„Pasirodo, netgi privačioje klinikoje gydyti nuo alkoholizmo galima tik tuomet, jei pats vaikas nori. Kaip čia išeina – už nepilnametį visiškai atsako tėvai, kurie baudžiami baudomis, jei vaikas negerais keliais eina, tačiau negali patys priimti sprendimo gydyti jį nuo priklausomybės, į kurią galbūt klimpsta“, – DELFI piktinosi moteris.

Į namus girtas grįžęs jos sūnus atsigulė. Tačiau pradėjęs vemti neteko sąmonės. Marija labai išsigando, paguldė sūnų ant šono ir iškvietė greitąją medicinos pagalbą.

Ligoninėje jam buvo išplautas skrandis, po paros reanimacijoje vaikinas grįžo namo.

Nesileido į kalbas

Kaip pasakojo vilnietė, po įvykio ji kreipėsi į privačią narkologijos kliniką, prašydama, kad paguldytų sūnų, nors kuriam laikui atitrauktų nuo draugų, būtų galimybė pabendrauti su narkologu, psichologu. Tačiau paaiškėjo, kad tai galima padaryti tik su jo paties sutikimu.

Kaip pripažino moteris, jos vyresnėlis net nesileido į kalbas, nes yra komplikuotas, elgesio problemų turintis paauglys, su kuriuo sunku nuo mažų dienų. „Jei prisidaro bėdų, aš turiu atsakyti, kad blogai auklėju. Tačiau sužiūrėti, ką išėjęs į mokyklą sugalvos, aš nebepajėgi“, – pripažįsta viena tris vaikus auginanti Marija.

Visą gyvenimą tarp alkoholikų

Ji pati – negerianti, tačiau visą gyvenimą tarp alkoholikų. Nuo alkoholio buvo priklausomas jos tėtis ir pirmas vyras, su kuriuo išsiskyrė. Po kiek laiko Marija ištekėjo vėl, tačiau ir antrasis vyras prasigėrė. Po to, kai apsvaigęs nuo alkoholio pradėjo smaugti savo vos gimusį kūdikį, Marija išsiskyrė ir su trimis vaikais gyvena viena.

Vilniaus narkologijos centro direktoriaus Emilio Subatos teigimu, Marijos sūnaus alkoholinė koma – ne išskirtinis atvejis: „Tarp nepilnamečių svaiginimasis alkoholiu labai paplitęs. Alkoholinės komos dažniausiai ištinka 15-16 metų paauglius, kai pradėję vartoti alkoholį ji dar nežino, kiek gali pakelti“.

Tai, kad Lietuvoje nėra priverstinio gydymo nuo alkoholizmo, psichiatro nuomone, problema.

Pasisako už priverstinio gydymo įteisinimą

„Priverstinis nepilnamečių gydymas su tėvų sutikimu turi būti įteisintas“, – mano E. Subata, pakviestas į Sveikatos apsaugos ministerijos sudarytą darbo grupę, kuri rengia įstatymo pataisas situacijai keisti.
Emilis Subata

Poreikis nepilnamečiams teikti narkologinę pagalbą – akivaizdus, tad Vilniaus narkologijos centras paprašė leidimo atidaryti vaikų gydymo padalinį.

„Mes labai pritariam, kad nuo alkoholio priklausomi žmonės būtų priverstinai gydomi, ypač jei yra pavojingi šeimos nariams, vagia, išleidžia pinigus, ima greituosius kreditus, kuriuos prageria. Turi būti įteisinta galimybė kurį laiką priverstinai gydyti nuo alkoholizmo vaikų ir suaugusiųjų psichiatrijos skyriuose, kad išblaivinti pacientai atsitrauktų nuo neigiamą įtaką darančios aplinkos, draugų. Išblaivėję kai kurie gal bent susivoktų, ką daro“, – sakė psichiatras.

Kaip prisimena E. Subata, priverstinio gydymo nuo alkoholizmo buvo atsisakyta nepriklausomybės pradžioje, argumentuojant žmogaus teisių pažeidimu.

Bandė aiškintis, kas pardavė svaigalų

Lietuvoje alkoholinius gėrimus draudžiama parduoti nepilnamečiams iki 18 metų. Tačiau, kaip DELFI tikino vilnietė Marija, šios nuostatos parduotuvės nepaiso.

Ji pati ėjo aiškintis, kas jos sūnui ir jo bendraamžiams pardavė alkoholio, prašė parodyti parduotuvėje ir prie jos esančių vaizdo kamerų fiksuotą medžiagą, tačiau nieko nepasiekė.

Girto pasirodymas viešoje vietoje laikomas administracinės teisės pažeidimu, tačiau realybėje šios nuostatos nepaiso ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kurie, Marijos žodžiais, prie parduotuvių šlaistosi girti ar apsivartoję.

Nežaloja vienintelio organo

Fiziologiškai alkoholis neveikia tik vieno organo – inkstų. „Visiems kitiems jis daro žalą: kepenims, kasai, širdžiai, kraujagyslėms, plaučiams, smegenims, periferiniams ir centriniams nervams, regai ir pan.“ – DELFI yra sakęs toksikologas, psichoterapeutas Tomas Vilius Kajokas.

Pasak specialisto, pykinimas padauginus alkoholio dažniausiai atsiranda ne dėl kasos ar kepenų pažeidimų, kaip neretai manoma, o dėl smegenų dirginimo.

„Geriantys žmonės labiausiai jaudinasi dėl kepenų, tačiau dažnai nukenčia galva“, – konstatavo T. Kajokas.

Paneigė populiariausią mitą

Nuostata, kad savijautai kenkia skirtingų alkoholio rūšių maišymas, toksikologo teigimu, taip pat mitas. Tiesiog maišantys gėrimus jų išgeria daugiau, nes būna nusiteikę prisigerti. Pavyzdžiui, jei žmogus per vakarą išgeria 4-5 bokalus alaus, po to prideda vyno ar degtinės, susidaro mažiausiai 15-20 gryno alkoholio vienetų, o kitą kartą – ir 40. Tiek išgėrus natūralu kitą dieną jaustis siaubingai.

Etanolis yra mažiau toksiškas nei kiti alkoholiai, tačiau turi stiprų psichoaktyvų poveikį, gali sukelti priklausomybę. Dėl to daugelyje visuomenių alkoholio pardavimai reguliuojami, o vaikams – draudžiami.

Mažiausia žinoma mirtina etanolio dozė yra 1400 mg/kg, o vidutinė mirtina dozė - 9000 mg/kg. Netyčinis alkoholinių gėrimų, ypač koncentruotų, perdozavimas ypač rizikingas vaikams, moterimis, nedidelio svorio žmonėms.

Ilgalaikis ir dažnas stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas gali sukelti alkoholinę psichozę, kepenų cirozę ir priklausomybę nuo alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (282)