Šis planas B – tai skubioji kontracepcija. Tai priemonės, kurios, suvartoju po 12-74 val. nuo lytinio akto pabaigos, gali padėti apsisaugoti tik nuo neplanuoto nėštumo. Vaistininkų skaičiavimais, pardavimai auga, tačiau medikų tai nedžiugina.

Pirkėjos - 18-26 metų merginos

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ atstovai DELFI patvirtino, kad šią vasarą greitąja kontracepcija besidominčių klientų skaičius tikrai išaugo.

„Pacientų, perkančių greitąją kontracepciją, amžius labai įvairus. Pasitaiko ir visai jaunų panelių, ir brandžių moterų. Nors dažniausiai tai jaunos merginos nuo 18 iki 26 metų. Svarbu paminėti, kad ši kontracepcijos rūšis neturėtų pakeisti tradicinių apsisaugojimo priemonių“, - pabrėžė vaistininkė Darata Žemaitaitytė

Pasak vaistininkės, „SOS kontracepcija“ šios priemonės vadinamos ne be reikalo, todėl jų nepatariama vartoti po kiekvienų lytinių santykių.

„Priemonių efektyvumas yra iki 85 proc. ir tai, jeigu spėjama išgerti per pirmąsias 72 val. po lytinio akto. Vaistas efektyviausias per pirmą parą po nesaugių lytinių santykių. Be to, tai padeda apsisaugoti tik nuo neplanuoto nėštumo, bet ne nuo lytiniu keliu plintančių ligų“, - vardija vaistininkė.

Išgėrus tabletę per pirmąsias 24 valandas galimas akivaizdus diskomforto jausmas – pykinimas, vėmimas, nuovargis, galvos skausmas. Be to, vartojant antrą tabletę to paties menstruacijų ciklo metu, yra didelė tikimybė, kad tabletė bus neveiksminga.

Dėl augimo kaltina reklamą

Skubiosios kontracepcijos populiarumą stebi ir vaistinių tinklas „Camelia“ - lyginant su ankstesniais metais, fiksuojamas 15 proc. pardavimų augimas.

„Prieš keletą metų skubiosios kontracepcijos priemonių buvo galima įsigyti tik su gydytojo receptu. Tačiau dabar preparatų prieinamumas laisvesnis, prieš jį vartojant nebereikia gydytojo įsikišimo, užtenka tiesiog pasikonsultuoti su vaistininku. Vis dažniau žiniasklaidoje tenka pamatyti ir skubios kontracepcijos reklamą, tai irgi prisidėjo prie pardavimų augimo“, - aiškino vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Jos teigimu, šiuolaikinės skubiosios kontracepcijos priemonės daugumoje pasaulio šalių parduodamos be recepto jau daugiau nei 10 metų. Europos Komisija 2015 metų pradžioje paskelbė, jog skubioji kontracepcija visose Europos Sąjungos šalyse turėtų būti parduodama be recepto. Tiesa, galutinį sprendimą dėl to leidžiama priimti pačioms valstybėms.

„Pagrindinis argumentas buvo tai, kad vizitui pas gydytoją, recepto gavimui ir vaisto įsigijimui 72 valandų gali ir nepakakti, ypač savaitgalį, o kuo greičiau po įvykio suvartojama skubiosios kontracepcijos tabletė, tuo ji efektyvesnė.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad farmacijos specialistų teigimu, kontraceptikai yra bene labiausiai ištyrinėti iš visų vaistų, siekiant užtikrintų jų saugumą, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad perėjus prie reguliarių lytinių santykių, reikia vartoti ne skubią kontracepciją, o pagalvoti apie kitokį apsisaugojimo būdą. Svarbu atminti ir tai, kad skubioji kontracepcija neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų“, - pabrėžė pašnekovė.

Pagaliu per kiaušides

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas Gediminas Mečėjus žodžių į vatą nevyniojo – skubioji kontracepcija – labai prasta idėja.

„Šiose tabletėse yra labai didelė vienkartinė hormonų dozė. Grubiai kalbant, tai yra tas pats, kas paimti gerą pagalį ir tvoti juo per kiaušides. Tai yra priemonė, kuri labai smarkiai išreguliuoja moters mėnesinių ciklą. Kas antra moteris po šių tablečių vartojimo turi ciklo, kiaušidžių funkcijos sutrikimų.

Kai yra tikra bėda – plyšta prezervatyvas ar pan. - ši priemonė pateisinama. Tačiau bėda ta, jog yra merginų, skubią kontracepciją vartojančių beveik reguliariai, tarsi pagrindinę apsaugos priemonę. Būna, kad tabletę perka kas antrą mėnesį ar net porą kartų per vieną mėnesį. Stebimės, kodėl išaugo jų vartojimas? Reklama“, - apgailestavo jis.

Jo teigimu, išaugę šių priemonių pardavimai tik parodo lengvabūdišką požiūrį į savo sveikatą.

