Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, kad taip yra net tada, jei apskritai nesate apkūnus.

Mokslininkai tvirtina, kad dėl pilvo srityje besikaupiančių riebalų vertėtų sunerimti ne ką mažiau nei dėl bendro prie didelio kūno svorio, nes tikimybė susirgti vėžiu abiem atvejais beveik tokia pat, rašo „Daily Mail“.

PSO Tarptautinės vėžio tyrimų agentūros mokslininkai nustatė, kad juosmens apimčiai padidėjus 11 cm, 13 proc. išauga su nutukimu siejamo vėžio rizika.

Vėžį nebūtinai lemia per didelis svoris, tačiau, pasak mokslininkų, juosmens apimtis yra glaudžiai susijusi daugiau nei su dešimtimi vėžio rūšių, tar kurių – kolorektaliniu (arba gaubtinės žarnos), stemplės, skrandžio, kepenų, tulžies pūslės, kasos, gimdos, kiaušidžių, inkstų ir krūtų (pomenopauziniu laikotarpiu).

Didžiausia antsvorio keliama rizika siejama su kolorektaliniu vėžiu: tik 8 papildomi centimetrai klubų srityje net 15 proc. padidina šio vėžio pasireiškimo tikimybę.

Vėžio tyrimams skirtame žurnale „British Journal of Cancer“ aprašyto tyrimo autoriai tvirtina, kad dėl per didelio kūno riebalų kiekio gali pakisti lytinių hormonų, tokių kaip estrogenai ir testosteronai, lygis.

Dėl tos pačios priežasties gali padidėti insulino koncentracija, tada kilti uždegimas, o šis, savo ruožtu, taip pat didina vėžio riziką.

Neseniai atliktų turimų duomenimis, tikimybė susirgti vėžiu priklauso nuo to, kurioje kūno vietoje susikaupę riebalai – ne visais atvejai rizika vienoda.

„Tyrimo rezultatai rodo, kad ne tik kūno masės indeksas (KMI), bet ir kurioje nors konkrečioje vietoje susikaupę riebalai, gali būti reikšmingas įspėjimas apie didėjančią grėsmę susirgti kurios nors su nutukimu siejamos rūšies vėžiu“, – tvirtina tyrimui vadovavęs Heinzas Freislingas ir kiti jame dalyvavę mokslininkai.

Nors mokslininkų pateiktos išvados nėra galutinės ir norint jas patvirtinti, būtina atlikti nuodugnesnius tyrimus, visgi linkstama manyti, kad ypač didelę įtaką tam tikrų rūšių vėžio vystymuisi turi juosmens srityje besikaupiantys riebalai.

„Norint tiksliau nustatyti apie vėžio pavojų skelbiančius biologinius procesus, svarbu atsižvelgti ne tik į KMI, – pabrėžė H. Freislingas. – Atlikus tyrimą padaugėjo įrodymų, kad tikimybė susirgti vėžiu susijusi ir su žmogaus sudėjimu.“

Antsvoris arba nutukimas yra antras po rūkymo su padidėjusia vėžio rizika siejamas veiksnys. Įsidėmėtina, kad jis gali paskatinti 13 vėžio rūšių, įskaitant gaubtinės žarnos, krūtų ir kasos, vystymąsi.

Mokslinio tyrimo rezultatai pagrįsti net 12 metų stebėtų 43 tūkst. jo dalyvių duomenimis. 1,6 tūkst. stebėtų asmenų buvo diagnozuotas su nutukimu susijęs vėžys.

„Tyrimas pateikia dar daugiau įrodymų, kad antsvoris arba nutukimas tikrai padidina tam tikrų rūšių vėžio, kaip antai, gaubtinės žarnos ir krūtų, vystymosi riziką“, – sako Jungtinės Karalystės vėžio tyrimų centrui vadovaujanti Julie Sharp.

„Žmonės turi žinoti, ką daryti, kad rizika susirgti vėžiu sumažėtų. Nors jokia prevencija tvirtų garantijų neduoda, stengiantis nepriaugti papildomų kilogramų tikrai pavyks sumažinti grėsmę, be to, išlaikyti tinkamą kūno svorį verta ir dėl begalės kitų priežasčių“, – sako mokslininkė.

Taigi, tie, kurie nori sumažinti ne tik vėžio, bet ir kitų sveikatos sutrikimų pasireiškimo riziką, anot specialistų, turi pakoreguoti mitybos įpročius ir nevengti fizinės veiklos, kitaip sakant, įprasti laikytis tokio režimo, kuris neleistų užsiauginti nereikalingų kilogramų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)