Lietuviai storėja

Sostinėje vykusioje respublikinėje konferencijoje „Nutukimo problema vaikų amžiuje“ dalyvavę gastroenterologai, dietologai, pediatrai, neonatologai, bendrosios praktikos gydytojai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei kitų šalies miestų diskutavo apie nepilnamečių nutukimo diagnostikos bei gydymo problemas.

Specialistai įsitikinę, kad nutukimo epidemija artėja ir į Lietuvą. Pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis, 2001 metais daugiau kaip milijardas gyventojų buvo nutukę. Prognozuojama, kad 2025 m. nutukę bus apie 50 proc. žmonių. Daugiausiai nutukusiųjų gyvena JAV, Portugalijoje, Graikijoje bei Rusijoje, nuo jų neatsilieka britai ir japonai.

Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės gydytojos Vidos Uleckienės žiniomis, Lietuvoje nutukę apie 19 proc. vyrų ir maždaug 35 proc. 25-64 metų moterų. Antsvorį turi 46 proc. vyrų ir 36 proc. moterų. Per didelę kūno masę turi maždaug 8 proc. 3-7 metų vaikų.

Apkūniausi yra kauniečiai bei alytiškiai. Kas penktas kaunietis yra nutukęs, kas antro svoris viršija normą.

Sunku pamatuoti

Anot Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos, histologijos ir antropologijos katedros vedėjos Janinos Tutkuvienės, medikams nemažai sunkumų sukelia ne tik vaikų antsvorio mažinimas ir nutukimo gydymas, bet ir diagnostika.

Kūdikių svoriui įvertinti naudojamas Rohrerio indeksas. Jis nustatomas svorį kilogramais padalinus iš ūgio kubiniais metrais. Vyresniems vaikams, kaip ir suaugusiesiems, skaičiuojamas kūno masės indeksas (KMI) – svoris (kg) dalijamas iš ūgio kvadratiniais metrais. Antsvoris diagnozuojamas, jeigu KMI yra 25-29,9, nutukimas – 30 ir daugiau.

Kūno masės vertinimo rodikliai įvairiose šalyse skiriasi, vieningų standartų Europoje priimta nėra. Pagal kai kuriose valstybėse įtvirtintus svorio rodiklius lietuvių vaikai netgi ploni. Lietuvoje vaikų ūgio ir svorio santykį atspindinčias lenteles ruošiamasi parengti kitąmet.

Kalti ir kontraceptikai

Manoma, kad jeigu ketverių metų mažylio kūno masės indeksas pradeda sparčiai didėti, yra tikimybė, kad sulaukęs vyresnio amžiaus jis bus nutukęs. Jeigu svoris pradeda didėti tik sukakus 7-8 m., nutukimo tikimybė mažesnė.

Tačiau specialistai pripažįsta, kad prognozuoti, koks bus apvalučio mažylio putliais žandukais svoris jam užaugus, yra sunku. Tai nulemia daugybė veiksnių. Pasak V. Uleckienės, dažniausiai tunkama dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros, smegenų veiklos sutrikimų, auglių, ilgalaikio gydymo medžiagų apykaitą veikiančiais hormoniniais vaistais.

Gydytojos teigimu, nutukimas gali grėsti vaikui, kurio motina 6 mėnesius prieš pastodama vartojo bet kokias kontraceptines priemones, nėštumo metu sirgo gestaciniu diabetu, pernelyg gausiai maitinosi, rūkė. Nereikalingo svorio priauga ir labai maži bei lengvi gimę kūdikiai.

Vaikų svorio augimui didelės įtakos turi tėvų kūno masė. Problemų dėl svorio paprastai turi du trečdaliai vaikų, kurių nutukę abu tėvai, ir maždaug pusė tų, kurių nutukęs vienas gimdytojas.

Vaistais negydo

Per didelis kūno svoris vaikui gali sukelti ne tik psichologinį diskomfortą – neretai apkūnučiai yra bendraamžių pravardžiuojami, ignoruojami, skriaudžiami, bet ir turi rimtų fizinės sveikatos sutrikimų.

Gydytojos V. Uleckienės teigimu, nutukę vaikai dažnai serga kvėpavimo takų, virškinimo sistemos, inkstų, širdies bei kraujagyslių, anksčiau tik suaugusiųjų negalavimais laikyta hipertenzija ar 2 tipo diabetu, odos, ortopedinėmis bei kitomis ligomis, kenčia dėl miego sutrikimų, depresijos.

Nutukimo gydymas – ilgalaikis, sudėtingas ir nepigiai kainuojantis procesas. Vien JAV per metus tam išleidžiama 70 milijonų dolerių.

Anot Gastroenterologijos ir dietologijos klinikos gydytojos Editos Gavelienės, svarbu ne tik sumažinti, bet stabilizuoti kūno masę. Vaikams medikamentinis gydymas beveik neskiriamas, todėl normalizuoti svorį galima tik laikantis gydytojo sudarytos racionalios dietos bei reguliariai sportuojant.

Teigiama, kad daugeliui antsvorio kamuojamų vaikų užtektų intensyviai pasimankštinti fizinio lavinimo pamokos metu ir kuo mažiau laiko leisti prie televizoriaus ir kompiuterio. Bendrosios praktikos gydytojas Algimantas Vingras įsitikinęs, kad viena valanda per dieną prie televizoriaus riziką nutukti padidina 12 proc. Spoksant į ekraną geriau neužkandžiauti – tik 120 papildomų kalorijų per dieną per metus svorį padidina net 5 kilogramais.