„Ateina po to pacientė ir stebisi, kodėl jai sutriko mėnesinių ciklas, kodėl nevyksta ovuliacija. Kai suvedu galus, jog kalta gali būti skubi kontracepcija, moteris apie tai būna net nesusimąsčiusi!

Ciklo sutrikimai gali būti ilgalaikiai. Jei kiaušidžių veikla stipri, viena tabletė gali nieko ir nepadaryti. Tačiau, kaip žinote, didelei daliai moterų, ypač studentėms sesijos metu, ciklas labai lengvai išsireguliuoja. Net vidutinis stresas, vienas egzaminas gali pridaryti bėdų, o čia kalbame apie milžiniškas dozes hormonų“, - pabrėžė G. Mečėjus.

Gydytojas poroms pirmiausiai patarė visada su savimi turėti pakelį prezervatyvų. Dar geriau būtų pasikonsultuoti su savo ginekologu ir pasirinkti tinkamiausią ilgalaikės kontracepcijos formą.

„Į skubios kontracepcijos piliulę žiūrėkite taip – tai yra tarsi greitoji pagalba, gaisrinė, kurią reikia kviesti tik tikros nelaimės atveju. Kuo įmanoma rečiau ir jokiu būdu ne kaip pirmą pasirinkimo priemonę“, - rekomendavo jis.

Gina bereceptinį modelį

Kauno klinikų akušerė-ginekologė Kristina Jarienė sakė tikinti, kad skubiosios kontracepcijos pardavimai auga. Ji pabrėžė, kad jokiu būdu negalima šių tablečių vartoti reguliariai - dėl to ši kontracepcija ir vadinasi skubioji. Ji pateisinama tik keletu atvejų. Įprastinei apsaugai yra kiti kontracepcijos būdai.

„Mėnesinių ciklas yra vienas, tačiau mūsų kūną kiekvieną dieną veikia skirtingi hormonai. Naujo hormono įvedimas visiškai išbalansuoja organizmo hormoninę pusiausvyrą. Jei tai daroma reguliariai, organizmui sukeliamas didelis stresas ir automatiškai atsiranda ciklo sutrikimai, acikliniai kraujavimai ir tada būna labai sunku sureguliuoti mėnesines.

Jau įrodyta, kad kontracepcijos vartojimas (jei tai daroma tinkamai ir pagal rekomendacijas) vaisingumui nekenkia. Tad kalbant ir apie skubiąją kontracepciją, didžiausia grėsmė – hormoninis disbalansas“, - sakė ji.

Gydytojos teigimu, mergina, moteris pagal savo amžių, partnerių pastovumą ir lūkesčius turėtų pasirinkti tokią apsaugą, kuri jai tinkamiausia.

„Esu už tai, kad skubi kontracepcija būtų parduodama be recepto. Jei tikrai prireikia – mergina turi teisę galėti jos skubiai įsigyti. Tik labai norėčiau, kad būtų apskaita ir ta pati mergaitė nepirktų šių tablečių kas savaitę. Dėl kitų kontracepcijos priemonių piktnaudžiavimo bei netinkamo vartojimo – sutinku, joms receptas reikalingas. Bent taip mergina yra priverčiama ateiti ir pasikonsultuoti su gydytojais“, - teigė K. Jarienė.

Siūlo ilgalaikę apsaugą

Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytojas Heraldas Stankevičius įsitikinęs, kad skubi kontracepcija skirta tada, kai įvyksta nelaimė – kai moteris būna išprievartauta arba nepasiteisina kitas naudotas apsaugos metodas, pavyzdžiui, plyšta prezervatyvas, užmirštama išgerti reguliariai vartojamą kontracepciją. Jo teigimu, kasdien skubi kontracepcija jokiu būdu neturėtų būti vartojama.

Heraldas Stankevicius
„Skubi kontracepcija – bereceptinis preparatas – paremtas levonorgestrelio poveikiu. Vienu ypu išgeriama didelė progesterono dozė. Mechanizmas nėra visiškai aiškus, bet jo poveikis priklauso nuo to, kurioje ciklo fazėje yra naudojamas. Jei tai naudojama prieš įvykstant ovuliacijai, tai pastaroji yra sutrikdoma. Jei tabletė išgeriama po ovuliacijos, yra sutrikdoma implantacija.

Skubią kontracepciją galima naudoti tik tada, kai to tikrai reikia. Tokiu atveju grėsmingų kontraindikacijų nėra. Tai nėra pavojingas metodas. Tačiau akivaizdu, kad pastovus skubios kontracepcijos naudojimas smūginėmis dozėmis sutrikdo normalų menstruacinį ciklą. Jei moteris nenori pastoti 2-3 metus, siūlyčiau vartoti ilgalaikę grįžtamąją kontracepciją – spiralę arba implantą. Jei norima trumpesnės apsaugos ar dėl kažkokių priežasčių šios dvi priemonės nepriimtinos, siūlyčiau rinktis sudėtinę hormoninę kontracepciją – pleistrą, sudėtines kontraceptines tabletes ar žiedą“, - patarė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (339)