Be kondicionieriaus automobilyje karštis ir tvankuma taip pat sunkiai pakeliami, o ir namuose neretas įsirengia oro kondicionavimo sistemas. Tačiau apie jas vertėtų žinoti keletą dalykų.

Susirgo per vieną dieną

Ukmergiškė Audronė Biveinienė pasakoja, kaip plaučių uždegimas ją užklupo per vieną dieną. Artėjant vasarai lauke pasidarė labai karšta, todėl biure, kuriame ji dirba, buvo įjungti orą vėsinantys kondicionieriai. Tądien moteris darbe jautėsi neblogai, tačiau grįžus namo ėmė kilti temperatūra, laužyti kaulus, o naktį pasidarė taip bloga, kad teko kviesti greitąją pagalbą ir važiuoti į ligoninę.

Tuomet plaučių uždegimas ją kankino pusantro mėnesio. Dėl prasidėjusios ligos A.Biveinienė kaltina pernelyg atvėsintas patalpas biure: „Oro kondicionieriaus temperatūra būna nustatyta apie 16 laipsnių, o reikėtų turbūt 22. Ir dabar išėjus į šiltą lauką iškart atsiranda sloga, skauda gerklę, juk kone pusė žmonių dabar vaikšto sirgdami.“ Moteris įtaria, kad jos organizmas nusilpo ne vien dėl kondicionieriaus poveikio, bet ir dėl nuolatinių skersvėjų.

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės gydytojas otorinolaringologas Giedrius Strazdas teigia, kad nėra atliktų tyrimų, kurie parodytų, jog dėl oro kondicionierių padaugėja susirgimų kvėpavimo takų ligomis, tačiau šių įrenginių poveikį žmogus iš tiesų junta. „Džiūsta akys, nosis, gerklė, dėl temperatūrų skirtumo lauke ir patalpoje atsiranda peršalimo pavojus, prikibti gali ir plaučių uždegimas. Reikėtų reguliuoti temperatūrą, kad nebūtų labai šalta, o nosį ir akis reikėtų papildomai drėkinti“, – sakė gydytojas.

Vėsinkime nuolat

Anot Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos skyriaus vyriausiojo specialisto Raimondo Vaidgino, neretai žmonės skundžiasi, kad kondicionuojamose patalpose nėra kuo kvėpuoti: „Atrodo, oras vėsus, bet dažniausiai kondicionierius šviežio oro į patalpą neįpučia, tad komforto nėra. Todėl patalpas reikia vėdinti. Efektyviausia tai daryti ne visą laiką pradarius orlaidę ar palikus mažą plyšelį, bet kurį laiką plačiai atidarius langus.“

Dėl didelio lauko ir vidaus temperatūrų skirtumo arba tiesiogiai į žmogų kondicionieriaus pučiamos oro srovės gali prasidėti virusinės ligos – infekcijos, peršalimai, neurologiniai negalavimai – periferinės nervų sistemos sutrikimai, veido, tarpšonkaulinių nervų uždegimai, net ir raumenų uždegimai.

Specialistas teigia, kad skirtumas tarp lauko ir vidaus temperatūrų turėtų būti ne didesnis nei 4–6 laipsniai. Dėmesį į tai turėtų atkreipti važinėjantieji automobiliais „Automobilis stovi saulėkaitoje, prikaitintas iki kokių 40 laipsnių, atsisėdus įjungiamas vėsinimas iki 17 laipsnių, nusimetame švarkus, dar atsisukame ventiliatorių, kad pūstų tiesiai į veidą ar krūtinę. Tai – stresas organizmui, kuris silpnina imunitetą“, – aiškina R.Vaidginas. Anot jo, kondicionierius pučia tą patį orą, kuris jau yra patalpoje, todėl atsiradus vienam sergančiajam, teoriškai gali užsikrėsti ir kiti. Tačiau iš tiesų oras labai plačiai nepasiskirsto, nes Lietuvoje nenaudojamos centrinės kondicionavimo sistemos, tad to bijoti nereikėtų.


Būtina naudoti teisingai

Visuomenės sveikatos specialistas teigia: „Kondicionieriai yra tam, kad žmogui tarnautų, o ne kenktų: jie sukuria optimalų mikroklimatą, temperatūrą, kad žmogus gerai jaustųsi, našiau dirbtų, saugiau vairuotų. Tačiau juos reikia tinkamai naudoti ir prižiūrėti.“ Pirmiausia, įsirengiant kondicionierių reikėtų pasirinkti tinkamą jo tipą, nuspręsti, kam mums jo reikia, įvertinti, kokį plotą norime atvėsinti, kiek toje patalpoje bus žmonių. 

R.Vaidginas rekomenduoja oro kondicionierių įrengti taip, kad jis nepūstų tiesiai į žmogų arba į žemę, oro srovė turėtų eiti aukštyn. Geriausia būtų, jei pirma oras patalpoje būtų atvėsintas, ir tik tuomet joje dirbtų žmonės. Be to, nevertėtų pamiršti keisti arba valyti kondicionieriaus filtrų, kuriuose gali prisikaupti kenksmingų mikroorganizmų ir dulkių. Oro nešaldančius, o tik jį pučiančius ventiliatorius taip pat reikia reguliariai valyti.

Patarimai naudojantiesiems oro kondicionierius:

• Jei įmanoma, patalpas pirma atvėsinkite, tik tuomet jose būkite.
• Temperatūrą nustatykite ne daugiau nei 4–6 laipsniais žemesnę už lauko.
• Jei patalpose labai vėsu, tinkamai apsirenkite, užsidenkite krūtinę, kaklą, juosmenį.
• Nesėdėkite prie pat oro kondicionieriaus ar ventiliatoriaus, nenukreipkite oro srovės tiesiogiai į save.
• Vėdinkite patalpas.
• Reguliariai valykite kondicionierius ir ventiliatorius.