Kainų skirtumas siekia kelis kartus

Tomas Alonderis, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), Farmaekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas sako, jog nereceptinių vaistų ibuprofeno ir paracetamolio, įsigyjamų vaistinėse be recepto, indikacijos yra labai panašios. Šie vaistai vartojami karščiavimui mažinti, skausmui malšinti ir uždegimui slopinti.

„Nežiūrint į tai, kad ibuprofeno yra suvartojama beveik dvigubai daugiau, jo kainos yra gerokai didesnės nei paracetamolio, t. y. nestebima masto ekonomija. Pasinaudojus vaistinių tinklų skelbiama informacija, kainų skirtumas siekia net 5 kartus, vadinasi, ibuprofenas yra 5 kartus brangesnis nei paracetamolis“, – sako T. Alonderis.

Pigiausias paracetamolis – 0,03 euro už tabletę

Išnagrinėjus elektroninėse vaistinėse nurodytas paracetamolio preparatų kainas, pastebima, jog pigiausias (500 mg veikliosios medžiagos) kainuoja 0,03 euro už tabletę. Tokio pat stiprumo paracetamolio siūloma įsigyti ir už 0,04 euro už tabletę.

Tiek pat kainuoja ir vienas preparatas, kuriame veikliosios medžiagos yra perpus mažiau (250 g).

Yra paracetamolio preparatų, kurių tabletės kaina siekia 0,15 eurų ir daugiau, tačiau didžioji dauguma tokių preparatų sudėtyje turi ne tik paracetamolio, bet taip pat, pavyzdžiui kodeino, kofeino, askorbo rūgšties, propifenazono ir kitų veikliųjų medžiagų.

Pigiausias ibuprofenas – už 0,14 euro

Išnagrinėjus elektroninėse vaistinėse preparatų, kurių pagrindinė veiklioji medžiaga – ibuprofenas, kainas, matoma, jog pigiausias kainuoja 0,15 euro už tabletę (400 mg ibuprofeno). Kitų preparatų kainos svyruoja nuo 0,14 iki 0,3 euro už tabletę (400 mg ibuprofeno).

Vaistinės taip pat siūlo seriją preparatų, kurių kaina už tabletę siekia 0,05 euro, tačiau šie ibuprofeno preparatai yra receptiniai.

Kurie vaistai yra receptiniai, sprendžia SAM. Ibuprofenas gali būti ir receptinis, ir nereceptinis.

Taip pat vaistų kainai įtaką daro pridėtinės vertės mokestis (PVM). Receptinių vaistų PVM tarifas – 5 proc., o nereceptinių – 21 proc.

Ibuprofeno kainos svyruoja geriamųjų ir suspensijų vaikams. 100 ml pigiausių vaistų kainuoja apie 3 eurus, priklausomai nuo internetinės vaistinės (kitoje vaistinėje tas pats vaistinis preparatas kainuoja 5,17 euro). Tačiau kitų vaistų kaina gali siekti ir daugiau nei 8 eurus už 100 ml geriamosios suspensijos.

Pirmenybė – paracetamoliui

Vaistininkė Jolita Skinderskienė, sako, jog ibuprofenas yra stipriai reklamuojamas, tad jų vartojimas – taip pat didelis. Jei kankina skausmas, visų pirma patariama rinktis paracetamolį.

„Remiantis moksliniais tyrimais, paracetamolis mažiau toksiškas ir mažiau veikia kepenis bei inkstus. Tiesa, jeigu kankina aukšta temperatūra, rinktis reikėtų ibuprofeną, jis greičiau padės stabilizuoti temperatūrą, be to, jis turi priešuždegiminį poveikį, jeigu temperatūra nėra labai aukšta – rinkitės paracetamolį“, – pataria J. Skinderskienė.

Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Renata Žemaitienė sako, jog paracetamolį rinktis reikėtų norint numalšinti silpno ir vidutinio sunkumo skausmą – gerklės, mėnesinių, galvos ar raumenų. Tačiau dozuoti reikėtų atsargiai. Svarbu neviršyti nustatytos maksimalios dozės, nes staigus perdozavimas gali sukelti mirtiną kepenų pažeidimą, sakė gydytoja.

Anot „Gintarinės vaistinės" vaistininkės J. Skinderskienės, atsargūs turėtų būti tie, kurie alergiški ibuprofenui – tuomet geriau rinktis paracetamolį. „Labai svarbu perspėti besilaukiančias ir maitinančias moteris, kad jos vengtų nesteroidinių priešuždegiminių vaistų dėl galimo toksinio poveikio širdžiai, inkstams, kepenims. Vaikai, paaugliai ir suaugę, sergantys širdies ir kraujospūdžio ligomis, ibuprofeną turėtų vartoti itin atsakingai“, – tikina J. Skinderskienė.

Vaistininkė primena, jog vartojant ibuprofeną, itin atsargiems reikia būti tiems, kurie vartoja antihipertenzinius vaistus. Juos vartojant kartu su ibuprofenu, gali pasireikšti kepenų, inkstų ir kiti negalavimai, galimos alerginės reakcijos.

Ibuprofeno nepatariama rinktis vartojant nervų sistemą raminančius vaistus. Taip pat atsargiai vartoti reikėtų su augalinės kilmės preparatais.

„Jei žmogus jaučia labai didelį skausmą, reikėtų rinktis ibuprofeną kapsulėmis. Kapsulėje ibuprofenas yra ištirpintas, todėl jo veiksmingumas yra dvigubai greitesnis. Apskritai geriausiai ibuprofeną vartoti vieną, be kitų vaistų. Tačiau svarbu, kad žmogaus kepenys būtų sveikos, asmuo neturėtų širdies nepakankamumo, inkstų problemų.“

Vartojant paracetamolį, anot gydytojos R. Žemaitienės, atsargūs turėtų būti tie, kurie serga kepenų ligomis ar virusiniu hepatitu, nes didėja kepenų pažeidimo pavojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)