„Valstiečiams“ nubalsavus liberalams per opozicijai skirtą laiką net nebuvo leista pristatyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projekto. LVŽS atstovas Povilas Urbšys sukėlė skandalą pareiškęs, kad liberalai galėjo pasirinkti kitą atstovą šiam projektui pristatyti, o ne besilaukiančią V. Čmilytę-Nielsen. Nors parlamentarė, bendradarbiaudama su medicinos atstovais, šias įstatymo pataisas ruošia bene metus ir geriausiai žino esamą problematiką.

„Užkirtę kelią Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projekto svarstymui, valdančioji dauguma užkirto kelią ir diskusijai apie jaunų onkologinių ligonių vaisingumo išsaugojimą, apie lytinių ląstelių donorystės skatinimą ir apie efektyvesnę pagalbą dešimtims tūkstančių nevaisingų porų, kuriems dabar sudarytos prievolės saugoti embrionus amžinai ir iš savo lėšų“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Praeitą savaitę Seniūnų sueigoje buvo nuspręsta dar kartą įtraukti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo projektą į darbotvarkę. Įstatymo projektą liberalė V. Čmilytė-Nielsen pristatys lapkričio 21 d., vakariniame Seimo posėdyje.

Šiandien Lietuvoje gyvena apie 50 tūkst. nevaisingų porų. Daliai šių porų pagalbinio apvaisinimo procedūra – vienintelė galimybė susilaukti vaiko. Šiuo metu galiojantis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas yra labai konservatyvus ir sukuria prievoles šeimoms saugoti embrionus amžinai iš savo lėšų. Liberalės V. Čmilytės-Nielsen parengtame įstatymo projekte pabrėžiama, kad žmonėms turėtų būti pasiūlytos alternatyvos, kaip jie galėtų pasielgti su nepanaudotais embrionais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)