Tyrimas parodė, kad moterys tris kartus dažniau susilaukdavo neišnešioto kūdikio, gimusio iki 28 nėštumo savaitės, jeigu prieš nėštumą būdavo pasidariusios tris ar daugiau abortų, rašo „BBC News“.

Šio tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Human Reproduction“.

Pirmalaikis gimimas susijęs su didesne infekcijų, hipotermijos ir mirties rizika.

Anot tyrimo, 1 tūkst. moterų, kurios niekada nesidarė aborto, teko trys neišnešioti kūdikiai, gimę iki 28 nėštumo savaitės, 1 tūkst. moterų, pasidariusių vieną abortą, - keturi kūdikiai, du abortus – šeši kūdikiai, o tris bei daugiau abortų pasidariusioms moterims – 11 neišnešiotų kūdikių.

Panašūs duomenys buvo gauti ir su tais kūdikiais, kurie atėjo į pasaulį iki 37 nėštumo savaitės arba gimė mažo svorio. Tačiau tris ir daugiau abortų iki pirmojo gimdymo buvo pasidariusios tik 0,3 proc. tyrime analizuotų moterų.
„Mūsų rezultatai rodo, kad iki pirmojo gimdymo nutraukti nėštumai, ypač trys ar daugiau abortų, didina priešlaikinio gimdymo tikimybę. Tačiau ši rizika nėra labai didelė, ypač pasidarius tik vieną ar net du abortus. Moterys neturėtų dėl to pernelyg nerimauti“, - sakė tyrimo vadovė Reija Klemetti iš Nacionalinio sveikatos ir gerovės instituto Helsinkyje.

Remdamiesi šiuo tyrimu, mokslininkai negali užtikrintai pasakyti, kad abortai sukelia priešlaikinį gimdymą, jie tik sako pastebėję ryšį tarp abortų ir ankstyvo gimdymo.

Tačiau jie spėja, kad chirurginiai abortai didina infekcijų, kurios gali atsiliepti būsimiems nėštumams, riziką.

Neonatologijos profesorius Andrew Whitelaw iš Bristolio universiteto sakė, kad iki 37 nėštumo savaitės gimusiems kūdikiams grėsmė patirti rimtų problemų, įskaitant smegenų pažeidimus ir mirtį, yra vidutiniška, tačiau neišnešiotiems kūdikiams, gimusiems iki 28 nėštumo savaitės, mirties, smegenų pažeidimų ir nuolatinio neįgalumo rizika yra milžiniška. 

„Taigi padidėjusi tikimybė pagimdyti neišnešiotą kūdikį iki 28 nėštumo savaitės tris ir daugiau abortų pasidariusioms moterims yra pakankamai grėsminga. Vis labiau augančių neišnešiotų kūdikių išgyvenimo rodiklių nereikėtų laikyti priešlaikinio gimdymo problemos sprendimu. Iki 28 nėštumo savaitės gimę kūdikiai išgyvena, bet neįgalumo sąskaita“, - pažymėjo jis.