Tyrime dalyvavo 20 tūkst. moterų, kuriuos paauglystės metais dažnai valgė gaminius iš vištienos ir žuvies. Jo rezultatai atskleidė: taip besimaitinusios moterys rečiau turėjo gautinės žarnos adenomų, kurios vėliau gali virsti piktybiniais dariniais.

Yra duomenų, jog raudona mėsa ir apdorotos mėsos produktai sukelia vėžį. Taigi, juos pakeitus vištiena ar žuvimi, vėžio riziką galima sumažinti net 40 proc. Specialistai jau ne kartą skelbė, jog gaubtinės žarnos vėžys tiesiogiai susijęs su tuo, ką žmogus valgo. Be to, pavojingi pokyčiai prasideda dar jaunystėje. O rimtos problemos užklumpa sulaukus vidutinio amžiaus.

Taigi 34-51 metų moterų, dalyvavusių tyrime, buvo paprašyta apibūdinti savo mitybos įpročius paskutiniais vidurinės mokyklos metais. Moterų sveikata buvo stebima 10 metų. 1 tūkst. 494 moterims buvo diagnozuotos gaubtinės žarnos adenomos. Iš jų 305 moterų adenomos jau buvo vėlyvos stadijos.

Specialistai pastebėjo, jog mažiau problemų turėjo moterys, jaunystėje valgiusios daugiau žuvies ir vištienos, o ne raudonos mėsos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)