Ji sako ketinanti šį sprendimą skųsti.

„Reaguojant į gautą darbuotojo skundą dėl galimai neteisėtų direktoriaus pavaduotojos R. M. Balčienės veiksmų bei nederamo jos elgesio, atlikę tyrimus Darbo taryba ir advokatų kontora konstatavo šiurkštų darbo drausmės pažeidimą bei įstaigoje patvirtino etikos kodekso nuostatų nesilaikymą. Atsižvelgiant į tai buvo priimtas sprendimas atleisti R. M. Balčienę iš užimamų pareigų“, – BNS penktadienį informavo NVSPL.

Anot įstaigos, R. M. Balčienė turi nedarbingumą ir vis dar laikoma dirbančia įstaigoje. Sprendimas įsiteisės jai grįžus į darbą.

Direktoriaus pavaduotoja BNS teigė žinią apie atleidimą gavusi elektroniniu paštu, kuriuo atsiųstas pasirašytas įsakymas.

„Aš gavau į savo el. paštą įsakymą ir advokatų kontoros išvadą dėl tyrimo. Įsakyme rašoma, kad aš atleista už šiurkštų pareigų pažeidimą. Jau pradžioj sakiau, kai nušalino, kad nenustebino manęs šis sprendimas, tokio ir tikėjausi scenarijaus“, – sakė pavaduotoja.

Pažeidimas – dėl atstovavimo teisme

Pasak R. M. Balčienės, šiurkščiu pažeidimu įvardintas sprendimas, kuriuo ji, būdama pavaduotoja, pasirašė sprendimą dėl papildomų teisininkės paslaugų. Joms papildomų lėšų, anot jos, skirti nereikėjo.

Ši teisininkė atstovavo laboratorijai byloje, kurioje šiuo metu į pareigas galop grąžintas laboratorijos vadovas Danas Bakša bylinėjosi dėl atleidimo.

Danas Bakša

Dėl šiurkštaus pareigų pažeidimo D. Bakšą pernai spalį iš NVSPL direktoriaus pareigų buvo atleidęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Teismas pripažino atleidimą neteisėtu ir birželį D. Bakšą į pareigas grąžino konstatavęs, kad Sveikatos apsaugos ministerijos atliktas tyrimas po anoniminio skundo buvo šališkas ir tendencingas, neišklausius jo paties.

„Įmonė turėjo sutartį su teisininke dėl korupcijos prevencijos ir duomenų saugos, o aš pasirašiau priedą, kad ji atstovaus NVSPL poziciją ir pirmos instancijos D. Bakšos teisme“, – pasakojo R. M. Balčienė.

Pasak jos, ši teisininkė teikė teismui atsiliepimą, kuriame palaikė Sveikatos apsaugos ministerijos poziciją.

„Iš NVSPL nebuvo ką paskirti, buvo viena teisininkė, kuri be patirties, praradusi pasitikėjimą ir gavusi mano įspėjimą“, – aiškino buvusi laikinoji vadovė.

Atleista po skundo

Anot buvusios laikinosios vadovės, vasarą NVSPL dirbusi teisininkė pateikė skundą, kad buvo neteisėtai nušalinta, o pavaduotojos elgesys esą buvo netinkamas.

„Remiantis šiuo skundu kreipėsi į advokatus ir pradėjo tyrimą“, – teigė R. M. Balčienė.

 Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija

Tyrimas dėl jos buvo pradėtas rugpjūčio pradžioje, tuomet ji buvo nušalinta nuo pareigų. Tyrimą atliko advokatų kontora „Hitus Legal“, atskirą tyrimą atliko ir laboratorijos darbo taryba.

Kaip anksčiau BNS sakė D. Bakša, tyrimas dėl pavaduotojos pradėtas po darbuotojos skundo dėl jos elgesio, tačiau dėl ko konkrečiai – nedetalizavo. Pati R. M. Balčienė tai vadina mobingu ir susidorojimu.

Grąžindamas D. Bakšą į darbą teismas, remdamasis vieno apklausto liudytojo parodymais, konstatavo, kad jo paaiškinimai „duoda tvirtą pagrindą išvadai“, jog, tikėtina, anoniminį skundą dėl D. Bakšos pateikė R. M. Balčienė, remdamasi „neįvardintų laboratorijos darbuotojų vardu“.

Pati R. M. Balčienė tai neigė.