Didžiosios Britanijos vyriausybės konsultacinė grupė pateikė išvadas, kuriose nurodoma, kad naudojamuose bedūmiuose tabako gaminiuose susidaro nemažai abejotinos sudėties junginių, tarp kurių ir galimi vėžio sukėlėjai, skelbia BBC.

Šios rūšies gaminių tiekėjai sako, kad jų produkcija skirta rūkantiesiems, nesugebantiems atprasti nuo tabako skonio, bet norintiems, kad rūkomos cigaretės skleistų mažiau dūmų ir kvapo.

Didžiausių būgštavimų konsultacinei grupei sukėlė tai, kad tokio tipo gaminius gali pradėti vartoti jauni lig šiol nerūkantys asmenys.

Taip pat neramina, kad bedūmiais tabako gaminiais susivilioję žmonės ilgainiui gali lengviau pereiti prie įprastų cigarečių.

Toksiškumą tiriantis komitetas (COT) pasistengė išsiaiškinti, ar įtarimai, susiję su dviem Jungtinės Karalystės rinkoje pastaruoju metu pasirodžiusiais kaitinamo tabako gaminiais, būtent – IQOS ir „iFuse“, turi kokį nors racionalų pagrindą.

Kenksmingi junginiai

Aparatas tabaką įkaitina tiek, kad išsiskirtų garai, bet dar nepasklistų dūmai.

Tabako kaitinimo įrenginiai skiriasi nuo elektroninių cigarečių, kuriose garinamas nikotino – priklausomybę sukeliančio tabako dūmų komponento – turintis skystis.

Vis dėlto tiksliai sveikatai keliamą riziką apibrėžti sunku.

„Surinkti duomenys rodo, kad bedūmiai tabako gaminiai tikrai kelią šiokią tokią riziką juos naudojantiems asmenims. Ta rizika veikiausiai yra mažesnė nei įprastų cigarečių keliama grėsmė, bet visgi, norint išvengti žalos sveikatai, geriau apskritai mesti rūkyti nei pereiti prie bedūmių cigarečių“, – tikina komiteto primininkas profesorius Alanas Boobisas.

Į klausimą, kiek bedūmių gaminių keliama rizika skiriasi nuo elektroninių cigarečių poveikio, komitetas atsakyti negalėjo, nes nebuvo surinkta pakankamai duomenų.

Vis dėlto ekspertai akcentavo, kad žmonės, manantys, jog elektroninės cigaretės jokios grėsmės nekelia, gali nė nesusimąstydami pereiti prie bedūmių tabako gaminių, nors jokių įrodymų, kad jie tokie pat saugūs, nėra.

Vyriausybinės agentūros „Public Health England“ atstovai remdamiesi begale įrodymų tikina, kad elektroninės cigaretės yra daug saugesnės už įprastas. Jų pranašumo koeficientas, pasak agentūros, – ne mažiau kaip 95 proc.

Dėl šios priežasties elektroninės cigaretės Jungtinėje Karalystėje siūlomos kaip viena iš priemonių padedančių mesti rūkyti. Tie, kurie rūko elektronines cigaretes, be to, vadovaujasi šalyje veikiančių pagalbos metantiems rūkyti tarnybų teikiamais patarimais, sudaro sėkmingiausiai su iššūkiu susidorojančių individų grupę.

Neatsižvelgiant į mažesnę alternatyvių tabako gaminių keliamą riziką, labiausiai sveikatos požiūriu sveikintinas sprendimas, medikų įsitikinimu, – apskritai mesti rūkyti.

IQOS gaminius tiekiančios įmonės „Philip Morris Limited“ atstovas patikino, kad pastarasis Toksiškumą tiriančio komiteto pareiškimas skatina bendrovę ir toliau dalytis moksliškai pagrįstomis įžvalgomis.

„Tikėtina, kad alternatyvūs bedūmiai gaminiai, įskaitant ir kaitinamo tabako įtaisus, tokius kaip IQOS, taip pat elektroninės cigaretės, iš tiesų bus pripažinti gerokai už cigaretes saugesniu pasirinkimu, todėl jiems gali tekti svarbus vaidmuo rūpinantis tiek rūkalių, tiek visos visuomenės sveikata“, – kalbėjo „Philip Morris Limited“ atstovas.

Savo nuomonę pareiškė ir rūkančiųjų teisių grupės „Forest“ atstovas Simonas Clarkas. „Pereiti prie elektroninių cigarečių daugeliui rūkančiųjų yra pernelyg staigus posūkis, tad jei vyriausybė nori, kad žmonės mestų rūkyti, turi pasiūlyti daugiau produktų, galinčių užpildyti spragą tarp deginamo tabako ir elektroninių cigarečių“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)