Bet mokslininkai teigia, kad avies kailyje slypi vilkas – net sveikai atrodantys produktai iš tikrųjų gali būti kenksmingi. Pateikiame keletą sveiko maisto, kuris nėra toks jau sveikas, pavyzdžių.

Apie mūsų sveikatą ir maistą sukasi gausybė mitų. Kai kuriuos juos dar labiau pakursto marketingo specialistai. Ne visas maistas, kurį laikome sveiku, yra toks jau nekaltas ir išskirtinai naudingas. Šie penki produktai yra neblogas šio fenomeno pavyzdys.

1. Bananai. Ką? Negi bananai nėra tokie sveiki kaip visi kalba? Harvardo mokslininkai teigia, kad bananai turi labai aukštą glikemijos indeksą. Tai – skaičius, nurodantis, kaip greitai produkte esantis cukrus pasiekia mūsų kraują. Bananai šiuo požiūriu beveik prilygsta sausainiams. Ir sukraus bananuose yra daug. Patariama bananus valgyti su saiku arba tiesiog kartu vartoti daug skaidulų turinčius produktus.

2. Sportiniai gėrimai. Lietuvoje jie nėra labai populiarūs, tačiau internete galima rasti reklamų, teigiančių, kad šie gėrimai greitai padeda atstatyti jėgas ir organizmo pusiausvyrą. Kas čia gali nepatikti? Visų pirmą, jų ryški spalva – tai daugybės dirbtinių dažiklių darbo
rezultatas. Dar šiuose gėrimuose yra cukraus ir kitų saldiklių, skonio stipriklių ir t. t. Gydytojai pataria gėrimus sportuojantiems žmonėms pasidaryti patiems.

3. Džiovinti vaisiai. Deja, jie taip pat suduoda nemenką glikeminį smūgį, panašiai kaip ir bananai. Tačiau juose dar neretai būna ir aukšta pesticidų koncentracija. Problema ta, kad įprastų vaisių mes daug nesuvalgome (paprastai tariant, jų mūsų skrandžiuose daug netelpa), tuo tarpu džiovintų galima prisivalgyti į valias. Specialistai pataria rinktis organiškus džiovintus vaisius.

4. Produktai be gliuteno. Kažkodėl nevalgyti produktų su gliutenu staiga pasidarė labai madinga. Žmonės dabar dažnai laiko lipduką „Be gliuteno“ lygiu „Sveikas maistas“. Iš tikrųjų, taip yra ne visada. Gamintojai dažnai siekia pagerinti šių produktų skonines savybes papildomu cukrumi, medžiagomis iš sojos ir chemikalais. Norint, kad produktas be gliuteno turėtų tą patį skonį kaip ir gaminys su normaliu gliuteno kiekiu, į jį būtina ko nors papildomai įmaišyti.

5. Sušiai. Juose daug baltymų, mažai angliavandenių, o ir šiaip žuvį valgyti sveika. Nemažai dietologų greito maisto mėgėjams pataria rinktis šią alternatyvą. Tačiau per dažnas sušių valgymas gali turėti ir skaudžių pasekmių. Šiam patiekalui dažnai naudojamas tunas, jūros ešerys ir kardžuvė, o jose yra nemažai gyvsidabrio. Mokslininkai teigia, kad pačių aistringiausių sušių mėgėjų organizme šio metalo randama gerokai per daug.

Visgi, kaip ir visada, svarbiausia yra saikas. Net sveikiausių pasaulio produktų negalima suvalgyti per daug. Tačiau svarbu, kad žmonės žinotų, kad kai kurių produktų reklama ir įvaizdis nėra visiškai tikslūs