37 proc. pacientų, kuriems buvo diagnozuotas odos vėžys, pavirtino, kad juos vargino niežulys. Šis simptomas net dažnesnis nei skausmas, kurį patvirtino jautę 28 proc. pacientų.

Tačiau tai nereiškia, kad visi niežtintys odos lopinėliai – tai puiki dirva vėžio vystymuisi, rašo www.care2.com.

Tyrimą atlikę mokslininkai pabrėžia, jog šie rezultatai reikšmingi vėžio diagnostikai be gydymui dėl dviejų priežasčių. Pirma, skirtingi simptomai gali potencialiai reikšti skirtingas odos vėžio rūšis – melanomą, karcinomą ar bazaliomą. Antra, šio tyrimo rezultatai gali padėti gydytojams nuspręsti, ar reikia atlikti tam tikro odos ploto biopsiją.

„Paprastas skausmo ir niežulio buvimo bei jo intensyvumo įvertinimas – tai prieinama priemonė gydytojams, norintiems įvertinti įtarimą keliančius odos pažeidimus”, - rašo tyrimo autoriai.

Odos vėžį rodantys ženklai

Žinoma, yra ir kitų ženklų, rodančių, jog įtartinas odos lopinėlis ant jūsų nugaros – tai pakankama priežastis apsilankyti pas dermatologą. Kiekvienais metais JAV diagnozuojama 3,5 mln. naujų vėžio atvejų, todėl gyvybiškai svarbu žinoti, į ką jokiais būdais nevertėtų žvelgti pro pirštus.

Ženkliai dydį, formą ar spalvą pakeitę ir/arba kraujuojantys apgamai gali būti pavojingi. Taip pat susirūpinimą turėtų kelti netaisyklingos formos ar šiurkštaus paviršiaus odos pažeidimai.

Specialistai rekomenduoja kartą per mėnesį apžiūrėti savo kūną, siekiant išsiaiškinti, ar ant jo neatsirado nerimą keliančių pažeidimų. Tai atlikti patariama labai atidžiai bei taip pat ištyrinėti tas vietas, apie kurias dažnai pamirštama – tarpupirščius ir burnos ertmę. Svarbu atkreipti į dėmesį į pagrindinius melanomos atsiradimą rodyti galinčius požymius: odos darinių asimetriškumą, netaisyklingą odos darinių formą, spalvos kintamumą, didesnius nei 6 mm skersmens darinius bei formos, dydžio ir spalvos pasikeitimus. Taip pat svarbu nepamiršti taisyklės, jog, ant odos atsiradus dariniui, kuris stipriai dydžiu, forma ar spalva skiriasi nuo aplink esančių darinių, vertėtų apsilankyti pas gydytoją.

Saugumo patarimai besimėgaujantiems vasaros saule

Vasaros sezonu nesuskaičiuojamas poilsiautojų skaičius skuba į saulėtuosius paplūdimius ir parkus. Todėl būtina nepamiršti keletą elementarių, tačiau be galo svarbių rekomendacijų:

Galvos apdangalai – geriausi mūsų draugai

Skrybėlės plačiais kraštais ypatingai svarbios nuplikusiems bei tiems, kurių plaukai yra plonesni.

Nuo žalingo saulės poveikio apsaugančios priemonės

Apsauginę priemonę naudokite prieš išeidami iš patalpos bei nepamirškite kas dvi ar tris valandas procedūrą kartoti, kadangi vasarą gausiai prakaituojama bei maudomasi vandens telkiniuose.

Pasirūpinkite savo akimis

Žalingi saulės spinduliai taip pat kenkia akims bei jautriai akių vokų odai. Skirtingi akinių lęšiai skirti skirtingoms veikloms. Medžiotojai, žvejai bei mėgstantys plaukioti valtimi asmenys turėtų rinktis poliarizuotus, veidrodinius ar mėlyną spalvą blokuojančius lęšius, kurie sumažina vandens ar sniego spindesį. Nepriklausomai nuo tipo, akinių lęšiai turi būti platūs, dengti odos plotą aplink akis bei blokuoti 99–100 proc. žalingų UVA ir UVB spindulių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)