Lietuvos mokinių gyvensenos tyrimo duomenimis, 2014 m. rūkė kas septintas 11-15 metų amžiaus berniukas ir 8 proc. mergaičių, vis daugiau vaikų ieško ir pastaruoju metu stipriai išpopuliarėjusių elektroninių cigarečių, rašoma pranešime spaudai.

Anot Telšių Visuomenės sveikatos biuro specialistės Dovilės Mickutės, rūkančiųjų aplinkoje labai nedidelė jų dalis – tik dešimtadalis – nepabando rūkyti ir tik penktadalis išlieka nepradėję rūkyti pastoviai. Svarbiausiais vaikus ir paauglius rūkyti skatinančiais veiksniais metai iš metų išlieka smalsumas ir draugų įtaka.

„Šiais metais Telšių rajono ugdymo įstaigose nuolat susiduriame ne tik su elektronines cigaretes naudojančiais, bet ir pardavinėjančiais nepilnamečiais. Paaugliui ar vaikui priklausomybė nuo nikotino gali išsivystyti vos per kelias savaites. Rūkymas jauname amžiuje ne tik daro didelę žalą sveikatai, bet ir padidina riziką vėlesniame amžiuje tapti priklausomiems nuo alkoholio ir narkotikų vartojimo“, - sako visuomenės sveikatos biuro atstovė.

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ Telšiuose esančios vaistinės vedėjas Rolandas Valaitis sako, kad rūkymas paauglystėje stabdo plaučių formavimąsi ir daro nepataisomą žalą.

„Mergaičių kvėpavimo organai formuojasi iki 18 metų ir, jei ji pradeda rūkyti anksti, jos plaučiai tinkamai nesusiformuos. Berniukams yra dar blogiau, nes jų plaučiai formuojasi iki 24 metų ir bet koks pradėjimas rūkyti jauname amžiuje turi išliekamųjų reiškinių. Jauni rūkaliai labiau kenčia nuo kosulio, dažniau serga astma ar bronchitu, plaučių uždegimu, kitomis kvėpavimo takų ligomis“, - rūkymo pasekmes primena vaistininkas.

Pastebėjus, kad vaikas ar paauglys pradėjo rūkyti, tėvai skatinami rodyti gerą pavyzdį. Pirmiausia svarbu patiems atsisakyti tabako.

„Mesti rūkyti tik savo valios pastangomis gali būti labai sunku, tad neretai žmonės kreipiasi pagalbos tik kelis kartus suklupę. Sugalvojus atsisakyti šio žalingo įpročio, galima rinktis du kelius: pakalbėti su savo šeimos gydytoju ir gauti receptą receptiniams vaistams nuo rūkymo arba atvykti į vaistinę ir pasikonsultuoti, koks nereceptinis preparatas labiausiai tiktų“, - sako „Eurovaistinės“ Telšiuose vadovas.

Jis rekomenduoja rūkymą pakeisti kitais, geresniais, įpročiais. Svarbu visai šeimai kartu propaguoti sveiką gyvenseną, sportuoti, skatinti ir palaikyti vaiko norą užsiimti įvairia veikla po pamokų. Pradėti kalbėtis su savo vaikais apie tabako žalą rekomenduojama jau nuo šešerių metų amžiaus.

„Euromonitor International“ duomenimis, Europoje daugiausiai cigarečių surūko Gruzijos, Baltarusijos ir Makedonijos gyventojai. Daug rūko ir estai - jie bendroje statistikoje užima 13 vietą. Lietuviai rūko panašiai kaip ir lenkai bei rumunai ir užima 28 vietą. Tuo metu iš kaimyninių šalių mažiausiai rūko latviai (32 vieta), vokiečiai (31 vieta) bei danai (atitinkamai 30 vieta).

Kiekvienais metais trečią lapkričio mėnesio ketvirtadienį (šiais metais lapkričio 17 d.) minima Tarptautinė nerūkymo diena. Šia diena siekiama atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybę atsisakyti rūkymo savo ir artimųjų sveikatos labui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)