„Nereikia laukti, kol vaikas „išaugs“, priemonių imtis turite jau dabar“, – nutukusių vaikų tėvams sako gydytojas.

Pasak jo, antsvorio turintiems vaikams padidėja tokių ligų rizika, kurios atsiranda suaugusiems: širdies, cukrinio diabeto, padidėjusio kraujo spaudimo ir cholesterolio kiekio kraujyje, astmos, sąnarių ligų, rėmens problemų.

Kyla ne tik fizinių, bet ir psichologinių problemų. „Nutukę jauni žmonės dažnai patiria depresiją, blogos gyvenimo kokybės diskomfortą, nutukę vaikai patiria daugiau patyčių, nepriklausomai nuo jų socialinių įgūdžių“, – kalba A. Unikauskas.

Gydytojo teigimu, vaikų antsvorio epidemijos priežastys yra kelios: šeimos mitybos įpročiai, cukrus, vaisvandeniai, limonadai, per didelės porcijos ir mažas fizinis aktyvumas.

„Nutukę vaikai užauga į nutukusius suaugusiuosius su dar didesnėmis problemomis, tai – tarsi epidemija, kurią už ragų reikia griebti kuo anksčiau“, – tvirtina specialistas.

Maža to, jis pabrėžia, kad būtent maistas, o ne pratimai yra raktas mesti svoriui.

„Maistas yra nauda organizmui, o ne priemonė trumpalaikiams malonumams. Tai – kuras organizmui ir jo reikia tam tikroms funkcijoms atlikti“, – dėmesį atkreipia specialistas.

Jis rekomenduoja valgyti daug daržovių bei sveikųjų riebalų. Jų turi žuvis, riešutai alyvuogių aliejus.

Taip pat, A. Unikauskas atkreipia dėmesį, kad vaisiai nederinami su kitais maisto produktais, o valgomi vieni. Pasak jo, negalima net rūgščių vaisių derinti su saldžiais.

Be to, gydytojo žodžiais, kad nesveikas maistas vaikui daro ne mažesnę žalą nei cigaretė, ir ją lygina su rūkyta, perdirbtos mėsos dešrele.

Plačiau – laidoje „Klauskite daktaro“.