Kai kurios įstaigos liks be gydytojų

Kaip rašoma naujame Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įsakyme, asmens sveikatos priežiūros įstaigoje darbas turi būti organizuojamas ciklais. Ciklas suprantamas kaip einamojo mėnesio darbo valandų skaičių apimantis darbo epizodas, nepertraukiamai vykstantis vienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje.

Pagal tokią tvarką, pasak odontologės Eglės Vindašiūtės-Narbutės, darbo diena išsitęstų iki 12 valandų, o per savaitę tai sudarytų 60 darbo valandų.

„Eilės protezavime galės būti dar didesnės, nes vizitai kas dvi savaites taps vizitais kas mėnesį, jau nekalbu apie tuos, kurie dirba daugiau nei vienoje įstaigoje: išoperavai, siūlai po mėnesio ir laikyk čiurikus, kad nesupūliuotų. O jei gydytojo grafikas nėra toks užpildytas ir perkrautas, tai sėdėsi nieko neveikdamas? – socialiniame tinkle rašė E. Vindašiūtė-Narbutė.

Eglė Vindašiūtė-Narbutė

– Aš tikrai sveikinau ilgai laikomą karantiną kaip apsaugą ir gydytojams, ir pacientams. Bet šitos taisyklės viršijo bet kokius iki šiol buvusius absurdus kvadratu. Ačiū už palengvintą gyvenimą ir pacientams, ir gydytojams.“

Gydytoja odontologė taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog jei odontologas dirba daugiau nei vienoje gydymo įstaigoje, kažkuri iš šių įstaigų gali likti ir be gydytojo.

„Jei odontologas dirba, pavyzdžiui, per dvi vietas, ir yra vienoje įstaigoje vienintelis odontologas, tokiu atveju įstaiga 2 ar net 3 savaites lieka iš viso be odontologo“, – sakė E. Vindašiūtė-Narbutė.

Kai kurie pacientai liks be pagalbos

Lietuvos respublikos odontologų rūmai tokiai išsakytai gydytojos pozicijai pritaria bei savo ruožtu oficialiai kreipėsi į politikus dėl darbą apsunkinančių sąlygų.

Kaip rašoma Lietuvos odontologų rūmų kreipimosi rašte, sveikatos priežiūros specialistų, dirbančių ne vienoje gydymo įstaigoje, yra labai daug, todėl suderinti klinikų, gydytojų darbus tiek valstybiniame sektoriuje, tiek privačiame būtų labai sudėtinga, o dar tiksliau – neįmanoma.

Taip, pasak odontologų, nutiks dėl to, kad šios srities specialistų ir taip trūksta.

odontologija

„Organizuojant ciklinį darbą nukenčia gydytojo darbo kokybė. Mėnesio krūvio vienoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje išdėstymas sąlygoja ilgas darbo valandas, gydymo trukmės pacientui užsitęsimą“, – rašoma odontologų rašte.

Dėl tokios naujos tvarkos, pasak odontologų atstovų, klinikų pacientai lieka be pagalbos, kurios jau seniai laukia, be to, kyla rizika, kad mažesnių miestelių ar kaimų įstaigos liks be gydytojų ar personalo, nes toks darbo grafikas yra labai nepatogus.

„Tai garantuos sudėtingą odontologinių paslaugų prieinamumą, ilgas pacientų eiles. Rezultatai: akivaizdžiai sumažėję darbo krūviai, darbo vietų mažėjimas, dar didesnis pacientų maišymasis – siekdami greitesnės paslaugos, pacientai keliaus paskui gydytoją iš vienos gydymo įstaigos į kitą, visiškai nemažinant kryžminės taršos, ko yra siekiama“, – rašoma kreipimosi rašte.

Taip pat pabrėžiama, jog visai be darbo lieka ir gydytojų odontologų padėjėjai, burnos higienistai.

„Dėl sunkiai pasiekiamos Valstybės paramos didėja šių įmonių skolos ir tai veda į neišvengiamą bankrotą. Dalis darbuotojų liks be darbo. Įstaigos kas mėnesį patiria vis didesnes skolas dėl prastovų ir kitų administracinių išlaidų. <...> Rūmai reiškia didžiulį susirūpinimą dėl šio sprendimo keliamos grėsmės viešajam interesui, visuomenės ir asmens sveikatai, teikiamų sveikatos paslaugų kompleksiškumui ir ragina nustatyti protingus cikliškumo kriterijus, neprieštaraujančius visuomenės interesams“, – rašoma odontologų rašte.

Ministro teigimu, odontologai patys nesutaria tarpusavyje

Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje SAM ministro Aurelijaus Verygos paklausus, kodėl naujose taisyklėse nenumatytas odontologų bei pacientų testavimas bei ar neplanuojama šios tvarkos keisti, ministras atsakė, kad viskas priklausys nuo situacijos.

Aurelijus Veryga

„Manau, kad pačius odontologus tikrai numatysime galimybę testuoti. Dėl pačių pacientų testavimo – jau šiandien laboratorijose nėra paprasta ir lengva situacija, jos labai apkrautos ir ne testavimas sprendžia situaciją, nes, dar kartą galiu pasikartoti, kad neigiamas testas dar nereiškia, kad žmogus nėra užsikrėtęs ir neplatina ligos. Tas odontologų tikrai neišgelbėtų ir neapsaugotų. Juos apsaugos tik asmens apsaugos priemonių naudojimas, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė A. Veryga.

– Odontologai tikrai nėra labai vieninga bendruomenė, vieni teikia vienokius pasiūlymus, kiti kitokius. Tuo metu, kai vieni kategoriškai prieštaravo planinių operacijų atlaisvinimui, kiti kategoriškai reikalavo, kad jos būtų atlaisvintos. Šiuo metu sprendimus priimam atsižvelgdami pirmiausia į infekcijų kontrolės specialistų rekomendacijas ir reikalavimus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)