Tačiau, jau besiruošiant eiti į polikliniką, moteris sulaukė skambučio, kad kol kas neskubėtų, nes vakcinų šiuo metu nėra.

„Kada turės vakcinų, nežino. Sakė, kad, kuomet turės, paskambins ir pakvies iš naujo. Bet man neramu, ar ilgiau nepasiskiepijus antrąja doze susidarys imunitetas“, – nerimavo moteris.

Žmonėms neretai kyla klausimų dėl to, kiek reikia laukti tarp dviejų skiepų. Praėjusią savaitę apie tai klausimo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rengiamoje kassavaitinėje „Facebook“ bei „YouTube“ kanale rodomoje laidoje „Petys už laisvę“ sulaukė ir Nacionalinio vėžio instituto onkoimunologas biomedicinos mokslų daktaras Marius Strioga.

Marius Strioga

Viena žiūrovė M. Striogai rašė: „Buvau paskiepyta „AstraZeneca“ vakcina kovo 5 d. Ar teisingai paskirta antrojo skiepo data birželio 5 d.? Tarpas tarp skiepų bus 13 savaičių“. Panašūs klausimai kilo ne vienam, paskiepytajam minėtąja vakcina, nes tarpas tarp skiepų kitomis vakcinomis yra mažesnis.

M. Strioga nuramino: „Pagal „AstraZeneca“ vakcinos tyrimus rekomenduojama antrąją vakcinos dozę skiepyti po 90 dienų, nes po šio laiko autoimuninis atsakas, susidaręs po pirmosios dozės pradeda silpti. Ar 12, ar 13 savaičių – esminio skirtumo nėra“.

Konkrečiai į klausytojos klausimą daktaras atsakė: „Taip, tai yra racionalus laikas ir atminties imuninis atsakas tikrai bus suaktyvintas. Nors idealiausiu atveju tai turėtų būti atlikta po 90 dienų, bet to, esant intensyviai vakcinacijos programai, ne visada pavyks pasiekti“.

Vis tik, ar didesnis intervalas tarp vakcinos dozių nesutrukdytų susiformuoti imunitetui?

SAM Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis į tai atsakė: „Vadovaujantis gamintojo nurodymais, antroji vakcinos dozė turi būti suleista ne anksčiau kaip 28 dienos po pirmosios dozės. Kelių dienų ar net savaitės vėlavimas neturės reikšmingos įtakos vakcinos veiksmingumui“.

Anot SAM atstovo, „Moderna“ vakcinos vėluoja, gamintojui pakoregavus tiekimo grafikus. Tačiau jau šį antradienį Lietuvą turėtų pasiekti nauja šios vakcinos siunta.

Senjorų skiepijimas nuo Covid-19

Pasitikslinus, kiek laiko turėtų praeiti tarp dviejų skirtingų gamintojų vakcinų dozių, J. Gališanskis nurodė:

  • skiepijant „AstraZeneca“ vakcina, tarp pirmos ir antros vakcinos dozių yra daromas 4–12 savaičių tarpas;
  • skiepijant „BioNTech ir Pfizer“ vakcina tarp injekcijų daromas 21 dienos tarpas;
  • skiepijant „Moderna“ vakcina antroji dozė skiriama po 28 dienų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)