.

Ką daryti, kad kepenys būtų sveikos

Kad kepenys būtų sveikos, pakanka sveikai maitintis ir riboti alkoholio vartojimą. Jei valgote daug vieno produkto, tai apsunkina kepenų darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)