Sekmadienį „Siemens“ arenoje vykusias Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšinio rungtynes gyvai stebėjo net 4376 žiūrovai, nepaklausę sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo Aurelijaus Verygos raginimų varžybas stebėti namuose. Maža to, sirgaliai nesilaikė jokių saugių atstumų, o dalis jų rungtynes stebėjo nusismaukę kaukes ant smakrų.

Ar rungtynės taps dar vienu koronaviruso židiniu, paaiškės vėliau, bet jau dabar epidemiologai smerkia tokį neatsakingą krepšinio sirgalių elgesį.

„Šalyje sparčiai augant susirgimų koronavirusu skaičiui, dideli žmonių susibūrimai uždaroje erdvėje, kurie trunka kelias valandas, epidemiologų vertinimu, kelia didelę riziką, jog virusas išplis dar sparčiau.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ragina visus Lietuvos sporto sirgalius vengti masinių susibūrimų vietų ir palaikyti savo mėgstamas komandas stebint varžybas nuotoliniu būdu. Suprantame sporto varžybų dvasią, suprantame, koks geras jausmas palaikyti komandas tribūnuose, tik metas tam dabar, deja, visiškai netinkamas. Dabar yra tas laikas, kai visi turime būti pilietiški, atsakingi ir atsisakyti lankymosi tokiose susibūrimo vietose.

Asmenys valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu yra įpareigoti dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Už šių taisyklių nesilaikymą gresia atsakomybė. Tam reikia nustatyti asmenų tapatybes“, – aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė.

Primename, kad dar ketvirtadienį žurnalistams A. Verygos paklausus, kaip vertina „Žalgirio“ rungtynes, kuriose turėjo susirinkti 5 tūkstančiai žmonių, ministras atsakė, kad vertina blogai.

„Vėlgi pats klausimas yra įdomus, visi laukia stebuklingo draudimo. Ar tikrai reikia būtinai viską uždrausti ir prie kiekvieno pastatyti policininką, kad neateitų į rungtynes.

Aš suprantu sirgalius ir klubams yra sudėtinga išgyventi. Bet, jei tikrai mylite savo komandą, nusipirkote bilietus, tokiu būdu padėjote klubui išgyventi, galite ir neiti į tas rungtynes. Komanda, manau, puikiai supras, jei taip pasielgsite, pasielgsite pilietiškai. O jei jau ateinate, laikykitės tvarkų“, – kalbėjo SAM vadovas.

Pirmadienį popiet A. Veryga pranešė, kad draudžiami visi atvirose ir uždarose erdvėse organizuojami renginiai ir susibūrimai, išskyrus aukšto meistriškumo varžybas, kurios vyksta be žiūrovų.

„Tai reiškia, kad arenose visos varžybos turės vykti be žiūrovų“, – paaiškino ministras.

Kartu A. Veryga pridūrė: „Taip pat kultūros renginiai, kai elektroniniu būdu parduodami bilietai, užtikrinama patekimo kontrolė ir ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas tarp žiūrovų, – tai reiškia, kad sodinti į kas 2 kėdę nebeužteks, reikės maždaug į kas 3 kėdę. Šitie siūlymai bus teikiami trečiadienį, jei jie bus priimti, įsigaliotų nuo penktadienio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)